Nyheter

”Ett svenskt KHL-lag? Ja, varför inte…”

ANNONS

Efter två säsonger i Brynäs vände Johan Harju blicken österut och hängde med barndomskompisen Linus Omark till Helsingfors. I Jokerit hoppas 28-åringen att kunna ta nästa steg i karriären – och kanske bana väg för en svensk KHL-klubb i framtiden.
– Ja, varför inte? Speciellt nu då KHL har tagit in nya lag från lite olika länder runt om Ryssland, Prag, Bratislava, Helsingfors och så vidare, säger Harju till hockeysverige.se.

Kommande säsong kommer vi att hitta kompisarna från Övertorneå, Johan Harju och Linus Omark, i finska huvudstaden Helsingfors eftersom de båda valt att skriva på för Jari Kurris KHL-lag, Jokerit.
– Jag hade lite anbud för att byta klubb i Sverige men även för att spela utomlands. Då dök Jokerit upp. Jag hade ändå som mål med Brynässejouren att få chansen i KHL igen och ha några bra år där, berättar Johan Harju när hockeysverige.se når honom i Helsingfors.
– Det kändes som att Helsingfors är en jättebra stad och att kunna bo där och leva ungefär samma liv som man gör i Sverige. Det var också det som till viss del gjorde att jag valde Jokerit samtidigt som jag visste att det är ett bra lag och att det fungerar bra runt omkring också. Det var många saker som spelade in men allt sammantaget gjorde att det kändes ganska naturligt att gå dit.

Utöver kompisen Omark återfinns även en tredje svensk i laget i form av målvakten Henrik Karlsson.
– Klart att det betyder mycket att dom också är här. Speciellt i början när man kommer hit, då har man svenska killar på plats som man känner sedan tidigare. Det underlättar absolut.
– Sedan är det många av finnarna som förstår svenska helt okej, men givetvis är det skönt att ha någon landsman med sig.

Vad är dina första intryck av klubben?
– Bara positiva, än så länge. Det märks att man är en stor klubb, jäkligt proffsigt och allt runtomkring sköts väldigt bra. När vi kom hit var allting fixat. Det bara small till så var allting löst.
– Man fick verkligen ett bra första intryck när man kom till klubben och till stan. Det har varit superbra första veckorna här.

Skiljer sig Jokerits organisation mycket jämfört med svenska klubbar?
– Det känns lite större och lite proffsigare. Annars tycker jag inte att det är någon större skillnad. Proffsigheten här är en nivå till. Sedan kan jag inte sätta fingret på exakt vad det är för grejer som gör att känns så.
– I alla fall känns det riktigt bra och allt känns ordentligt genomtänkt.


Jari Kurri med VM-guldmedaljen 2011.                           Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

 

”KURRI ÄR EN JÄTTETREVLIG KILLE OCH EN LEGENDAR”

Tränare för Jokerit är en av Finlands genom tiderna bästa tränare, Erkka Westerlund som senaste säsongen coachade det finska landslaget i både OS och VM. Vid OS 2006, då Sverige vann guldet, var det han som lotsade det finska landslaget till silver.
– Det är lite svårt att beskriva hans ledarskap så här i början. Vi har haft några träningsmatcher, men då blir det sällan samma coachning som i serien.
– Den bild jag har fått av honom är att han är en lugn kille som är grymt hockeykunnig och smart taktiskt. Sedan har man hört av spelare som har haft honom tidigare att han är en jättebra tränare och så vidare.

Hur ofta är klubbens General Manager, Jari Kurri, nere och springer i korridorerna?
– Nästan varje dag skulle jag säga. Jokerit har ju kontor i hallen så det blir naturligt att han är där så gott som varje dag. Kurri är en jättetrevlig kille och en legendar.

Johan Harju spelade i KHL för Dynamo Moskva säsongen 2009/10. Då svarade han för fyra mål och totalt 18 poäng på 55 matcher. Men vad han kan förvänta sig av KHL modell 2014/15 är han mer osäker på.
– Det var några år sedan jag var i KHL nu. Jag hoppas ligan har utvecklats ännu mer och blivit ännu proffsigare. Sedan vet man aldrig med Ryssland, det kan hända vad som helst och det får man liksom vara beredd på. Det känns ändå som dom har väldigt bra koll och samtidigt är seriöst och bra uppbyggt med resor och hur vi ska förberedda oss med allting.
– På det viset känns det proffsigare nu, men vi får se hur det är när vi kör igång matchandet.

Det är första gången ett finskt lag spelar i KHL och det har också varit en del folk i Helsingfors som knorrat över att Jokerit kommer att spela i KHL i stället för i Liiga enligt Harju, men även att dom vindarna börjar vända tillbaka.
– Jag läser ju inte tidningarna här i Helsingfors så det är lite svårt att säga hur stort intresset är för Jokerit och KHL. I tisdags var vi visserligen i Åbo och spelade, men annars har vi ännu bara spelat i en liten hall och där var det kanske 2 000 åskådare.
– Grabbarna i laget och folk runt omkring säger att det har trappats upp nu. Det var lite negativt i början, men nu har fansen vant sig och förstår att det här är något positivt. Vi får hoppas att det finska folket vill komma och kolla på KHL-hockey så det blir mycket folk på matcherna.

I Jokerits inledande två matcher har också det klassiska radarparet från Övertorneå och Luleå spelat i samma kedja.
– Ja, dom här två matcherna har vi båda spelat tillsammans. Man vet aldrig hur det blir framöver och det händer ganska mycket saker under försäsongen, men än så länge har vi hållit ihop.

Senaste två säsonger spelade Johan Harju i Brynäs. På 110 seriematcher där svarade han för 37 mål och totalt 56 poäng. Det blev även nio slutspelsmatcher, två mål och totalt tre poäng.
– Jag trivdes kanon med laget och stan. Det var riktigt bra killar i Brynäs samtidigt som klubben var kanon. När jag tog farväl var det inte med känslan att det var skönt att slippa Brynäs, tvärtom. Det var ganska tufft att det här beslutet att gå vidare eftersom jag trivdes så pass bra.
– Även om det var jättetråkigt att lämna grabbarna måste man tänka på sig själv ibland också.

Jokerit är den första finska klubb att spela i KHL, borde vi i Sverige också ha ett lag med i den ligan?
– Ja, varför inte? Speciellt nu då KHL har tagit in nya lag från lite olika länder runt om Ryssland, Prag, Bratislava, Helsingfors och så vidare.
– Det kanske är svårt att komma in i ligan och man måste nog ta lite hjälp från folk i Ryssland för att komma in i det. Det där vet jag egentligen inte så mycket om, men ett svenskt lag i KHL, varför inte?  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL