Nyheter

”En hel del som talar för att det blir AIK”

ANNONS

Han har varit klubblös sedan AIK åkte ur SHL, men nu närmar sig forwarden Fredrik Hynning ett beslut rörande sin framtid. Och mycket tyder på att han följer med AIK ned i Hockeyallsvenskan.
– Det är en hel del som talar för det. Jag är AIK:are och jag har AIK att tacka för mycket, säger Hynning till hockeysverige.se.

AIK hade som bekant en mycket tuff kvalserie där argaste rivalen, syskonklubben Djurgården, tog lagets plats i SHL till kommande säsong. En av många spelare med ett stort AIK-hjärta som ännu inte valt att förlänga med klubben är Fredrik Hynning, 31. Han gjorde sin första A-lagsmatch i AIK säsongen 2000/01, men har sedan dess även hunnit med gästspel i Örebro, Luleå, Timrå och Skellefteå.

Fredrik Hynning var mycket besviken efter degraderingen, men när hockeysverige.se får en pratstund med honom på eftermiddagen idag är han laddad för en ny säsong, även om han med inte allt för muntra ögon ser tillbaka på fjolårssäsongen.
– Hur jag skulle sammanfatta fjolåret? I slutändan blir det givetvis en bedrövelse när man åker ur SHL. Klart att säsongen då avslutades på sämsta tänkbara sätt.
– Jag tycker ändå vi hade en trupp som borde kunnat klarat sig bättre än vi gjorde. Vi hade inte ett särskilt dåligt lag samtidigt som det kanske inte har varit en av AIK:s bättre trupper. Vi borde ändå kunnat göra ett bättre jobb, men varför vi hamnade i den här situationen vet jag egentligen inte.
– Vi tappade in för mycket mål, vi tappade för många ledningar och jag tycker aldrig att vi hittade den här riktiga vinnarkänslan. Vi hade också svårt att vinna flera matcher i rad.

Var stämningen i gruppen bra trots att det gick trögt resultatmässigt?
– Ja, den var bra och det har aldrig varit något problem sedan jag kom till AIK.

På 53 matcher i SHL svarade Fredrik Hynning för sex mål och totalt 12 poäng. I kvalserien blev det totalt bara ett mål på tio matcher, men då ska man också veta att han hade en utpräglad defensiv roll.
– Jag hade en lite mer defensiv roll i laget. Jag trivs i och för sig helt okej med den och jag tycker också att jag började säsongen ganska bra. Samtidigt började även laget helt okej. Sedan hade jag en svacka i januari och februari då även hela laget gick dåligt. Jag tycker ändå att jag spelade upp mig lite mot slutet igen.

Hur var upplevelsen att som spelare och lag från SHL spela kvalserien?
– Hel ärligt tycker jag att kvalserien var ganska rolig att spela. Det blev som vårt slutspel kan man väl säga. Sista matcherna i serien som vi spelade, 15 eller 20 matcherna, såg vi att det fanns en risk att vi skulle hamna där.
– Vi började kvalserien bra, vi vann derbyt mot Djurgården. Förutom i match två, borta mot Örebro, tycker jag att vi var det bättre laget i resten av matcherna, men vi hade förtvivlat svårt att få in pucken. Alla lag som vi mötte gjorde verkligen allt för att slå oss. Samtidigt som dom fick lite billiga mål fick vi stånga oss blodiga för att få in puckarna. Jag tycker inte att vi spelade dåligt i kvalserien, men vi gjorde för få mål.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

”KLUBBEN LIGGER MIG VARMT OM HJÄRTAT”

I dagsläget är Fredrik Hynning kontraktslös, men han har en dialog med AIK:s sportchef Daniel Rudslätt om en fortsättning i klubben.
– Jo, vi har pratat hela tiden, men jag har inte velat ta något beslut ännu. Jag har velat ta den här sommaren till att träna själv och sett över olika alternativ. Det har varit ganska skönt att få landa efter förra säsongens besvikelse. Det tog faktiskt ett tag innan man ens började träna igen.
– Under våren började jag få tillbaka suget igen och sedan har jag tränat på ganska bra under sommaren. Jag är redo för att börja spela snart igen.

Fanns till och med tankar på att sluta med hockey?
– Nej, det gjorde väl inte det. Det var tråkigt och man var less första veckorna efter kvalserien. Dagen efter ville man inte tänka på hockey, men det var aldrig så konkret att jag funderade på att lägga av.
– Jag behövde lite längre än vanligt på mig för att hitta suget på att börja träna igen.

Du sa att du tittade på olika alternativ, finns det förfrågningar från SHL-lag att ta ställning till?
– Framför allt har vi tittat vad som passar mig och min familj. Hur det skulle vara att åka utomlands eller kanske spela här i närområdet. Vi har vägt det lite fram och tillbaka.
– Samtidigt har vi känt att det inte varit någon brådska och behövt tvinga fram någonting. I stället har vi låtit sommaren gå innan vi tar något beslut. Inom närmsta veckorna framöver skulle jag tro att det händer någonting.

Vad betyder AIK som klubb för dig?
– Jättemycket såklart. Jag kom hit när jag var 14 år eller något ditåt. Jag spelade sista två pojkåren och hela junioråldern i AIK. Dessutom plockade AIK hem mig efter åtta års exil i Norrland. Klart att då AIK betyder väldigt mycket för mig.
– Jag vet att det är samma känsla för flera grabbarna som var med förra säsongen. Därför tog man det extra hårt att vi åkte ur.

Vad talar för att Fredrik Hynning spelar i AIK till hösten?
– Det är en hel del som talar för det. Jag är AIK:are och jag har AIK att tacka för mycket samtidigt som klubben ligger mig varmt om hjärtat. Det kanske blir så att jag i slutändan spelar för AIK, men vi är inte där ännu.

Vore det ganska skönt att få vara med och ta upp AIK i SHL igen?
– Det vore fantastiskt. På något vis känner jag det som en skyldighet samtidigt som man har en enorm revanschlusta. Jag var mer och spela ur AIK ur SHL och det bästa man kan göra nu är att hjälpa till att spela upp AIK igen. Om det blir så eller inte får vi se, men helt klart vore det en dröm.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL