Nyheter

”Från förlamad till olympier” – snart kommer boken om resan

ANNONS

Jag var ute och joggade när jag kände att det stack över ryggen och rumpan. Sedan blev jag väldigt trött när jag gick i trappor och när jag böjde mig ner var det tungt att ställa sig upp eftersom benen slutade fungera. Därefter började fötterna och händerna på att domna. Det var så allt började och efter det var det väl under två veckor som jag insjuknade riktigt. Det gick sakta, sakta under dom här veckorna. Efter två veckor var jag nästan helt lam i benen och då tog jag mig inte många steg, berättar Modos OS-spelare, Erika Grahm, för hockeysverige.se om den tuffa resa hon gått igenom tillbaka till den absoluta toppnivån inom elitidrott efter att hon fått diagnosen, Guillain-Barrés syndrom.

Nu kommer Erika Grahms berättelse att komma ut i bokform på Idrottsförlaget.
– Det började med att jag pratade med Olof Wigren för att jag ville ha min berättelse dokumenterad till mig själv. Sedan sa Olof – ”Wow”, det här är en bra story. På den vägen började det här projektet.
– Jag har nog inte tänkt något speciellt på att jag är den första damhockeyspelaren som ger ut en bok. Den kanske är lite mer riktad till folket här upp i ”Ö-vik”, men jag vad inte hur väl den här boken kommer slå.

Hur mådde du när det var som sämst under sjukdomsperioden?
– Jag mådde inte bra kan jag väl säga. Jag låg under en filt i källaren och tittade på film och var nästan inte ute på hela sommaren. När jag var ledsen åkte jag ut och körde bil eftersom jag då inte upplevde att jag var sjuk. Jag behövde bara lyfta på fötterna när jag gasade och bromsade så då kändes det som vanligt vilket var skönt.
– När jag fick diagnosen, sa dom att man inte kunde göra något mer utan fick istället gå till en MS-specialist. Då fick jag vänta tio dagar på att få ett besked om jag hade MS eller inte. Dom dagarna då var det riktig kaos… Jag hade dödsångest samtidigt som man var dum och gick in och googlade på MS. Allt stämde in och då var det riktigt tufft.
– 6 augusti 2011. Det var då som jag fick min friskförklaring, eller rättare sagt det var dagen efter att jag kommit hem från sjukhuset och jag kände att min behandling verkligen hade svarat. Behandlingen den veckan hade varit intravenöst. 6:e augusti var en lördag och jag kommer ihåg att jag kunde sätta mig upp i sängen själv och även ställa mig upp själv. Då kände jag att nu kan inget stoppa mig.
– Den fysiska kampen har varit ganska lätt kan jag säga eftersom kroppen har svarat hela tiden, men den mentala kampen har varit jättetuff. Det var tufft att komma tillbaka till exempelvis mitt klubblag, Modo. Från att jag varit snabbast i laget till att varit den segaste i laget. Jag visste i huvudet hur man gjorde saker, men kroppen svarade inte.

Vad mer kommer vi att kunna läsa i boken?
– Det kommer att vara mycket om hur det är att leva som damhockeyspelare. Jag har nu spelat damhockey i tio säsonger. Jag vill berätta om utvecklingen och vad som hänt inom damhockeyn under dom här åren. Jag vill också berätta om den här ovanliga sjukdomen som jag haft, hur det är att ta sig igenom den och att jag känner mig nöjd och stolt med hur jag har kunnat hantera den eftersom jag idag är frisk och mår hur bra som helst.

”Från förlamad till olympier”, som boken kommer att heta, skriver Olof Wigren tillsammans med Erika Grahm och kommer att ges ut under i början av november på Idrottsförlaget i Västerås.
– Erikas bok är en av de första böckerna som skrivits om damishockey här i Sverige. Det är verkligen dags att damhockeyn får den uppmärksamhet den faktiskt förtjänar. Det ska bli spännande att se hur den kommer tas emot runt om i Hockeysverige, säger Idrottsförlagets V.d P-O Pärpe till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL