Nyheter

Enroth: ”Jag tycker att Buffalo gjorde free agent-perioden riktigt bra”

ANNONS

NORRTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den 19:e maj 2013 är ett datum som Huddingefostrade Jhonas Enroth sällan kommer att glömma.
– Det var finalen i VM och från den dagen har jag bara bra minnen. Jag kom ihåg att man blev lite nervös i början eftersom Schweiz gjorde 1-0 efter tre eller fyra minuter. Efter det tycker jag ändå att det var en ganska lugn match och vi kunde i stort sätt cruisa hela vägen berättar Jhonas Enroth då han minns tillbaka på VM finalen 2013 när hockeysverige.se träffar honom på GDI:s målvaktscamp i Norrtälje.
– Det var skönt att kunna vinna på det sättet. Vi fick chans att njuta och det var på bästa möjliga sätt vi vann i och med att vi spelade på hemmaplan.

Innan VM var Enroth uppskattad som en bra målvakt och en som även var med och spelade i VM 2012. Efter succén i VM 2013 förändrades den mediala bilden kring honom.
– Klart att det blev lite mer efter finalen. Man har kanske blivit lite mer igenkänd efter det kan jag tycka. Klart att namnet har blivit lite större.

Var det samma effekt i USA?
– Nej, där var det inte mycket. Klart att i Buffalo, som är en hockeytokig stad, hade dom bra koll. När jag kom tillbaka inför förra säsongen fick jag svara på mycket frågor kring VM samtidigt som jag fick mycket gratulationer också.

Ett problem Jhonas Enroth dragits med under sin karriär är att han under matcherna kan få kramp. Bland annat i kvartsfinalen mot Kanada vid VM 2013 fick han lämna isen för ett tag på grund av den anledningen.
– Det här har väl påverkat mig mycket framförallt som person. Man blir lite mer ansvarsfull och ser till att preparera sig ordentligt innan matcherna samtidigt som man ser till att dricka rätt grejer. Klart att det här är något som man jobbar med under hela säsongen.

Är det här ett problem som påverkar dig även idag?
– Ja, jag jobbar med det fortfarande. Man kan krampa upp lite här och där. Då märker man att man inte gjort rätt saker, inte druckit rätt. Druckit för lite helt enkelt.

Lindy Ruff var coach i Buffalo från 1997 till han fick sparken säsongen 2012/13. Ruff var inte direkt känd för att lyfta fram Enroth som målvakt. De båda träffade på varandra vid VM 2013, men det blev inte speciellt mycket snack mellan de båda. När Enroth tittar tillbaka på tiden med Ruff som coach tycker han ändå att han kan förstå Ruffs situation som coach.
– Jag sprang aldrig på honom under VM. I Buffalo kom det upp lite medialt att jag inte gillade honom. Han spelade inte mig ett par gånger av olika anledningar. Det var en period där jag inte stod många matcher alls. Jag tror att Ryan Miller stod 23 raka matcher.
– Han gjorde sitt jobb och gjorde det rätta i den situationen så jag har inget negativt att säga alls om honom.

Buffalo hade sex målvakter igång den senaste säsongen. Förutom Jhonas Enroth och Ryan Miller fick även Michal Neuvirth, Nathan Lieuwen, Matt Hackett och Connor Knapp speltid.
– Det var en säsong med en väldig turbulens. Vi hade en otroligt dålig start. Jag tror att vi torskade dom första tio matcherna. Sedan vann vi en på straffar men efter det torskade vi sex raka igen. Sedan vann vi nere i Florida, så klart. Efter det rullade det på lite.
– Vår första coach det året (Ron Rolston) fick sparken samtidigt som ”GM” (Darcy Reiger) fick sluta. Vi fick en ny coach (Ted Nolan), men vi hade ingen ”GM”, Pat Lafontaine kom in, men jag vet inte riktigt vad han gjorde där. Han hoppade i alla fall av efter ett tag. Då fick vi en ny ”GM”, Tim Murray, som jag tycker har gjort det otroligt bra hittills.
– Det har varit mycket grejer som hänt omkring laget nu när man tänker tillbaka på det. Bland annat trejdade vi bort två av våra kaptener. Vi trejdade även bort Ryan Miller.

DSC_0343

Jhonas Enroth

Historien om dagen då Ryan Miller lämnade laget är en kul historia i sig.
– Alla visste att det skulle hända förr eller senare. Just den dagen skulle vi möta San José Sharks. Jag kommer ihåg att jag satt inne hos naprapaten och massören innan matchen. Jag skojade och sa – hoppas inte att han trejdas idag innan matchen mot San José. Det här var precis innan vi skulle gå ut till matchvärmningen.
– Två minuter efter kommer Ted Nolan in och sa att jag skulle spela och att Ryan hade blivit trejdad. Det blev en lite speciell situation, men vi hade ingenting att förlora och vi vann också den matchen vilket var kul.

Som målvaktskollegan nästa säsong får Jhonas Enroth Michal Neuvirth. En rutinerad 26- årig målvakt som kom till Buffalo under förra säsongen från Washington.
– Vi har funkat bra. Som du sa tidigare hade vi sex målvakter och just jag och Michal gick sönder samtidigt. Han gjorde illa ljumsken två matcher innan jag skadade mig. Vi fick en ganska bra relation eftersom vi satt på sjukbänken tillsammans och såg på matcherna, säger Enroth med ett leende och fortsätter:
– Vi umgicks faktiskt rätt så mycket. Jag och Michal har spelat mot varandra sedan vi var sexton år och hela vägen upp. Vi har alltid nickat till varandra vi rödlinjen och lite sådana grejer.

Har Ted Nolan gett några signaler om i fall det blir ni två som kommer slåss om målvaktsspaden?
– Ja, det tror jag. Man har inte sagt något om det, men jag tror nog att vi båda har första chansen. Sedan är det upp till oss att prestera.

Det ska inte in några nya målvakter vad du känner till?
– Vi har ett par hyfsade målvakter i farmarligan också. Jag tror att vi kör på den här målvaktsuppsättningen till att börja med i alla fall.

Vad ska Ted Nolan göra för att göra Buffalo till ett slutspelslag?
– Jag tycker att vi fått in några bra spelare. Framförallt fick vi tillbaka (Matt) Moulson. Brian Gionta och Josh Gorges är lite ledartyper vilket vi behöver eftersom vi är ett otroligt ungt lag med mycket talang.
– Man kan väl säga att det är ledarskap som vi inte haft tillräckligt mycket av tidigare. Dessutom fick vi Andrej Meszaros på ett år. Han är en erkänt bra back så det känns bra. Jag tycker att Buffalo gjorde free agent-perioden riktigt bra.

Hur har tongångarna varit i hockeystaden Buffalo när ni inte gått till slutspel på tre säsonger?
– Fansen är inte alls glada. Man kan få höra det lite då och då om man är ute och köper kaffe eller något.
– Samtidigt känner jag att man ger oss ett otroligt stöd. Vi var sämst i ligan förra året. Ändå sålde vi ut alla matcher under säsongen. Dom kommer och stöttar oss och jag måste säga att det är otroligt bra fans faktiskt. Det känns som att dom står bakom oss och förstår att det här en uppbyggnads fas. Jag tror också att dom är otroligt exalterade med tanke på alla unga spelare som vi har.

Trivs du bra i staden Buffalo?
– Ja, det gör jag. Nu har jag varit där i närmare fyra år. Man har lärt känna många personer runt om i stan och som inte är inom hockeyn.

Vi hittar dig på GDI målvaktscamp i Norrtälje där Micke Wernblom och Janne Öhman är på plats för att träna er. Vad är dina intryck från veckan?
– Jag pratade lite med min agent, Peter Wallén, i somras. Eftersom jag var skadad och missade slutet av förra säsongen ville jag börja köra is lite tidigare i sommar och kanske börja jobba med någon målvaktstränare.
– Då var det Peter som förde samman mig och Micke Wernblom vilket också gjorde att jag tog beslutet att åka hit. Så här långt har det varit otroligt bra och jag har lärt mig mycket. Framförallt då det svenska målvaktsspelet som varit otroligt framgångsrikt senaste åren. Eftersom jag varit borta i USA sju år nu så har jag missat en del.
– Sedan är det alltid en balansgång. Man får ta lite av det man själv tycker är komfortabelt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL