Nyheter

Världsmålvakten om nya utmaningen

ANNONS

NORRTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Valentina Lizana Wallner var nära att sluta med hockey efter SM-finalen i våras. Mycket talade för att Modo skulle bli OS-målvaktens sista klubbadress som spelare. Nu lyckades Nisse Ekman och Danijela Rundqvist övertyga ”Valle” om att fortsätta satsa på hockeyn, men då i stället i Stockholm och för hårdsatsande Djurgården i Division 1.

Hockeysverige.se reste ut till målvakts- campen GDI i Norrtälje för att få en pratstund med Lizana Wallner.

Valentina, det har gått några månader sedan du tackade ja till en fortsättning att spela, hur har din hockeytillvaro hunnit förändrats under den tiden?
– Det har inte förändrats så mycket. Jag har heller inte flyttat ner till Stockholm riktigt ännu, men om någon vecka så. Det är ändå kul med en ny klubb, nya mål, nya kompisar och allt nytt runtomkring.

DSC_0326

Valle

Har du hunnit träna något med Djurgården ännu?
– Ja, jag har hunnit träna några is- pass. Sedan har jag även kört några fys- pass under sommaren då jag varit där nere. Så här långt känns det bra.

I fjol spelade Lizana Wallner i Sveriges näst bästa lag, Modo, men att det skulle vara ett nedköp att gå till Division 1 och Djurgården håller hon inte med om.
– Nej, det tycker jag nog inte att det är. Klart att det är en annan division men jag tycker att vi har ett Riksserie- lag. Vi har ett mål och det är att gå upp.

Truppen, precis som Lizana Wallner, säger imponerar. I laguppställningen hittar man bland annat, förutom Lizana Wallner själv, även Tina Enström, Danijela Rundqvist, Frida Ekdahl och Alexandra Palm.
– Som jag sa så tycker jag att vi har ett Riksserie- lag. Sedan kommer kanske inte alla matcher i Division 1 vara dom roligaste. Jag tror ändå vi kan få ut mycket av det. Vi kan träna på vårt spel och vi kan få, förhoppningsvis, ett bra självförtroende genom matcherna den här säsongen.

Hur tänker du kring din utveckling som målvakt då du kanske få stå ganska overksam i en del matcher?
– Jo, men det du säger kommer nog hända. Men det är mer träningar än matcher i veckan och det är på träningarna som jag tror att jag kommer att utvecklas mest. Sedan kommer jag att få träna med killarna på hockeygym vilket jag tror kommer att ge mig väldigt mycket.

Valentina Lizana Wallner var en av OS-turneringens bästa målvakter. Trots att hon nästa säsong kommer att spela i Division 1 så talar mycket för att hon kommer få fortsatt förtroende av Leif Boork i landslaget.
– Jag har en bra dialog med Leif Boork som är förbundskapten. Det spelar ingen roll vilken division man spelar i, utan det gäller att visa sig på matcher och träningar. Får man då chansen i landslaget måste man visa där också att man ska ha en plats.
– Det är inget självklart att jag ska ta en plats där eftersom det finns många andra bra målvakter runtomkring. Klart att jag vill vara med och jag tycker att det är roligt att spela landskamper.

Har Leif Boork sagt något om dina möjligheter till landslagsspel med tanke på att du spelar i ettan?
– Egentligen inte. Han var mer glad över att jag fortsatte spela hockey med tanke på att jag var osäker på om jag skulle fortsätta spela.
– Sedan har vi väl inte pratat så mycket om att jag just ska spela i Division 1. Nästa landslagsläger tror jag att vi är tre stycken (Valentina Lizana Wallner, Alexandra Palm och Frida Ekdahl) från Djurgården så det är inte omöjligt att ta den vägen heller.

DSC_0329

Valle

Damkronorna har efter fjolårssäsongen haft två samlingar som Valentina Lizana Wallner varit med på. Leif Boork och Olof Östlund har även kallat till en tredje camp 8-11 augusti.
– Först hade vi bara ett möte där vi sammanfattade OS, vad vi kan göra bättre och vad som händer den här säsongen eftersom vi har nya tränare och så vidare.
– Förra samlingen var mer tester och på is. Där var vi uppdelade på två grupper.

Hur skulle du säga att campen som varit i år skiljt sig från tidigare landslagsläger?
– Campen med den här morgonpromenaden som vi hade är kanske inte något som skulle hänt för ett par år sedan, skrattar Lizana Wallner och fortsätter:
– Det är lite så Leif jobbar. Han kollar hur vi står mentalt och vad vi pallar. Man kan säga att han gör sina tester på sitt eget sätt. Just då kanske man inte var jätteglad, men när man väl hade klarat testen så var det inte så farligt som det lät.

Berätta om den morgonen på lägret då Leif Boork väckte er genom att knacka på dörren.
– Han väckte oss kvart i fyra på natten. Han bankade på dörrarna och sa åt oss att sätta på oss fys- kläder. Vi visste ingenting om vad vi skulle göra.
– Vi gick upp mot löparbanorna vid fyratiden. Man samlade in våra klockor så vi inte skulle se tiden. Sedan fick vi gå runt, runt. Först i grupper, sedan två och två. Efter det en och en så till slut hade man inte någon att prata med. Dessutom var det lite lätt jogg och så vidare. Vi höll på i två timmar, men det gick bra, säger Lizana Wallner med ett leende.

Hur mycket lockar ett VM på hemmaplan?
– Klart att det är en motivationsfaktor. Det är annars svårt efter ett OS att hitta det där extra, men eftersom det är ett VM på hemmaplan hoppas jag att det kommer lite folk och kollar och ger oss en chans.
– Jag tror att man kan bli väldigt positivt överraskad av att kolla på en dammatch och speciellt då med Damkronorna eftersom det är en väldigt hög nivå på våra matcher.

Jag pratade med Hanna Åström nyligen som sa att hon tycker att det är på tiden att Sverige slår USA och Kanada och vinner VM-guld nu när turneringen spelas på hemmaplan. Har du liknade tankar?
– Det är väl så alla måste tänka. Vi måste få in det någonstans att vi faktiskt kan slå USA och Kanada. Visst, vi har gjort det några gånger, men det är inte så att vi har gått förbi dom ännu.
– Det är bara att inse fakta att vi just nu inte är bättre än dom. Speciellt USA och Kanada är ett steg bättre än oss, men jag tror absolut inte att det är omöjligt att komma upp på deras nivå. Fast först måste vi göra jobbet för att ta oss dit. Sedan kan vi på allvar börja prata om att slå dom när det gäller mästerskap.

Kan det hända redan nu i VM?
– Man ska aldrig säga aldrig, men jag skulle vilja säga att vi har en bit kvar dom lagen i alla fall.

Vad talar för att Djurgården tar sig till Riksserien 2015/16?
– Vi har alla chanser i världen. Nu vill jag inte sätta för mycket press på oss själva, men det ska mycket till om vi inte ska fixa det eftersom dessutom Riksserien ska utökas med två lag. Vi ska göra allt vi kan så får vi se hur långt det räcker.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL