SHL

HV-tränaren på utvecklande äventyr i mästarstaden

ANNONS

I väntan på att hockeysäsongen ska dra igång på allvar har HV71:s nye tränare Andreas Johansson fullt upp med ett annat projekt. 41-åringen är nyligen hemkommen från Los Angeles där han under nio dagar agerat personlig tränare åt det kanadensiska löftet Ty Comrie.
– Sverige ligger jäkligt långt efter när det gäller individuell träning, säger Johansson till hockeysverige.se.

Andreas Johansson är en upptagen man. Allt medan den nye HV-tränaren laddar upp för den stundande säsongen har han hunnit vara del av flera andra projekt. Han har agerat expert åt Viasat under Stanley Cup-slutspelet och kom så sent som i torsdags hem från Los Angeles där han under nio dagar agerat personlig tränare åt det kanadensiska löftet Ty Comrie.

Johanssons arbete med Comrie startade redan under fjolårssäsongen då han åkte över tillsammans med Färjestads målvaktstränare Erik Granqvist, som då drillade Tys storebror Eric Comrie. Eric blev senare vald av Winnipeg i andra rundan av fjolårets NHL-draft och Johanssons målsättning är att se till så att Ty Comrie kan gå ett liknande öde till mötes.
– Jag åkte med Erik Granqvist i fjol och påbörjade det här arbetet som jag fortsatt med den här sommaren. Tys pappa är den som efterfrågat hjälpen och både han och grabben var nöjda med det arbete vi gjorde i fjol.
– Man kan säga att jag är en klient som har i uppgift att lära Ty vad man behöver göra för att nå långt. Vi har under den här niodagarsperioden kört 1,5 timme per dag på is och utöver det kört fyspass varje eftermiddag. Vi har också jobbat med Scott Prochazka som är en fystränare som jobbar med flera av NHL:s största stjärnor, bland annat Martin St-Louis och Jonathan Quick.

Ty Comrie spenderade den gångna säsongen med Tri-City Americans i WHL och svarade där för nio poäng (3+6) på 64 matcher. Han är endast 16 år och spelar med dem som är upp till tre år äldre, vilket säger en del om den potential han besitter.
– Han är en otroligt seriös kille som går upp varje morgon och käkar vitaminer, tränar yoga och annat. Allt för att bli så bra som möjligt.
– Han har verkligen förutsättningarna att spela i NHL en dag och är en verkligt stor talang. Det viktiga nu är att han utvecklar sin kroppsliga styrka och förbättrar sitt skott och närkampsspel. Kommande säsong kommer han få mer speltid och då lär han också kunna visa mer vad han går för.

”VILL LÄRA MIG AV DE BÄSTA”

Att jobba med Comrie är också utvecklande för Johansson, speciellt då han får möjlighet att ta intryck från andra etablerade tränare. Att få jobba med en sådan som Scott Prochazka menar HV-tränaren hjälper honom mycket.
– Han är verkligen ”top of the line” och det finns en anledning att Martin St-Louis sätter sig och kör från Kanada till Los Angeles för att träna med honom varje sommar. Han tränar också killar i NFL och NBA och jag kan lära mig mycket om den senaste fysträningen av honom. Allt är superproffsigt och det är väldigt utvecklande.

Foto: Bildbyrån

Hur viktigt anser du att det är med individuell träning i dag?
– Det spelar en väldigt stor roll. Vi i Sverige måste släppa lite mer på fysträningen och lämna ett större utrymme för mer eget ansvar. Vi behöver träna mer individuellt och en som är 18 år behöver en annan typ av träning än en som är 38 år. Man är olika byggd och det här med träning är en vetenskap.
– Sverige ligger jäkligt långt efter när det kommer till individuell träning och det är därför jag gör det här. Jag vill lära mig av de bästa inom området och kunna ta med mig det i min egen tränarkarriär.

Redan under tiden som assisterande tränare i Färjestad jobbade Johansson mycket med individuell träning för forwards, något som också gav resultat i form av fler gjorda mål framåt.
– Frågan vi ställde oss var hur man kunde ha så mycket målchanser som exempelvis Marcus Paulsson och Per Åslund, men ändå bara göra nio-tio mål på en säsong. Erik Granqvist inspirerade mig mycket med det jobb han gjorde med målvakterna och jag försökte jobba på samma sätt med forwards.
– Det handlar mycket om teknik och nördighet. Hur man skjuter och om det finns några mönster i hur man bör skjuta. Var man bör skjuta för att skapa bra returer och så vidare. Det finns fortfarande mycket att göra på det här området och det hoppas jag kunna använda mig av i HV också.

MENTALA ASPEKTEN CENTRAL FÖR JOHANSSON

Hur har du tänkt applicera det du har lärt dig på det HV-lag du nu ansvarar för?
– Nu är jag huvudtränare och då har jag lite andra saker att ta hand om också. Jag kommer dock ha hand om den så kallade skillsträningen för forwards, medan Fredrik Olausson och Fredrik Stillman kommer ta hand om backarna.
– Jag kommer träna mycket på skotteknik med forwards och prata med dem om att ta skott från rätt ställen. Sedan har jag fullt förtroende för Olausson när det gäller backarna. Han har ändå spelat 1000 NHL-matcher så där kommer inte jag vara inne och peta.

Efter att Johansson fått lämna sitt uppdrag i Färjestad mitt under säsongen fick han ta över som huvudtränare för Södertälje. Han räddade kvar klubben i Hockeyallsvenskan och tiden i SSK betydde mycket för Johansson.
– Jag fick en chans att testa mina egna idéer. Jag fick bekräftat att sättet jag ville spela på fungerade och jag jobbade mycket på att bygga killarna mentalt. Det fanns mycket potential i laget och det gällde bara att få ut den.
– Jag känner att jag själv kommit långt i utvecklingen när det gäller det mentala. Jag läser mycket psykologi och går på mycket seminarier och annat. Jag såg också att det fick effekt på killarna i SSK och för mig är det viktigt att ingen är rädd för att vilja vara bäst.
– Allt som allt var det en underbar tid i Södertälje.

Hur kommer man då kunna se att det är Andreas Johansson som tränar HV71 kommande säsong?
– För mig är det viktigt att alla behåller en ödmjukhet och visar att de verkligen älskar det som vi håller på med. Jag ska inte behöva motivera spelarna utan de ska själva vara beredda på att ge allt varje dag.
– Man kan inte alltid vara bäst, men man kan alltid spela för varandra och göra ett hårt jobb. En attraktiv hockey är en hockey som vinner och det är den typ av hockey jag vill att vi ska spela. Sedan ska vi alltid ha ett bra drag i laget, ha en gameplan som syns och våga ta kommandot i matcherna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL