SHL

HV-talangen: ‘‘Jag är en late bloomer’’

ANNONS

Ted Brithén har en stabil säsong bakom sig i HV71. 23-åringen hann dessutom med att debutera i Tre Kronor. En del spår nu en ljus karriär för forwarden men Brithén själv tar framtiden med ro.
– Jag är en late bloomer, det vet jag, säger forwarden till Hockeysverige.se.

Inför säsongen bytte Ted Brithén moderklubben Rögle mot spel i Jönköping och HV71. Det blev totalt 29 (11+18) poäng på 49 matcher i SHL:s grundserie. I slutspelet svarade 23-åringen för fem (2+3) poäng på sju matcher.

I ett samtal med Hockeysverige.se pratar HV-talangen om säsongen, framtiden och hur det var att debutera i Tre Kronor.

Hur ser du på den gångna säsongen?
– Generellt tycker jag att det har funkat bra för mig att komma in i laget och känna att jag spelar med HV på bröstet och verkligen känna att det är min klubb. På det sättet har det känts bra även om det gått tungt för laget under säsongen. Det är inte det man kommer ihåg nu utan man försöker alltid se det positiva, säger Brithén.

Vad är skillnaderna mellan Rögle och HV?
– Jag har spelat i Rögle i hela mitt liv och när jag kommer ned till Ängelholm är det så klart alltid hemma. Det är svårt att jämföra mellan HV och Rögle. Man trivs på olika sätt.

Sen fick du göra landslagsdebut, hur kändes det?
– Det var häftigt, det är någonting man tänkt på under hela sin uppväxt att få representera sitt land oavsett var och att man får ta på sig tröjan. Det är häftigt och det är rätt kul. Jag gjorde en intervju inför säsongen där de sade att jag kunde få göra landslagsdebut men ett tag där kändes det väldigt långt ifrån. Sen var det väldigt roligt att få chansen så klart.

Du har en bra säsong bakom dig och många säger att du står på randen till ett genombrott eller att du kanske rent av redan fått det, hur ser du själv på din situation?
– Om jag ska vara helt ärlig känner jag inte det själv. Jag har mycket mer att bevisa. Jag tycker inte jag har haft en säsong där det varit en brant uppförsbacke och där jag tagit ett jättekliv utan det har mer varit som en liten uppförsbacke som blir lite brantare varje säsong och att jag har förbättrat små, små grejer hela tiden. Jag är en late bloomer, det vet jag och det kan komma rätt sent. Jag har tålamod.

Hur tycker du att du utvecklats under ditt första år i HV?
– Det är väl framför allt. Mycket handlar att man får flytta hemifrån och växa upp och ta ett helt annat ansvar på ett nytt sätt. Det medför en mognad i sig självt. Det som händer utanför isen brukar påverka det som händer på isen i hur man mår, målsättningar och hur fokuserad man är. Där är det många aspekter som har förbättras.

Om du blickar framåt lite, hur ser du på nästa säsong med HV71?
– Jag tycker vi har ett kanongäng och jag vet att det ska komma in ett par spelare till och så men som det känns nu så ser det väldigt spännande ut. Nu ska man på semester men man känner redan sugen att gå på is igen. Så det känns som den här semestern kommer lite konstigt. Men det är bara bra att redan känna suget.

Och om du blickar ännu längre fram, hur ser du på framtiden? Har du tankar på att ta ytterligare ett steg och kanske gå vidare från SHL?
– Det är klart jag har det. Men jag vill inte göra något förhastat. Man är inte bättre än sin senaste match och det gäller att ta vara på varje dag och all speltid man får och sen tycker jag att man får se efter nästa säsong hur man utvecklats. Just nu vill jag bara spela så bra som möjligt med HV så vi kan ta medalj till våren och det är det enda jag kan se framtidsmässigt.

Hur ser du på spel i NHL? Är det något som finns i framtidsplanerna?
– Det är barndomsdrömmar man har och det är mer drömmar. Om man snackar målsättningar så brukar jag sätta upp målsättningar för varje säsong och inte blicka för långt fram. Man har alltid en dröm att få spela med de allra bästa. Men målet är att försöka utmana sig själv och bli bättre hela tiden och inte slarva bort något. Man vill inte sitta som pensionär och tänka ‘‘varför gjorde jag inte det’’, säger Brithén.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL