Växjö Lakers HC

Experten tror på Skellefteå trots tappen – tillsammans med FBK och Växjö

ANNONS

Skellefteå tappar stommen av sitt lag till kommande säsong. Men C Mores expert Petter Rönnqvist tror ändå inte att laget nödvändigtvis kommer att tappa speciellt mycket mark på övriga lag nästa säsong. I ett längre snack med hockeysverige.se redogör han för sin syn på Skellefteå och målar upp dem tillsammans med Växjö och Färjestad som de tre troligaste topplagen nästa säsong.

Skellefteås sommar har varit milt sagt tuff så här långt. Raden av spelare att lämna klubben är lång, mycket lång. Oscar Möller har skrivit på för Ak Bars Kazan, Pierre-Édouard Bellemare Philadelphia, Oskar Sundqvist Pittsburgh Melker Karlsson San José, Jimmie Ericsson SKA St Petersburg, Joakim Lindström St Louis Blues, Johan Alm Nashville, Bud Holloway Bern, Jonas Frögren Leksand, Stefan Stéen Växjö, Stefan Warg Malmö, Petter Emanuelsson San José och nu senast skrev Viktor Arvidsson på, precis som Alm, för Nashville.

Så här långt har man ersatt dom förlorade spelarna med Pär Lindholm Karlskrona, Nick Sörensen Quebec, Mikko Lehtonen Lugano, Daniel Widing Espo Blues och Martin Sevc Lev Praha.

Hockeysverige.se ställde frågan till C Mores expert, den tidigare landslagsmålvakten Petter Rönnqvist, om hur han tänker kring spelarflykten hos Skellefteå.
– Jag tycker att det här är samma sak som händer med varje framgångsrik klubb. Det handlar mera om hur länge man får ha kvar en del spelare.
– Vi har tidigare sett HV 71, Färjestad, Djurgården och, om vi backar bandet ännu längre, andra lag som haft en stomme som burit laget under några år och som försvinner.
– Helt klart känns det ändå som att ryggraden har slitits ur Skellefteå lite grann eftersom ledande spelare som stått för väldigt mycket lämnar laget.

Vem ser du som det jobbigaste tappet för Skellefteå?
– Det är så bra spelare allihopa så det blir nästan löjligt att bara plocka ut en, skrattar Rönnqvist och fortsätter:
– Tittar du på spelarna som lämnat så måste jag ändå självklart säga Jimmie Ericsson. Vad han betyder på träningar, matcher och så vidare för Skellefteå är nog något som alla förstår. Helt klart är det, enligt mig, den jobbigaste posten man tappat.

Räcker nyförvärven så här långt till för att ersätta Skellefteås förlorade spelare?
– Det är ju tuffa tapp Skellefteå har och du ersätter inte dom spelarna hur som helst. Martin Sevc kommer tillbaka och visserligen börjar han bli lite till åren, men det är helt klart en bra värvning. På backsidan känner jag att Skellefteå fortfarande är lika vassa. Dom har några killar där som kommer att bli stjärnor. Jag tänker bland annat på Sebastian Aho, Arvid Lundberg och Anton Lindholm.
– Målvaktssidan ser bra ut (Markus Svensson och Erik Hanses). Det är på forwardssidan som man har ett jätte tapp och det kommer bli jättetufft att ersätta dom spelarna. Vi får se om det kommer fram någon ytterligare underifrån.

Finns det spelare underifrån som redan till nästa säsong kan axla flyktade spelarnas mantlar?
– Nej, inte som redan nu kan gå in och axla några mantlar. Speciellt inte efter en sådan spelare som Jimmie Ericsson. Man måste komma ihåg att nästan alla dom spelarna som lämnar i stort sätt är färdigutbildade hockeyspelare och fullfjädrade toppspelare med svenska mått mätt och även på en bra nivå utomlands. Då kan man inte bara att gå in och axla manteln rakt av.
– Samtidigt, man visste man inte mycket om Peter Emanuelsson, Viktor Arvidsson och alla dom här som dykt upp.
– Jag gillar Erik Forssell jäkligt mycket och han kommer att få ta ett helt annat ansvar. Han kommer säkert växa in i rollen att leda laget, tror jag.

Många lag i SHL tappar flera av sina nyckelspelare vilket också Petter Rönnqvist tror kommer att märkas när seriespelet drar igång.
– Precis som du säger så är det många lag som tappat många bra spelare. Det är bara att inse att SHL har blivit en port utåt för unga spelare eller spelare som kommit tillbaka men vill få till ett KHL-kontrakt exempelvis. Sedan får vår liga försöka locka till sig några av våra stjärnor som spelar utomlands.
– Skellefteå har varit i final fyra år i rad och varit lite av ”top of the line”. Jag tror att SHL kommer att vara väldigt jämn nästa säsong. Tittar du bakåt så har det varit jämt varje år mot slutet. Det kommer att vara likadant nästa säsong.

Är det generell lite för lätt att som ung spelare sticka över till AHL eller någon annan liga i Nordamerika?
– Både ja och nej. Nu ändrade man reglerna hos NHL förra säsongen vilket gjorde att man måste skriva kontrakt med spelarna nästan direkt annars tappar man rättigheterna.
– I vissa fall kan jag säga direkt att en del spelare har gjort fel och i stället borde varit kvar lite grann och färdig utbilda sig i Sverige för att bli ännu stakare och tuffare mentalt.
– För andra spelare passar det utmärkt att sticka. Jag tänker på bland annat på Hampus Lindholm från Rögle som gjort ett helt suveränt arbete i Anaheim. Det går ju inte att säga att han har stuckit för tidigt.
– Vill man sticka så ska man också sticka. En del passar det och del passar det mindre bra. Jag tycker inte att man ska försöka hitta något förbud eller liknande. Är man ung, lovande och vill åka över då ska man det även om en del spelare skulle behöva vara kvar en eller två säsonger ytterligare.

Vilka tre lag säger din magkänsla kommer att slåss om topplatserna i SHL nästa säsong?
– Växjö har ett lag som imponerar på mig med tanke på vad som hänt under transferfönstret så här långt i vår och sommar. Man har bra målvakt, man har fått behålla bra spelare och man har många yngre jäkligt bra spelare som fortfarande är under utveckling. Dessutom har man värvat riktigt bra. På pappret, så här mitt i sommaren, får man bara ihop det så kommer Växjö bli riktigt vassa.
– Jag tror även att Färjestad kommer att vara där. Sedan får vi se vad som händer med Skellefteå. Jag tycker, som sagt var, att backsidan fortfarande är hur bra som helst. Det vette katten, men jag tror inte att Skellefteå kommer att tappa så gigantiskt mycket även om dom inte kommer att vara så jäkla bra som tidigare. Jag tror ändå att Skellefteå kommer att tillhöra övre halvan.

Vilket lag tror du ska vara lite oroliga för att hålla sig kvar i SHL nästa säsong?
– Djurgården känner jag direkt skulle behöva några toppspelare, en första lina och någon back. Där saknas det helt klart slagkraft.
– Sedan är det ingen ny situation utan kommer man från Hockeyallsvenskan så har man ofta inte ett lika slagkraftigt lag på pappret. Jag tror att Djurgården kommer att få det jobbigt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL