Nyheter

SHL-drömmen lever i Mora: ”Ska kriga om platserna”

ANNONS

Det har gått sex år sedan Mora IK spelade i högsta serien senast. Hockeysverige.se åkte till Vasaloppsorten vid Ovansiljan för att träffa kulturbäraren och poängkungen Jonas Westerling och få hans syn på möjligheterna till ett nytt SHL-äventyr i fäders spår.
 Självklart ska vi vara med och kriga om dom platserna. Det är som alla säger – möjligheternas år

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mellan 2004 och 2008 fick Mora IK smak på hur det var att spela i Sverige högsta hockeyserie. Det gav blodad tand och sedan laget tvingades lämna dåvarande elitserien för sex år sedan har klubben jagat en återkomst till finrummet.
– Mora är en liten ort men med mycket idrottstraditioner och historia. Bland annat med det som vi har bakom oss här, säger Jonas Westerling och pekar på Vasaloppsmålet i Mora när hockeysverige.se träffar honom för en pratstund.
– Hockeyn har också funnits här i Mora länge, sedan 1935. Vi har haft många bra spelare här. Bland annat ”Lill-Strimma” (Lennart Svedberg). Även innebandyn har kommit starkt här under senaste åren. Tjejerna var i final och killarna gick upp till SSL. Men framförallt är skidor väldigt stort här.

Jonas Westerling kommer från en riktig hockeyfamilj på orten. Pappa Mikael Westerling tillhörde stjärnorna i Mora IK under slutet av 1970- och större delen av 1980-talet.
– Farsan spelade och man hängde med dit. Då blev det lätt att man halkade in på hockeyn själv. Brorsan (Joakim Westerling) spelade också. Han spelade i Mora fram till J20. Sedan spelade han i Falun och Borlänge. Han lade av för ett par år sedan och i dag är han assisterande tränare för J18-laget här i Mora.

Vi står ju vid Vasaloppsmålet så jag måste självklart fråga dig om du tävlat på skidor också?
– Nej, jag är en riktigt dålig skidåkare haha…

Du är ju född och uppvuxen här i Mora, vad skulle du säga att Vasaloppet betyder för Mora som ort?
– Vasaloppet betyder jättemycket givetvis. Framför allt betyder det att Mora syns på kartan. Frågar du någon utifrån om vad dom förknippar Mora med så svarar dom oftast Vasaloppet och förhoppningsvis hockeyn.
– När det är Vasaloppet är det en herrans massa folk här och besöker vår fina lilla by.

När kommer du själv sätta på dig gamla träskidorna och åka i ”Fäders spår” dom nio milen mellan Sälen och Mora?
– Jag kommer absolut att göra det någon gång. Det har jag lovat mig själv. Men när det blir? Först måste jag ha slutat med hockeyn eftersom Vasaloppet jämt är i slutet av vårsäsongen. Jag får skylla på det än så länge.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

”DET KÄNNS MEST SOM DE LÄGGER NED FOTBOLLSKLUBBARNA HÄR”

Precis som Vasaloppet har ishockeyn och  Mora IK en central betydelse för orten, enligt Jonas Westerling.
– Mora IK tror jag också betyder jättemycket. Vi hade ett publiksnitt som låg närmare 3 000 åskådare. Det innebär att det 10-15 procent av människor här i byn kommer på matcherna.

Om det är ishockeyn, fotboll eller skidor som är den största sporten i Mora har Jonas Westerling inget konkret svar på även om han tror att hockeyn i alla fall är större än fotbollen.
– Jag skulle nog säga att hockeyn är störst. Fotbollen är inte så stor här i Mora. Jag tror att Mora spelar i femman. Det har alltid funnits mycket lag i byarna omkring Mora som exempelvis Färnäs, Nusnäs, Sollerön, Öna och dom där lagen, men just nu tycker jag mest att det verkar som om fotbollslagen här omkring lägger ner.
– Innebandyn är också rätt så stor om man ser till antalet utövare. Den sporten växer och växer här i Mora.

Spelade du själv fotboll i Mora innan du valde att satsa på hockeyn?
– Lite grann, men jag slutade när jag var 12 år. Jag spelade innebandy i KAIS Mora till jag var 16 år.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Jonas Westerling spelade i Mora IK till och med säsongen 2004/05. Då fanns fortfarande Janne Simons kvar som klubbens starke man. Efter en resa som gått via Nybro, Uppsala, Huddinge, AIK, Malmö och Almtuna återvände han till moderklubben inför säsongen 2012/13. Borta var nu Simons och i dag heter klubbens klubbdirektör Peter Hermodsson.
– Klubben har utvecklats enormt under dom här åren. Jag var med och gick upp med Mora och då var vi en jätteliten organisation. Alla vi i laget jobbade vid sidan om. Sedan blev det en väldig skillnad under den sommaren då vi byggde om arenan samtidigt som alla i laget blev proffs. Kansliet och allt det här byggdes också ut.
– Jag var ändå inte med så mycket den säsongen och sedan flyttade jag till bland annat AIK och Almtuna och var borta från Mora i sju år. Klart att organisationen och professionalismen i klubben är mycket bättre i dag. Det har med elitserieåren att göra. Självklart är det mindre pengar i klubben i dag, men själva grunden i föreningen är mycket bättre.

Saknar du Janne Simons i klubben?
– Peter Hermodsson är en fantastisk ledare för Mora IK. Han är otroligt duktig och jag har det största förtroendet för honom.
– Självklart, Janne är en ikon i klubben, men har gått i pension nu. Janne har gjort otroligt mycket för klubben, men som jag sa så har jag det största förtroendet för Peter.

När Jonas Westerling återvände till Mora säsongen 2012/13 fick han, i och med NHL-lockouten, spela tillsammans med stjärnor som bland andra Anze Kopitar och Bobby Ryan.
– Det var så klart jättekul att få spela med så otroligt duktiga hockeyspelare. Man lär sig mycket och det gäller att ta vara på tiden. En säsong går ändå fort och nu var dom här i Mora fram till i början av januari innan dom drog.

Vilka lärdomar tog du av att spela med dom?
– Man tittar lite grann hur dom rör sig och hur dom spelar. Framförallt då Anze i powerplay. Man försöker ta in lite av sådant, lite smågrejer bara.

Satt du uppe och såg Anze Kopitar i Stanley Cup- finalerna?
– Ja, absolut. Jag såg även några av matcherna mellan Los Angeles och Chicago. Det är kul att se när det börjar att vankas final.
– Jag tycker att Anze var bättre mot Chicago. Han spelade kanske inte sin bästa hockey i finalerna, men han är fortfarande ändå jätteviktig för laget. Nu var det mer Justin Williams och dom här som klev fram i finalerna, men självklart är Kopitar skitbra.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

”ALDRIG HAFT SÅ MYCKET ISTID I HELA MIN KARRIÄR”

Jonas Westerling är ingen pjåkig spelare själv. Vid 32 års ålder gjorde han sin poängmässigt sett bästa säsong i karriären. 40 poäng (6+34) på 50 matcher räckte till en delad niondeplats i den allsvenska poängligan.
– Jag tror att det handlade om att jag hade en bra sommarträning här i Mora. Sedan handlar det självklart om att få ett stort förtroende från både Patric (Wener) och Jeremy (Colliton), bland annat fick jag spela mycket powerplay, och då växer man.
– Jag har nog aldrig under hela min karriär haft så mycket istid som förra säsongen. Spelar du mycket så blir du också bättre. Det var rolig säsong och min hittills bästa.

Många talar ofta om kulturbärare i klubbar och i Mora IK är givetvis Jonas Westerling en av dom.
– Det finns inte så många av dom i svensk hockey, som spelar för sin moderklubb vilket jag är jäkligt stolt över att göra.
– Jag började spela här i Mora när jag var fem år och har spelat i alla pojklag och juniorlag fram till A-laget. Det är ändå inte så många som klarar av att göra det.

Hur ser du som kulturbärare, eller om man så vill informell ledare för laget, till att förmedla vad det innebär att spela i Mora?
– Vi är en kärngrupp, Johan Alcén, Tomas Larsson och jag, som varit med lite grann och kanske är lite av ledare i gruppen. Det gäller att vi kör hårt som fan på varje träning och match, visa att här kör vi och inget annat accepteras. Är det någon som inte är med på det så är det vår uppgift att se till att man får välja mellan att köra på eller annars åker du härifrån. Det kanske lät lite hårt, men vi ska gå i bräschen och visa att så här gör vi i Mora.
– Lite grann är det vad Karlskoga är bra på. Dom har haft Martin Thelander, Daniel Wessner, Kristofer Näslund, Christian Carlsson och dom här som varit där ett tag. Dom lyckas bra med sina nya spelare varje säsong och det är dom som styr och ställer där och har gjort det på ett bra sätt. Det är lite grann dit vi också vill komma.

Tycker du att ni kommit en bit på väg dit?
– Jo, och nu är det också första gången på länge som vi har fått behålla större delen av truppen. Det är inte så många som vi tappat av spelarna som vi ville ha kvar. Dom flesta som Peter och Jeremy ville ha kvar är kvar.
– Året med AIK när vi gick upp hade vi haft kvar samma lag ett bra tag. Samma sak med Leksand när dom gick upp. Kontinuitet är väldigt viktigt. Det är svårt att börja om med nytt lag varje år. Det tar sitt lilla tag att bygga ett lag, så därför känns det väldigt bra inför årets säsong.

Jeremy Colliton.

Hur skulle du beskriva Jeremy Collitons ledarskap?
– Jag är sjukt imponerad hur han tog sig an den här rollen ifjol för det är inte lätt, skulle jag tycka, att gå från spelare till att byta sida och bli tränare. Samtidigt var han vår kapten och hade en väldigt stor respekt med sig hos alla vilket jag tror är väldigt viktigt som ledare, att du har gruppen med dig.
– Han är ingen man av stora ord och ingen som står och skriker utan är väldigt lugn och sansad. Han pratar och ser alla vilket jag tror är väldigt uppskattat. En otroligt duktig ledare och som kommer att bli en jättebra coach.

Det finns fyra möjligheter att ta sig upp från Hockeyallsvenskan till SHL nästa säsong, hur ser du på Moras möjligheter att vara med och slåss om dom platserna?
– Självklart ska vi vara med och kriga om dom platserna. Det är som alla säger – möjligheternas år. Jag tycker att vi har ett bra lag och, som jag sa, så har vi kvar många spelare samtidigt som vi får hit många bra spelare som jag vet kommer att göra ett jäkla bra jobb.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL