SHL

Brunnström om det snabba raset: ”Var svårt att hantera pressen”

ANNONS

För sex år sedan var Fabian Brunnström jagad av nästan hela NHL efter ett första succéår i Färjestad. Framgången fortsatte under första året i Dallas, men sedan dess har det bara gått utför. Den gångna säsongen ratades 29-åringen av Frölunda och i stället hamnade forwarden i Leksand. Under sitt andra år i Dalarna hoppas han nu få rätsida på karriären.
– Jag brinner fortfarande för att bli bättre än jag en gång var, säger Brunnström till hockeysverige.se.

Fabian Brunnström gick inom loppet av ett år från att vara totalt okänd till att vara namnet på allas läppar. Efter att han gått från Borås till Färjestad och gjort stor succé jagades skåningen av hela NHL. Han skrev till sist på för Dallas och framgångarna fortsatte under första året i världens bästa liga. 29-åringen gjorde hattrick i sin första NHL-match och fortsatte prestera på en hög nivå säsongen igenom, men sedan dess har det bara gått utför.

Efter ytterligare tre säsonger i Nordamerika där han aldrig lyckades spela sig tillbaka till en ordinarie NHL-tröja vände Brunnström hem till Frölunda för två år sedan. Tiden i Göteborg blev dock inte vad forwarden hade hoppats på och redan under inledningen av fjolårssäsongen lämnade 29-åringen för Leksand, detta efter att han petats av Roger Rönnberg.
– Jag kände tidigt att jag inte hade förtroendet och kände väl direkt när vi drog igång att det inte skulle fungera. I slutändan blev det ohållbart när jag inte fick spela och jag var tvungen att söka mig till en ny klubb, säger Brunnström och lägger till:
– Leksand kändes som ett bra alternativ.

I Leksand återfanns radarpartnern från tiden i Färjestad, Mikael Johansson, och innan Brunnström skrev på för masarna pratade han med värmlänningen.
– Micke var helt klart en del i att jag kom till Leksand. Nu spelade vi rätt många matcher ihop, men lyckades aldrig hitta tillbaka till den kemi vi hade i Färjestad. Vi hade inte samma flyt och nådde inte de höga nivåerna.

Brunnström hade det överlag tungt att få spelet att stämma även i Leksandsdressen, framförallt till en början. I slutet av säsongen höjde forwarden sig och han landade till sist på 16 poäng på 46 spelade matcher. Att tiden i Frölunda satte sina spår även på prestationen i Leksand gör heller inte forwarden någon hemlighet av.
– Säsongen var väl ingen höjdare i Leksand heller direkt. När jag var inne i det och när klubbytet skedde kändes det som att det skulle fixa sig, men med lite distans till det blev stressmomentet för svårt att hantera.

”HADE ÖNSKAT ATT JAG FÅTT BÖRJA MED TVÅ ÅR I AHL”

Foto: Bildbyrån

– Jag hade inte fått någon trygghet eller något förtroende i Göteborg och det var något som störde mig även när jag kom till Leksand. Egentligen började väl det redan under sommaren när jag läste i tidningarna att Frölunda inte ville ha kvar mig.

Med allt som studsat emot Brunnström de senaste åren börjar han dock bli van att hantera motgångar och nu har han siktet på att åter hitta tillbaka till sitt gamla jag igen kommande vinter.
– Det tog ganska hårt på mig när jag inte fick något nytt kontrakt av Detroit och tvingades inse att NHL-äventyret var slut för den här gången. Det var en stor besvikelse och jag har fått kämpa hårt med att hitta tillbaka ända sedan dess.
– Hockey är en väldigt komplex sport och jag har inte fått det att stämma, men jag har inte haft några tankar på att lägga ner. Jag brinner fortfarande för att bli bättre än jag en gång var.

Vad skulle du sig är skillnaden på dig som spelare nu jämfört med när du gjorde succé i Dallas?
– Då var jag yngre och hade kommit in i FBK och kunde spela utan press. Allt var bara kul och jag behövde inte tänka så mycket. Så fortsatte det även under första året i Dallas, allt bara flöt på.
– När det sedan började gå tyngre kom en press som jag inte var van vid och den var svår att hantera. Det gick inte att bryta sig ur det.

Gick det kanske för fort att gå från att vara okänd till att bli en stjärna?
– Första året i NHL kändes det ändå som att jag var tillräckligt bra och fixade att spela på den här nivån, men kanske gick det lite för snabbt. Så här i efterhand hade jag önskat att jag fått börja i AHL och kanske spela där två år. Att jag kunnat få långt förtroende av en klubb och fått jobba mig uppåt.
– Nu kom jag från ingenstans och tog en plats, då är det också väldigt lätt att snabbt halka ur det igen.

Brunnström går nu in på sista året på sitt kontrakt med Leksand och siktar på att få till en vändpunkt i karriären. Att han inte vet vad som händer bortom det här året menar han dock inte är något som tynger honom.
– Jag har tränat själv hela sommaren och har skapat förutsättningar för att bli så bra som möjligt på isen. Då hockey är så komplext kan jag dock inte säga att jag kommer bli bättre än tidigare, men jag hoppas självklart på det.
– Kontraktet är dock inget jag tänker på. Jag vill bara spela så bra som möjligt och vinna matcher, oavsett om jag har flera eller ett år kvar på mitt kontrakt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch