Skellefteå AIK

Forssell efter spelartappen: ”Klart det blir svårare nu”

ANNONS

Skellefteås guldtrupp från i fjol har slagits i spillror. Den ena stjärnan efter den andra har lämnat svenska mästarna och truppen har tappat mycket i slagstyrka. Erik Forssell är en av få ledande spelare som fortfarande finns kvar och han är medveten om att kommande säsong kommer bli tuffare än tidigare.
– Det blir en stor utmaning för oss att försöka hålla oss kvar på samma höga nivå, säger forwardsveteranen till hockeysverige.se.

Joakim Lindström, Bud Holloway, Oscar Möller, Jimmie Ericsson, Pierre-Édouard Bellemare, Melker Karlsson, Petter Emanuelsson, Johan Alm och troligtvis Viktor Arvidsson. Skellefteås guldtrupp har slitits i stycken och inte mindre än nio stjärnor har lämnat Västerbotten för nya äventyr. Allt medan de överlägsna svenska mästarna försvagats har dock hoppet stigit hos konkurrenterna och många tror att den jämnaste och mest ovissa SHL-säsongen på flera år stundar.

En av de få ledande spelare och den enda riktigt framstående forwarden som finns kvar i Skellefteås lagbygge är Erik Forssell. Den skicklige tvåvägsspelaren ser också på de många spelartappen med blandade känslor.
– Det är klart att man känner lite både och angående alla som försvinner. Dels är det tråkigt att kompisar och riktigt bra spelare lämnar, men samtidigt gläds man åt att de får chansen i större ligor, säger 32-åringen till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det blir en stor utmaning för oss att hålla oss kvar på samma nivå och det gäller att alla nya killar och juniorer som kommer upp tar ett stort steg framåt, precis som vi som är kvar.

Är det ens möjligt att ersätta så framträdande spelare som de som lämnat?
– Jag vet inte riktigt. Det är klart att det kommer bli svårare nu. Jag känner ingen oro, men det är en större osäkerhetsfaktor nu än vad det var förra hösten. Det som är viktigt nu är att alla vi som är kvar ser till att höja oss, och då gäller det de äldre spelarna såväl som de unga.

”ALLA MÅSTE KLIVA FRAM FÖR ATT TÄPPA LUCKORNA”

Forssell tror också att man fortfarande har goda chanser att vara med och utmana om guldet, men att man kan behöva mer tid på sig att få ihop laget den här säsongen. Eventuella krisrubriker som skulle kunna dyka upp vid en tung start på hösten är något som 32-åringen tror att laget kan hantera.
– Jag tror att vi kan behöva en längre startsträcka för att få allt att fungera, men jag tror samtidigt att klubben är stark nog och tror på modellen tillräckligt för att hantera pressen om det skulle bli en tung start.
– I slutändan är det dock många lag som har bytt spelare och även om vi tappat många namnkunniga tror jag fortfarande vi får ihop ett lag som kan vara med och utmana till våren.

Forssell har själv hört till ligans mest underskattade spelare de senaste åren och har kunnat smyga med i bakvattnet bakom stjärnor som Lindström, Ericsson, Holloway och Möller. Kommande vinter förväntas veteranen kliva fram och ta en mer ledande roll, men forwarden själv menar att han inte är ensam om att behöva göra det.
– Det är klart att det finns många hål att fylla och att jag måste ta på mig ett större ansvar. Om vi ska nå framgång är det dock inte bara upp till mig att visa vägen utan alla måste kliva fram för att täppa till luckorna.
– Jag känner att jag tagit stora steg och utvecklats under min tid i Skellefteå och i mångt och mycket har jag utvecklats i takt med laget. Det har varit en rolig resa och jag har höjt min nivå, självklart hoppas jag då också kunna fortsätta och ta nya kliv.

Vilka som är Skellefteås största utmanare om guldet är inte heller något som Forssell känner sig kunna svara på nu, men att det kommer bli jämnt och tätt är något han ändå skriver under på.
– Det sägs väl ofta att det ska bli jämnt, men nu känns det väldigt ovisst på förhand. Just nu är det jättesvårt att säga vilka som kommer ligga i toppen, speciellt eftersom jag inte känner till alla de spelare som lagen plockat in från utländska ligor.
– Vi får helt enkelt vänta och se tills allt drar igång, men vi siktar i alla fall på att vara med och strida i toppen den här säsongen också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL