Vancouver

Här lad(d)ar Eddie Läck upp för en ny säsong

ANNONS

I en lada omgjord till ett gym i Siljansnäs i Dalarna. Där lägger Eddie Läck tillsammans med sin personliga tränare Lukas Fierro Smith just nu grunden för vad som ska göra att han tar nästa steg i sin NHL-karriär. Hockeysverige.se har träffat senaste säsongens mest otippade svenska målvaktsetta.
– Det är mycket jag känner att jag vill utveckla den här sommaren. Min teknik och så vidare har inte varit etthundra procentig. Det är också mycket därför som jag tagit hjälp av Lukas för att verkligen kräma ur den här sista procenten, säger han till hockeysverige.se.

SILJANSNÄS (HOCKEYSVERIGE.SE)
6 oktober 2013, Vancouver Canucks har match mot Calgary Flames på bortaplan. Matchen innebar att ytterligare en svensk målvakt, Eddie Läck från Norrtälje i Roslagen, fick debutera i NHL.
– Jag tycker att det var en väldigt nervös dag. Det var helt klart den mest nervösa väntan i mitt liv och det var många minnen som gick runt i huvudet. Man funderade på Norrtälje och alla människor som hjälpt mig dit jag är idag, berättar Eddie Läck för hockeysverige.se när vi träffar honom i en till ett gym inrymt i en lada i Siljansnäs.
– När matchen väl startade kändes det som vilken match som helst egentligen och det var bara fokus på pucken.

När Eddie Läck spelade med Leksand delade han på målvaktssysslan med Ed Belfour. Redan då sa målvaktslegendaren att Läck en dag kommer att spela i NHL. Något som han också berättade om när hockeysverige.se träffade honom för två veckor sedan för en intervju.
– Jag såg hans driv att vilja bli så bra som möjligt. Han jobbade hårt varje dag tillsammans med ”Hjalie” (målvaktstränaren Christer Hjalmarsson). Han körde alltid två pass extra varje dag och jobbade hela tiden hårt i gymmet för att bli starkare, minns Ed Belfour.
– Samtidigt var han alltid motiverad att träna och var han hela tiden villig att lyssna och lära sig mer. Dessutom var Eddie en väldigt bra lagkamrat. Jag såg som du förstår många bra kvalitéer i Eddie som spelare och nu är han också i NHL och jag vill verkligen önska honom lycka till där.

När vi berättar om samtalet med Ed Belfour skrattar Läck och säger:
– Han såg väl något som inte jag såg



Hade du någonstans i bakhuvudet en dröm eller mål då, att som icke draftad, att komma till NHL?
– Klart att man alltid haft det som dröm och målsättning. Det gick lite snabbare att skriva NHL-kontrakt än vad jag hade trott och det blev då bara en säsong i Brynäs.

Hur var det att träna tillsammans med Ed Belfour?
Det var skitkul. Hans uppvärmning inför matcher är fortfarande den hårdaste jag sätt. Han var en jäkel på att förbereda sig.
– Jag kommer ihåg att han stod och slipade sina skridskor tre timmar efter träningarna eftersom just skridskorna var det viktigaste för honom. Till slut tog han nyckeln från Johan Bonde, Leksands materialförvaltare, så låste han hallen själv när han gick.

Vancouver Canucks nådde inte upp till sina mål den här säsongen. Man missade till och med slutspel, vilket var en stor besvikelse för både Eddie Läck och övriga laget.
– Det var en väldigt konstig säsong. Först och främst hade vi väldigt mycket skador. Det är väl egentligen ingenting att skylla på eftersom egentligen alla lag hade mycket skador, men det var verkligen jobbiga skador på våra nyckelspelare. Det påverkade vårt lag mycket tror jag.
– Jag tycker ändå att vi spelade väldigt bra fram till jul och nyår. Sedan kom vi in i en dålig spiral, det dippade nedåt och vi hade svårt att komma ur den.

Tränare för Canucks förra säsongen var John Tortorella, en coach som Eddie Läck uppskattade mycket.
– Jag har bara positiva grejer att säga om honom. Jag är jätteglad att han gav mig chansen att spela. Det var tråkigt att det blev som det blev, men ibland är det så att trots att man ger sitt bästa så räcker inte det till helt enkelt.

Ny tränare i Canucks inför nästa säsong blir Willie Desjardins som senaste säsongerna coachat Texas Stars i AHL.
– Jag har en väldigt bra kompis, Mikael Ahlén, som spelar i Djurgården nu. Han hade faktiskt Desjardins i Medicine Hat Tigers. Micke hade bara bra saker att säga om honom. Det är väl också egentligen det enda jag vet. Sedan får jag bilda mig en egen uppfattning när jag kommer över.

I början av säsongen kamperade Eddie Läck ihop med Roberto Luongo. Men efter en trejd i början av april kom Luongo att hamna i Florida och deras målvakt, Jacob Markström, kom i stället att bli Canucks målvakt.
– Det var konstigt att där borta spela med en kompis, men framförallt var det väldigt roligt. Jag tror att när vi båda fått en sommar att träna på så kan vi göra bra saker tillsammans redan nästa säsong.

Ni har även Joacim Eriksson i organisationen.
– Han var uppkallad någon gång när Luongo var skadad. Sedan hade vi dessutom träningslägret tillsammans. Han hade en jättebra säsong i Utica. Det är första gången som det är tre svenskar i ett och samma NHL-lag.

Markström bor i Gävle och Eriksson i Hedesunda vilket inte är jättelångt från Siljansnäs om man tar bilvägen över Falun och Hofors, innebär det att ni kommer att träna tillsammans?
– Jag ska försöka åka över och sno lite is med Pecka (Alcén) i Brynäs. Jag måste veta att Pecka är på bra humör innan jag ringer bara, ha ha…

När Eddie Läck med Canucks mötte sin kompis Roberto Luongo i Florida lär han ha utmanat honom på en fight under matchen.
– När vi mötte Florida satt vi båda och stretchade på rödlinjen. Då frågade jag – ska vi gå en fight idag? Men det blev ingen fight utan det var mest på skoj, säger Läck med ett leende.

Vad betyder bröderna Daniel och Henrik Sedin för Canucks?
– Oerhört mycket. Henrik och Daniel är bästa spelarna i laget och framförallt för mig som svensk när jag kom som ny tog dom in mig i laget från början. Det känns som att dom gör det med alla nya som kommer. Det betyder mycket när man inte känner så många i laget att då det är dom bästa spelarna som tar han om än.

Hockeysverige.se träffade nyligen ytterligare en rospigg från Norrtälje, men som än så länge ”bara” spelar i SHL. Det handlade om David Åslin som trots den relativt lilla åldersskillnaden (Läck född 1988 och Åslin 1989) spelade tillsammans först i Leksand.
– Jag vet inte vad som är speciellt med just Norrtälje, men jag och David har haft en väldig tur att vi lyckats kommit så långt i våra karriärer.
– David är ett år yngre än jag, född 1989, och spelade 88:orna medan jag, som är född 1988 spelade med 87:orna. Det här gjorde att vi inte spelade med varandra i Norrtälje innan vi kom till Leksand. Det var först i Leksand som vi började umgås mycket och hänga med varandra.

När vi träffar Eddie Läck är han alltså på gymet i Siljansnäs tillsammans med sin personliga tränare Lukas Fierro Smith och flickvän Joanna från Chicago. Ett toppmodernt gym alltså inrett i en gammal lada.
– Det är mycket jag känner att jag vill utveckla den här sommaren. Min teknik och så vidare har inte varit etthundra procentig. Det är också mycket därför som jag tagit hjälp av Lukas för att verkligen kräma ur den här sista procenten.

Lukas Fierro Smith berättar:
– Jag är personlig tränare. Eddie har dragits med mycket skador och mycket av det beror kanske på överbelastning och felaktig teknik. I hockeyvärlden är det mycket av den här attityden att det ska vara väldigt hårt, gärna blod, svett och tårar samtidigt som man glömmer bort tekniken. Det är inte alltid så mycket kvalité på fysträningen.
– Jag lärde känna Eddie genom en gemensam vän. Jag har jobbat med personlig träning i tio år och hjälpt olika idrottare, framförallt då inom fotboll, kampsportare och dansare. Nu fick jag för frågan av Eddie och det är otroligt kul att jobba med Eddie.

Eddie, hur hittade du den oasen inrymd i en lada i Siljansnäs att träna i?
– Via min pappa. Det här ligger ungefär fem minuter från där jag bor. Här får vi vara ganska ensamma och köra vilket är skönt. Vi kör två pass om dagen, måndag till fredag.
– Det första är fokuserat på rehab, hållning och allt sådant medan det andra passet är lite mer styrketräning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL