SHL

Arlbrandt inställd på spel i LHC – men bara i ett år till

ANNONS

Han dominerade SHL den gångna vintern och de flesta förväntade sig att Pär Arlbrandt skulle lämna Linköping för de större pengarna utomlands efter säsongens slut. I nuläget pekar dock allt mot att poängkungen blir kvar i Östergötland, men till nästa år är veteranen sugen på att pröva lyckan utomlands.
– Jag tror man skulle ångra sig om man inte testade på spel i utlandet någon gång under karriären, säger stjärnan till hockeysverige.se.

Pär Arlbrandt kommer från en succésäsong där han stundtals var i en klass för sig i SHL. Tillsammans med Simon Hjalmarsson och Mattias Sjögren utgjorde han seriens vassaste anfallsvapen. 31-åringen spottade till slut in hela 71 poäng och blev med det ligans solklara poängkung.
– Jag är jättenöjd med säsongen. Vi hade bra kemi i vår kedja och spelade bra i powerplay. Allt rullade egentligen på bra hela tiden, synd bara att vi inte kunde utmana Skellefteå på ett bättre sätt, säger Arlbrandt till hockeysverige.se.

Om Arlbrandt stundtals hade lekstuga i grundserien tappade han dock farten något i den tätare slutspelshockeyn. Där stannade puckartisten på tio poäng på 14 matcher, något som kan förklaras med det tuffa motståndet.
– Det är klart att jag poängmässigt inte fick samma utdelning, men sedan mötte vi också Sveriges två bästa lag från grundserien i Frölunda och Skellefteå. Jag tycker ändå vi slet på bra och spelmässigt kändes det ändå ganska bra långa stunder, konstaterar veteranen.

PENGAR – DET SOM LOCKAR I RYSSLAND

Efter att Linköpings säsong tog slut i semifinalspelet var Arlbrandt med i Pär Mårts VM-förberedande landslagstrupp. I slutändan ställdes dock forwarden åt sidan, ett beslut som just då sved väldigt hårt för Arlbrandt.
– Jag känner mig inte bitter över det på något sätt och i slutändan gjorde Tre Kronor det också väldigt bra. Där och då var man dock väldigt besviken, men det finns ingen mening med att lägga energi på att sura över det, menar poängsprutan.
– I slutändan är det ändå inte jag som avgör vem som ska vara med och vem som inte ska vara det, så då är det bara att acceptera de beslut som fattas.

Foto: Bildbyrån

Efter den succésäsong Arlbrandt bjöd på i Linköpingsdressen förväntade sig många att forwarden skulle packa väskan och dra vidare mot mer pengastinna ligor. 31-åringen har dock känt att erbjudandena han fått inte varit tillräckliga och därför pekar nu allt mot att han stannar i Östergötland även kommande säsong.
– Jag är inställd på att spela i Linköping till hösten, även om man aldrig ska säga aldrig. Det har funnits olika intressen från KHL, men jag känner inte att det har varit tillräckligt för att jag ska ge upp det jag har här och flytta vidare.

Vad är det som inte varit tillräckligt?
– Det är inget att sticka under stolen med att i stort sett alla spelare som flyttar till Ryssland gör det för pengarna. Nu har dock lönerna i ligan sjunkit i allmänhet och jag känner väl inte att jag har fått varken tillräckligt med pengar eller ett erbjudande från rätt lag för att det ska vara lockande.
– Det är en annan sak nästa år då jag är fri från mitt kontrakt här. Nu ska även Linköping ha en del av pengarna om det skulle bli en övergång och det gör det självklart mindre ekonomiskt gynnsamt för mig. Samtidigt vill jag också poängtera att jag trivs jättebra i LHC och jag ser fram emot att stanna här även kommande säsong.

”VILL HINNA PROVA PÅ NÅGOT ANNAT”

Bortsett från ett kortare gästspel med Klagenfurt i österrikiska ligan för sju år sedan har Arlbrandt spenderat hela sin karriär på svensk mark. Det är också därför som det mesta talar för att det inte blir mer än en säsong till i Linköping.
– Jag vill inte vara kvar här under hela min karriär, utan vill gärna prova på något annat också. Jag tror man skulle ångra sig om man inte testade på spel i utlandet någon gång under karriären och nästa år känns som ett bra tillfälle att ta chansen, beroende på hur det går kommande säsong förstås.

Efter att Carl Söderberg lämnat Linköping inför årets säsong är det dags för Simon Hjalmarsson att göra samma sak den här sommaren. Arlbrandt känner dock ingen besvikelse över att spelare som han fungerat så bra med försvinner, snarare tvärtom.
– Jag är glad för deras skull. Carl gjorde det fantastiskt bra i NHL den här säsongen och det är kul att de har fått den här chansen, säger Arlbrandt och fortsätter:
– Det finns dessutom väldigt många duktiga spelare här i LHC och det kan vara kul att testa på att spela med någon annan också. Broc Little var grym under sin tid i AIK och även en sådan som Nichlas Hardt har sett fantastisk ut under försäsongen. Vem jag ska spela med kommande säsong är dock inget som är bestämt, utan det får Roger (Melin) fila på under sommaren.

För Arlbrandt finns också bara ett mål med nästa säsong – att plocka hem SM-guldet till Linköping. Att överträffa de individuella prestationer han själv svarade för den gångna säsongen tror han själv blir ett allt för tufft uppdrag.
– Jag tror inte att jag kommer göra 71 poäng under en säsong till och när det gäller att plocka poäng känner jag inte att jag har något kvar att bevisa. Jag vill självklart vara med och bidra till lagets framgångar genom att göra poäng, men den enda centrala målsättning jag fokuserar på just nu är att vinna guldet med LHC.
– Jag har inte fått vara med och vinna något hittills under min karriär och nu när Skellefteå tappat så många spelare känns det som ett helt öppet race, avslutar poängsprutan.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL