Skellefteå AIK

Hanses galna år: ”Nyttigt att prova på nåt annat”

ANNONS

SHL-avancemang med Leksand, säkrat allsvenskt kontrakt med Almtuna och sedan ett SM-guld med Skellefteå på det. Få svenska hockeyspelare har haft ett lika hektiskt år som målvakten Erik Hanses.
– Jag tror också att det är nyttigt att prova på något annat med tanke på hur hockeyklimatet ser ut i dag, säger Hanses när hockeysverige.se hälsar på hemma hos honom i Leksand.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har svängt snabbt för Erik Hanses. Inom loppet av ett knappt år gick han från att vara med om att ta upp Leksand till SHL till att rädda kvar Almtuna i Hockeyallsvenskan för att slutligen avsluta säsongen med att vinna SM-guld med Skellefteå.

För att ta reda på mer om den 24-årige masens magiska resa begav sig hockeysverige.se hem till Hanses hem i Leksands utkanter för en pratstund. Vi slår oss ned vid köksbordet och han pekar ut mot gården.
– Strax utanför köksfönstret här låg en liten hockeyrink tidigare. Det var där jag började spela hockey. Ingen annan ville stå i mål så då fick jag göra det, berättar han.

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Erik, du gjorde nästan en hel säsong i Almtuna innan du flyttade till Skellefteå, hur viktigt var det att få komma dit efter att bara spelat i Leksand tidigare?
– Det kändes bra i tiden att det vart så att jag flyttade till Almtuna. Jag hade gjort tre säsonger i A-laget här i Leksand och det kändes skönt att bryta av då. Jag kände att jag kanske behövde ett år till i Hockeyallsvenskan så jag fick spela mer matcher. Då dök Almtuna upp och det kändes som ett bra alternativ med Micce (Andreasson) som målvaktstränare och Niklas (Eriksson) som coach.
– Det kanske hade gått bra om jag stannade kvar i Leksand också, men det kändes bra det steg jag tog och nu är jag i Skellefteå och det känns bra.

Erik Hanses gjorde en bra säsong och inte minst en mycket stark kvalserie 2011/12. Säsongen 2012/13 är Hanses given förstamålvakt i Leksand och fortsätter att spela bra. Men i december 2012 lånar Leksand in Oscar Alsenfelt för ett par matcher. Han gör succé och det utmynnar i att klubben i slutet av januari väljer att plocka in Alsenfelt för resten av säsongen.
– Det var så klart surt att man fick kliva åt sidan. Leksand hade som ambition att gå upp. Det är ju så att den som spelar bäst ska stå och Oscar spelade bäst i slutet. Då var det också han som fick spela, vilket han gjorde bra.

Var det med en besvikelse du lämnade Leksand och gick till Almtuna?
– Jag fick ett kontraktsförslag… men besviken? Jag vet inte. Lite kanske.

Du är uppväxt i Leksand och har spelat i klubben sedan du var knatte, kan det vara nyttigt att komma i väg och testa på spel i andra lag och städer?
– Ja, så är det nog. Dels då hockeymiljön och dels då privat. Jag trivdes bra med laget, men många av mina kompisar hade flyttat från Leksand och jag kände att det var dags även för mig att prova på något nytt.
– Jag tror också att det är nyttigt att prova på något annat med tanke på hur hockeyklimatet ser ut i dag.


Viktor Fasth, Markus Svensson, Dayn Belfour och Erik Hanses på GoalieMania.
Foto: Ronnie Rönnkvist

ETT GIVANDE SAMARBETE MED ANDREASSON

I Almtuna fanns alltså Micce Andreasson som målvaktstränare. Det har betytt en del för Erik Hanses utveckling, konstaterar han själv.
– Han har strukturerat upp mitt spel lite mer och kanske fått mig att spela lite mera inne i målet, men även fått mig att använda stolparna lite mer i spelet.

Upplever du dig som stabilare i målvaktsspelet under matcherna eller hur har det påverkat ditt spel?
– Delvis, absolut. Man har väl ändrat om lite så jag har fått lite kortare vägar till andra situationen exempelvis.

Hockeysverige.se var tidigare under sommaren och besökte målvaktscampen GoalieMania i Märsta där Erik Hanses liksom flera toppmålvakter så som Viktor Fasth, Markus Svensson, Robin Rahm, Julius Hudacek och Linus Fernström deltog. En camp som var mycket uppskattad.
– Jag tror att det är jättebra att komma ut och träffa andra målvakter. Man lär sig av varandra och får dela med sig av sitt samtidigt som man frågar hur dom andra gör och så vidare.
– Sedan är det ett skönt häng på sådana läger, en bra och skön atmosfär. Det blir lite som ett träningsläger med ett lag. Man blir som en grupp vilket är kul. Man umgås på kvällarna och gör lite saker tillsammans utanför träningen.

När vi sågs i Märsta talade du om att det var ganska prestigelöst mellan er målvakter på campen.
– Ja, det var verkligen så. Man är där för att träna på sina grejer och inte så att man måste hävda sig mot varandra.

En av detaljerna Erik Hanses kanske kommer att ändra på inför kommande säsong, vilket han fick upp ögonen för på campen, var en detalj i utrustningen.
– Det här med utrustningen var lite intressant. Jag testade lite kortare benskydd och jag kanske ska gå över till det eftersom man blir lite smidigare. Det var en idé som jag fick på campen.
– Det man annars upplevde där i Märsta att det finns många väldigt duktiga målvakter så det gäller att jobba jäkligt hårt om man ska kunna vara bra på den här nivån.

Hur tror du att det här med en annan storlek på benskydd kan påverka ditt spel negativt?
– Vi pratar om någon centimeter per benskydd, två eller två och en halv kanske. Om man är lite stel i ”V:et” (målvaktsställningen reds. anm.) kanske man tappat lite på det just när man går ner. Annars tror jag inte att det påverkar mycket negativt utan mest bara positivt.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

KÄNNER SIG INTE DELAKTIG I GULDET

Det blev som sagt var en något annorlunda avslutning på fjolårssäsongen för Erik Hanses. Almtuna hade säkrat nytt kontrakt i Hockeyallsvenskan innan tranferfönstret stängde. Det fick till följd att klubben lånade ut och sålde av stora delar av spelartruppen för att spara pengar. En av dem som lämnade Uppsalaklubben var just Hanses.
– Skellefteå kontaktade mig efter jul någon gång och sa att dom var intresserade. Sedan rullade det på, men det tog ett tag innan det var klart och vi hade också en del förhandlingar. Det var mest snack i början så det tog ett tag innan det vart något konkret, säkert över en månad.
– När det väl blev konkret gick det ganska fort. Vi kom överens om att jag skulle vara kvar i Almtuna tills vi var klara för spel i Hockeyallsvenskan nästa säsong för det var väldigt tajt nere i botten.

Fanns det någon tvekan till att tacka ja till Skellefteås kontraktsförslag?
– Nej, egentligen inte. Jag kände att när det dök upp var det bara att ta chansen direkt.

I Skellefteå fanns Markus Svensson som målvakt, men även en kompis från Leksand, Stefan Stéen.
– Precis. Det var bra då jag kom upp till Skellefteå eftersom han var en av få som jag kände så jag i alla fall hade någon jag kunde prata skapligt mycket med i början.

Stefan Stéen har nu lämnat Skellefteå för spel i Växjö vilket Erik Hanses tror kommer passa Stéen perfekt.
– Jag tycker att han fått en perfekt position med treårskontrakt. Han har alla möjligheter att utvecklas och bli riktigt bra där.

Hur skulle du beskriva det här gänget du kommer upp till och som sedan vinner SM-guld i en ganska överlägsen stil?
– Det var en väldigt homogen grupp med många skickliga hockeyspelare. Sedan har man bra ledartyper i laget och en otroligt fin bredd i laget.
– Det var som att komma till en maskin, ha ha…

Hur fungerade det att jobba med Markus Svensson?
– Under slutspelet hann vi inte komma varandra så himla nära eftersom han var ganska fokuserad på sitt såklart. Nu efter hand har vi lärt känna varandra och jag tycker att det känns riktigt bra och vi kommer också riktigt bra överens.

Erik Hanses hann bara spela en match med Skellefteå under förra säsongen och i slutspelet fick han agera båsdörröppnare. Även om Hanses vann SM-guld känner han sig inte riktigt delaktig i guldet.
– Man fick köra på så gott man kunde, vara så redo du kan vara och peppa på. Bara njuta av att få vara med helt enkelt.
– Rent prestationsmässigt kände jag mig inte så delaktig, men det är bara att vara där, köra på och göra sitt bästa.

Nu tappar Skellefteå stora delar av stommen i laget, hur tänker du kring det?
– Det blir kanske lite av en nystart. Det är ändå en del killar som är kvar och som vet vad som gäller. Jag tror att det blir intressant. Jag kom in som ganska ny också, men vi ska se till att vara med där uppe i toppen och tampas om guldet igen så klart.

Har du funderat något över personliga mål nästa säsong?
– Det gamla klassiska att man vill spela så mycket som möjligt. Men framför allt bygga upp fysiken ordentligt igen eftersom jag inte hann göra det så mycket förra sommaren (då han var sjuk, reds. anm.). Sedan att se till att fortsätta utveckla tekniken och framför allt se till att försöka vinna matcher åt laget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL