Nyheter

Thuresson om KHL-flytten: ”Att spela där är att ta sig ett steg närmare NHL”

ANNONS

Idag blev det alltså klart att Brynäs landslagsforward, Andreas Thuresson, nästa säsong spelar för Sibir Novisibirsk i KHL.
– Jag kände att jag ville testa på en ny utmaning. KHL är den näst bästa ligan i världen samtidigt som att spela där är att ta sig ytterligare ett steg närmre NHL. Samtidigt vill jag fortsätta att utvecklas och då ser jag det som ett bra val att gå till KHL nästa säsong, säger Andreas Thuresson till hockeysverige.se.

Vad vet du om Sibir Novisibirsk?
– Jag vet egentligen inte så mycket mer än att Patrik Hersley också kommer att spela där. Jag känner honom rätt bra sedan tidigare eftersom vi spelat ihop redan i Malmö. Sedan vet jag att Igor Matusjkin är assisterande tränare där. Han kan ju svenska vilket också är en fördel.

Pratade du med Patrik Hersley innan du skrev på för Sibir?
– Lite grann. Jag ville inte avslöja för mycket innan allting var klart. Det var mest att jag frågade Patrik lite om när han skulle åka och så vidare.
– När jag sedan fick kontraktet skickat till mig så snackade jag lite mer med honom. Det är helt klart en fördel att ha med sig ytterligare en svensk kille, men framförallt är det skönt att ha en tränare som kan svenska också.

Andreas Thuresson spelade totalt 25 NHL-matcher med Nashville mellan åren 2009 och 2011. Det fanns även intresse från NHL- håll inför kommande säsong, men Thuresson var inte nöjd med erbjudandena han fick därifrån.
– Det fanns intresse för att ge mig ett tvåvägskontrakt. Det sa jag nej till eftersom jag gjort fem år i AHL och redan har krigat där. Jag kan väl känna att jag redan har försökt kriga mig till en plats där och fick också göra mina 25 matcher.
– Ska jag åka dit vill jag ha ett envägskontrakt eller ett tvåvägskontrakt där jag är garanterad en högre lön en vad dom erbjöd om jag skulle hamna i AHL. Det kan göra att dom får lite mer press att kalla upp mig, men vill dom inte kalla upp mig får jag ändå en NHL-lön.
– Hade jag fått spela i VM hade jag haft en större chans till ett NHL-kontrakt. Men nu blev jag hemskickad och hade då heller inte riktigt chansen att visa upp mig på den nivån. Då kände jag att jag lika gärna kan köra ett år i KHL och ha en bra säsong där. Sedan får vi se vad som händer efter det.

Det finns också en viss naturlig besvikelse hos Andreas Thuresson över att han inte fick spela i VM.
– Klart att det var surt när jag fick beskedet. Samtidigt hade jag det på känn när vi fick dom här två back-skadorna. Det var inte så mycket att göra åt situationen då eftersom man bara får ha ett visst antal spelare i en trupp.
– Ser jag på det så här i efterhand så var det givetvis ett äventyr att bara få åka med. Jag menar, jag gjorde min debut i december och sedan kom jag med i truppen utan att bli anmäld till själva VM-turneringen. På det sättet var det ändå en jättebra säsong när man blickar tillbaka på den. Det kommer nya år så det gäller bara att kriga vidare.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ser du på landslagsspel nu när du ska spela i KHL?
– Det är väl samma sak att spela där. Det är också en massa spelare från KHL som varit med i landslaget innan också. Förhoppningsvis har jag chansen att bli en bättre spelare i KHL och då också få en ännu större chans att spela i Tre Kronor.

Andreas Thuresson har spelat två säsonger i Brynäs sedan han återvände från Nashvilles organisation. På 100 matcher med Gävlelaget svarade Thuresson för 28 mål och totalt 56 poäng.
– Två mycket roliga år där jag lärt mig mycket. Första året var det en stor omställning att komma tillbaka jämfört med andra året då jag verkligen fick visa hur jag kan spela. Andra säsongen var mycket bättre för mig.

Du är fortfarande i Gävle, när åker du till Novisibirsk?
– Så fort visum och den biten är löst. Dom samlas redan imorgon, men det är lite för tidigt för mig att åka. Vi får se när allt är klart. Patrik är i samma situation som mig med visumet. Han skulle ha åkt redan men det var inte klart ännu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL