SHL

”Vi har investerat ett år i träning och utveckling”

ANNONS

Det blev inte ens kvartsfinal i våras för Modo, som efter SM-guldet 2007 aldrig lyckats gå förbi just kvartsfinalen. Nu är man dock redo att ta nästa steg. I alla fall om man ska tro huvudtränaren Anders Forbserg.
– Framför allt har vi fått träna hårt och jobbat igenom vår spelidé under ett helt år, säger Forsberg till hockeysverige.se.

Ska Modo lyckas ta ett kliv längre i slutspelet kommande säsong? Fjolåret slutade med uttåg redan i play-in efter 0-2 i matcher mot Linköping. Till kommande säsong har Modo dessutom tappat starka kort som bland andra Kyle Cumiskey, Robert Hägg och Viktor Lööv. Lägg därtill att den tidigare General Managern Markus Näslund lämnat över stafettpinnen till hans Per Svartvadet.

Hockeysverige.se ringde upp tränaren Anders Forsberg och frågade honom om vad som talar för att Modo ska bli starkare kommande säsong jämfört med den förra?
– Framförallt har för att vi har fått träna hårt och jobbat igenom vår spelidé under ett helt år. Man kan säga att vi investerat ett år i träning och utveckling vilket är den största anledningen som talar för att vi ska bli starkare kommande säsong.

Ni har tappat många skickliga och bärande spelare, har ni ersatt med nya spelare på ett fullgott sätt enligt ditt sätt att se det?
– Ja, men samtidigt har vi inte varit så aktiva med att vara ute och jaga spelare för att ersätta med. Juniorerna i Modo har gått väldigt bra under några år. Vi började redan i fjol med att öppna upp för juniorerna och släppa in dom. Annars kommer dom att försvinna från Modo ganska snabbt.
– Samtidigt har vi fått Joonas Nättinen, Dennis Persson, Adam Reideborn i målet och några ytterligare. Det kanske kommer in ytterligare en eller två spelare till.

Ett av nyförvärven som Anders Forsberg nämner är finske 23-åringen Joonas Nättinen som senaste tre säsonger spelat för Montreals farmarlag i AHL, Hamilton.
– Nättinen är en ganska skicklig tvåvägscenter. Hans akilleshäl har varit att han inte varit tillräckligt snabb för att spela i NHL. Han är inte direkt långsam utan ändå okej. Men det är där vi måste jobba och få upp farten på honom.
– Får vi bara upp farten på honom så är han en väldigt duktig och avig center som påminner om Mats Sundin, utan några andra övriga jämförelser mellan dom båda.

Vilka ytterligare positioner måste ni stärka upp laget på?
– Från början sa vi att vi behövde två centrar och två backar ytterligare. Samtidigt har vi fått gjort lite avkall på det. Ska vi köpa en förstacenter så blir det så otroligt mycket pengar på en spelare. Det finns också klubbar som har mycket mer pengar än oss och som går in och, som jag tycker, betalar lite för bra. Det får dom givetvis göra om dom vill, men därför gör vi lite avkall på jakten av förstacenter för att istället jobba på att hitta bra spelare generellt.

På tal om att tappa spelare, hur tänker du kring ditt gamla lag, Skellefteås, stora tapp av spelare?
– Jag är mest full av beundran för Skellefteå. Redan under mitt sista år där var jag full av beundran över hur man lyckades behålla alla dom här spelarna. Nu har det gått ytterligare ett år där dom gjort ett fantastiskt jobb och lyckats behålla alla fantastiskt skickliga spelare. Det har gjort att laget varit bättre än vad ligan har är om man kan säga så.
– Dom här spelarna borde redan ha lämnat laget om det varit under normala former. Nu har man gjort ett jättebra jobb och istället fått behålla dom åtminstone ett eller två år längre än vad man trodde.
– Samtidigt har Skellefteå en bra verksamhet bakom och dessutom har dom råd att köpa spelare också. Jag tror att dom kommer att klara sig bra framöver också.

Är du förvånad över att spelare som Joakim Lindström och Oscar Möller inte riktigt lyckats i NHL tidigare?
– Lite förvånad är jag ändå, men det är så mycket som ska stämma där borta. Det handlar om vilka ledare du har, vilka spelare lagen har, hur lagen draftar och sådan grejer.
– Jocke Lindström har kommit i kläm borta i NHL. Han har varit bättre en många spelare som fått en plats i lagen han har varit i. Exempelvis spelare som man tagit i första rundan det året. Då kan man inte rata sig egen stab ungefär, utan man måste ge spelaren plats.
– Både Jocke och Oscar är så pass bra att dom borde spela där borta.

Markus Näslund

Anders Forsberg har alltså fått en ny chef till nästa säsong. Ut gick Markus Näslund och in kom i stället Per Svartvadet.
– Än så länge märker man inte så mycket. Per har varit med i organisationen tidigare. Markus har gjort ett grymt bra jobb under några år och jobbat igenom verksamheten. När det så småningom kommer att bli framgång för Modo så kommer Markus ha haft en stor del i den.
– Vi får väl se vad som sker nu när det drar igång igen. Då kommer jag säkert se skillnad på Per och Markus. Sedan är dom olika som personer eller rättare sagt så är dom inte lika varandra i alla fall.

Hur ser dialogen ut mellan dig och sportchefen, lade sig Markus Näslund i laguttagningarna exempelvis?
– Markus lade sig inte i laguttagningarna någonting egentligen. Han hade åsikter givetvis, men han var en bra chef och han hade ju anställt mig för att sköta den biten så han själv inte behövde vara där och springa. Självklart hade han åsikter om vissa saker. Det kunde vara exempelvis att vi inte skulle spela folk eftersom dom skulle säljas. Det kan vara allt möjligt sådant.
– Hur ”Perra” är vet jag inte ännu, men det får vi väl se framöver.

Har ni gjort stora förändringar i träningsupplägget den här sommaren?
– Nej, egentligen inte. Vi började redan ifjol träna lite mer och hårdare. Det är alltid en avvägning hur man vågar gå på det hela så man inte går på helt på tok för hårt. Det är lätt att man kommer som ny tränare och tänker att nu ska jag sätta min prägel på träningen fullt ut.
– Vi tog ett bra steg ifjol och vi kommer fortsätta på det och sedan höja dosen lite. När man åker ut så tidigt som vi gjorde i våras får man världens längsta försäsong. Då hinner man ju träna hur mycket som helst.

Har du själv hunnit njuta något av den svenska sommaren?
– Ja, men jag tycker att det var lite kallt till en början. Sedan har jag varit två veckor i Stockholms skärgård och det har varit som att vara i paradiset. Det har verkligen varit skönt.
– Jag tycker egentligen att det är lite tidigt att kliva in i en kall ishall redan, men samtidigt finns ju suget där också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL