SHL

Poängkungens egna ord om återföreningen med Olausson i Biel

ANNONS

Som ni tidigare under dagen kunnat läsa på hockeysverige.se lämnar Pär Arlbrandt Linköping för spel i Schweiziska Biel där även både Niklas Olausson och Dragan Umicevic kommer att spela nästa säsong.
– Jag har spelat seniorhockey 13-14 säsonger här i Sverige med undantag för två månader då jag spelade i Österrike (Klagenfurt). Jag känner att det skulle vara kul, när jag ändå står på toppen av min karriär, att testa något nytt, säger Pär Arlbrandt till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det kanske går åt helsike, men man skulle nog ångra sig om man inte tagit chansen att få se lite nya hallar, ny kultur och ny publik.

Det blev tre säsonger för Pär Arlbrandt i Linköping. Sin poängmässigt bästa säsong svarade han för 2013/14 då han på 53 matcher svarade för 26 mål och totalt 71 poäng.
– Den första säsongen var ingen höjdare, men som jag även har sagt tidigare så är dom två senaste säsongerna både dom roligaste och bästa för mig personligen i min karriär. Jag har haft fantastiska lagkamrater och familjen har trivts jättebra så jag har bara positivt att säga om åren i Linköping.

Du valde att bryta ett befintligt kontrakt du hade med Linköping, hur har klubbdirektören, Mike Helber, ställt sig till det?
– Det fungerar inte så att jag går upp till honom och säger att nu drar jag. Alla tre parter ska vara nöjda när man byter klubb. Det hoppas jag också att alla är.

Varför just Schweiz och Biel?
– Att spela i Schweiz har jag varit lockad av under något år. Alla som spelar där trivs väldigt bra och har kul. Sedan spelade det stor roll att Niklas Olausson också ska spela där. Han är en av mina bästa vänner privat samtidigt som jag vet att vi har funkat tillsammans på isen.
– Jag tror att dom bitarna känns som en trygghet för oss båda vilket givetvis bidrog till att jag valde Biel.

Man talar ofta om kemi i en kedja eller med en radarkompis, i vad ligger kemin mellan er båda?
– Den är väl så där härlig som man har med två, tre stycken i sin karriär. Det är underbart.

I Biel spelar även svenske Dragan Umecevic som kom till Biel redan under förra säsongen från finska Ässät.
– I samband med att jag lämnade Södertälje så kom han dit. Vi hade någon månad som överlappade där. Jag kom ihåg att han var en rolig prick så det ska bli kul att lära känna honom lite mer.

Coach i Biel är Kevin Schläpfer som jobbat i klubben under många år och går in på sitt femte år som head coach.
– Ska jag vara ärlig så vet jag inte så mycket om honom. Jag pratade med Eric Himelfarb som hade haft honom tidigare. Han sa att det ska vara en bra coach och det litar jag på.

Vilka förväntningar har du säsongen i Biel?
– Jag tror att det är viktigt när man kommer till en ny liga att man är ödmjuk och inte försöka ha en attityd som verkar som att – här kommer jag och jag ska in och dominera. Man kan ju den svenska stilen och nu gäller det att anpassa sig till den schweiziska.
– Jag vet att Biel har krigat i botten några år så det är klart att vi vill vara med och höja det några snäpp och i alla fall gå till slutspel. Man får göra så gott man kan helt enkelt.

Hur ser du på möjligheterna till spel i Tre Kronor nu då du kommer spela i Schweiz?
– Nu är det ett gäng som gått till Schweiz, jag, Linus (Klasen), Niklas (Olausson) och Dick (Axelsson). Det är ganska många av oss som spelar i landslaget och som nu ska spela i Schweiz, så det tror jag inte spelar någon roll.

Hur tänker du kring att det är väldigt många svenskar som flyttar till just Schweiz för att spela?
– Det har gått bra för oss svenskar där nere så jag misstänker att vi är rätt populära. Som jag sa så har alla som jag pratat med stormtrivts där nere. Det är väl bara kul att få snacka lite svenska på några av matcherna där nere, skrattar Arlbrandt.

Är det mycket bättre ekonomiska förutsättningar att vara hockeyspelare i Schweiz jämfört med Sverige?
– Ja, det är det ju. Väldigt stor skillnad vet jag inte, men absolut är det stor skillnad. Det handlar mycket om att lagen i Schweiz inte behöver lägga lika stora avgifter som svenska lagen måste göra. Man får då helt enkelt mer pengar över att lägga på spelarnas löner.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch