SHL

Mästarlaget som försvann: ”Flera kommer nog tillbaka”

ANNONS

2010 blev de svenska juniormästare efter en oväntad finalseger mot Brynäs. I dagens Leksands finns det bara en spelare kvar från klubbens mästarlag. Hockeysverige.se tog sig till Leksand för att träffa Fredrik Händemark och prata mer om mästarna som försvann.
– Flera av killarna som var med kommer nog att spela i Leksand igen vid något tillfälle, säger den 20-årige forwarden.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Leksand vann JSM-guld 2010 hade Niklas Eriksson och Pär Bäcklin byggt upp ett starkt kollektiv som fick jobbet gjort. Laget före jaget gjorde att leksingarna kunde besegra ett Brynäs till bredden fyllt med blivande SHL- och i vissa fall till och med NHL-spelare.

Drygt fyra år efter guldfirandet i Globen är det bara en enda spelare från mästarlaget som spelar i Leksands A-lag, nämligen forwarden Fredrik Händemark, 20.

Fredrik Händemark.

Hockeysverige.se åkte till Hotell Moskogen i Leksand för att träffa Händemark och när vi möts sitter han och äter lunch med sina guldkompisar från 2010, Erik Hanses, idag i Skellefteå, och Patrik Norén, numera i Almtuna.
– Ska jag vara uppriktig minns jag nästan allt från resan fram till JSM-guldet. Jag fick vara med och träna med J20-laget efter jul där och gjorde också min första match i J20 strax efter det. Sedan var jag ordinarie i fjärdekedjan.
– Vi hade ett väldigt bra och framför allt jämnt lag. Alla fyra kedjor var bra samtidigt som ”Nicke” (Niklas Eriksson) alltid var väldigt noggrann med att scouta motståndarlaget, deras powerplay och så vidare. Han lade verkligen ner mycket tid för att vi skulle vara så bra förberedda inför varje match som var möjligt.
– När vi kom till semifinal i Globen var vi nederlagstippade mot Luleå, men vi vann med 4-0. Då kände man att det här kan gå hela vägen. I finalen mötte vi Brynäs som hade ett stjärnspäckat lag, men vi vann även finalen och det var en riktigt härlig känsla.

Hur tänker du kring att du är ensam kvar i Leksands IF från guldlaget?
– Bra fråga, det är lite svårt att svara på och jag har nog inte tänkt så mycket på det om jag ska vara ärlig.

Tror du många av killarna som lämnat Leksand, exempelvis då dina lunchkompisar Erik Hanses och Patrik Norén, återkommer till klubben en dag?
– Ja, det tror jag. I alla fall Erik som växt upp här i Leksand från början. Han kommer nog i alla fall tillbaka någon dag. Flera av killarna som var med kommer nog för eller senare spela i Leksand igen vid något tillfälle.

Har ni fortfarande kontakt med varandra?
– Ja, vi har faktiskt en stor sms-grupp för oss som var med och spelade tillsammans i J20-laget. På det viset håller vi faktiskt nästan daglig kontakt.

Kan man få ett lika sammansvetsat gäng i ett A-lag som man får i ett juniorlag?
– Jag tycker ändå att vi hade det när vi gick upp. Första året lyckades vi inte i kvalserien, men alla fick vara med och uppleva hur det är att spela en kvalserie. Sedan fick vi behålla nästan samma lag, förutom två spelare eller något.
– Vi fick spela och umgås med varandra läge, nästan under en tvåårsperiod. När vi sedan kom till den andra kvalserien då klaffade allting. Nu i år blir det lite nytt så vi får väl se hur det går.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”JAG TROR PÅ PRESTATION OAVSETT ÅLDER”

Leksand har i dag 15 forwards som ska slåss om tolv platser, men konkurrensen i laget ser Fredrik Händemark som något positivt.
– Det är kul ändå. Så var det förra året också och då kände jag att det skulle bli tufft, men man gör verkligen allt varje dag för att ta en plats. Jag tog en plats till slut förra säsongen.
– Jag tror att det blir minst lika tufft den här säsongen, men jag tror och hoppas att jag har lika goda chanser att ta en plats i år igen.

Du, Martin Grönberg och Fredrik Forsberg är dom tre yngsta anfallarna i truppen, hur tror du det påverkar era chanser att ta en plats?
– Jag tror inte att det påverkar alls. Jag tror på prestation oavsett ålder. Spelar man bra ska man spela oberoende av hur gammal du är. Så är det bara.

Fredrik Händemark har precis som Martin Grönberg lilla Björbo IF som moderklubb. Björbo tillhör Gagnef kommun och för er som kan ert Dalarna kan man säga att det ligger efter vägen från Djurås eller Mockfjärd mot Vansbro.
– Jag vet faktiskt inte riktigt varför just Björbo fått fram två spelare som spelar i Leksands A-lag. I Björbo har vi spelare haft mycket istider. Det ser man när man jämför med exempelvis Leksands pojklag då man kommer på olika camper. Vi från Björbo är minst lika bra.
– Man tror lätt att ”wow, vilka bra spelare det kommer från Leksand”. Det är nog så att vi har haft mer istid att träna på än vad dom har haft eftersom Leksand helt enkelt har fler lag. Sedan har vi alltid haft bra ungdomstränare i Björbo och som har lärt oss från grunden den här med skridskoåkning och så vidare.

Martin Grönberg är visserligen uppväxt i Mockfjärd medan Fredrik Händemark är uppväxt i Björbo. Men dom båda lärde känna varandra ganska tidigt.
– Vi började spela tillsammans ganska tidigt, kanske i U10 eller U12. Sedan har vi spelat fotboll i lag (tillsammans) också.

Vad gör Martin till en SHL-spelare?
– Jag tycker att han är lite lik mig i själva spelstilen. En tvåvägsspelare som jobbar hårt samtidigt som han är bra på att åka skridskor och dessutom är han jäkligt bra tränad och har en bra fysik.
– Jag tror faktiskt att han kan få ett genombrott i år. Han har sett riktigt bra ut på sommarfysen.


Foto: Bildbyrån/Niklas Larsson

ENDA MÅLET: ”EN LITEN MÅLVAKTSTABBE”

Fredrik Händemark debuterade i SHL under fjolårssäsongen. På 52 matcher svarade han för ett mål och totalt sex poäng.
– Före jul hade jag lite svårt att ta plats. Jag spelade inte regelbundet utan det blev att jag satt någon match på bänken och någon på läktaren. Sedan försvann två spelare (Jens Jakobs och Matt Fornataro) efter jul. Då fick jag automatiskt lite mer speltid. Jag tycker också att jag tog vara på chansen och visade att jag håller i SHL.

Berätta om första och hittills enda målet i SHL.
– Det var jäkligt kul. Vi mötte Frölunda hemma en lördag och det var fullsatt. Jacob (de la Rose) la ner en diagonalpuck i hörnet. Jag fiskade upp pucken och försökte bara att få den på mål. Lasse Johansson tappade in den så man kan väl säga att det var en liten målvaktstabbe.
– Det var en häftig känsla och dessutom att få göra mål vid klacken var speciellt. Det var också en av våra spelmässigt bästa matcher under säsongen vilket gjorde det extra kul att få göra mål.

Har du kvar pucken?
– Ja, det har jag. Hemma någonstans, men jag vet just nu inte var, skrattar Händemark.

Hur ser du på Leksands förutsättningar med den relativt nya truppen kommande säsong?
– Jag tycker att (Tommy) Salo gjort ett bra jobb. Det har framförallt kommit in många nya forwards, bland annat några finnar och amerikaner. Jack Connolly och Eric Himelfarb vet man håller bra på SHL-nivå. Tomi Sallinen såg jag lite under VM och han såg riktigt bra ut, en riktig prestigevärvning av Salo.  Sedan är Jonas Frögren en stabil värvning på backsidan. Han vet vad som krävs för att vinna eftersom han varit med och vunnit flera SM-guld.
– Det känns bra faktiskt, men sedan gäller det att få ihop gruppen redan tidigt på försäsongen. Det är inte så enkelt att bara för du har ett bra lag på pappret så vinner du automatiskt matcher.

Mikael Johansson var poängbäst förra säsongen i Leksand. Nu har han flyttat till Rapperswil i Schweiz. Vem tror du blir poängbäst i Leksand säsongen 2014/15?
Johan Ryno. Han var nästa poängkung i fjol också och har visat att han håller på den här nivån.

Fakta: J20-truppen som vann guld 2010 med senaste uppgivna klubbadress
Erik Hanses (Skellefteå)
Niklas Lerbrink (Borlänge)
Mathias Dahlström (Northern Michigan Unv)

Erik de la Rose (Storhamar)
Jonas Knutsson (Åkers/Strängnäs)
Alen Bibic (Rögle)
Stefan Högberg (Hudiksvall)
Erik Persson (Hällefors)
Patrik Norén (Almtuna)
Daniel Gunnarsson (Färjestad)
Alexander Eriksson (Senast: 2012/13 Vallentuna)
Lars Lundin (Hudiksvall)

Fredrik Händemark (Leksand)
Robin Johansson (Mora)
Joachim Nermark (Asplöven)
Victor Rask (Charlotte Checkers)
Martin Janolhs (Almtuna)
Anton Magnusson (Lindlöven)
David Wallin (Gimo)
Jon Knuts (Malmö)
Henric Andersén (Chamonix)
Jens Holmström (Visby/Roma)
Johan Björklund (Hudiksvall)
Olle Liss (Kristianstad)
Filip Forsberg (Nashville)

Tränare
Niklas Eriksson (Almtuna)
Per Bäcklin (Leksands IF)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga