Västerås IK

Oerfaren tränare – erfaren ledare: ”Finns utrymme för förändring i vår bransch”

ANNONS

Han är en av Hockeyallsvenskans yngsta tränare, men samtidigt en av dem som har mest press på sig. Martin Filander, 32, är mannen som ska leda Västerås till SHL. Det är en utmaning han omfamnar.
– Jag är van att säga till bättre hockeyspelare än vad jag själv var att så här måste vi spela för vinna. Det är jag helt oöm inför, säger Filander till hockeysverige.se.

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Martin Filander, 32, är en doldis på tränarhimlen. Som spelare var han en hyfsad back i AIK, Almtuna och Örebro. Som tränare är han betydligt mindre erfaren. På meritlistan finns ”bara” två säsonger som tränare för Örebros J20-lag. Med den bakgrunden är det både spännande och lite överraskande att Västerås valt Filander som den tränare som ska försöka ta tillbaka klubben till SHL.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hockeysverige.se reste till ABB Arena i Västerås för att ta reda på vem Martin Filander är och hur han ser på sitt ledarskap.
– Jag är en hockeynörd som fick gå en lite lång väg som spelare. Jag kommer från Åkers styckebruk och kom tidigt upp i A-laget där. Men jag var ingen jättetalang eller spelade TV-pucken. Efter det gick jag till Tumba för att spela i division 1 under fem säsonger. Som spelare tog jag mig upp i Hockeyallsvenskan via ettan.
– Det blev en sväng i AIK och Almtuna. Sedan landade jag i Örebro fyra år som spelare och var där med om att gå upp i Hockeyallsvenskan och kvala till elitserien.
– Jag började få svårt att ”färga” och fick problem med skador. Då kom jag till en brytpunkt där jag började fundera på vad jag skulle göra. Då fick jag ett erbjudande från Örebro att börja träna ett lag i deras juniorsatsning. Det jobbade jag med i två säsonger och efter det dök den här chansen upp.

Vid sidan av hockeyn har också Filander jobbat med ledarskapsfrågor.
– Civilt har jag jobbat som avdelningschef inom produktion på Scania i Södertälje. Där hjälpte jag till att utbilda inom ledarskap. Jag jobbade även med produktionssystem och tankar inom sådana saker.
– Jag bor idag i Strängnäs så jag pendlar hit till Västerås. Då får man chansen att rensa hjärnan lite samtidigt är det faktiskt bara halva vägen hit till Västerås jämfört med Örebro.

Är det inte tufft att pendla på det sättet mer eller mindre varje dag?
– Jag pendlade inte till Örebro alla åren utan bara sista ett och ett halvt året. Jag har skaffat familj och har en liten grabb hemma som går på inskolning nu. De flesta kompisarna och våra familjer runt om oss bor runt Strängnäs så vi kan få lite hjälp.
– På det sättet är det här jobbet lite speciellt. Det tar mycket tid periodvis och för att hela familjen ska ha det bra behöver man lite hjälp ibland. Då är det värt dom här 45 minuterna enkel resa.


Martin Filander i Örebros tröja. FOTO: Bildbyrån

TROR PÅ ÖREBRO EFTER TORNBERGS INTÅG

Säsongen 2008/09 var alltså Martin Filander med att ta upp Örebro till Hockeyallsvenskan.
– Örebro hade gjort ganska många försök att ta sig upp. Man hade värvat mycket importer och så vidare. Det här året blev vi en väldigt stark grupp svenskar som kunde vara med och påverka klubben lite grann och som försökte hålla emot mot värvningarna som man försökte göra under säsongen.
– Vi hade fått till en jäkligt tajt grupp redan och vi var många bra hockeyspelare. Bland annat spelade Tomas Mitell där som är tränare med mig här i Västerås idag. Flera av spelarna följde med Örebro hela vägen upp till SHL.
– Det året utvecklades jag jättemycket som spelare. Vi diskuterade mycket problemlösningar och så vidare. Sent på säsongen kom dessutom Peter Andersson och ”Mozart” (Lars Andersson) in och styrde upp dom sista detaljerna.
– Om man tänker tillbaka och ser det ur ledarskapsperspektiv och gruppdynamik var det en fantastisk resa där man gick alla steg i trappan. Man hamna i sökarfaser, konfliktfaser och så vidare, men vi var en riktig kärna som orkade driva det här hela vägen in.

Fanns det ingen möjlighet att jobba kvar i Örebro den här säsongen?
– Jo, men i andra typer av roller än den jag har nu. Jag kände att det här var jag beredd på och ser det som en kanonutmaning med säsongen som är i görningen och satsningen i klubben.

Klubben han lämnar, Örebro, har valt att satsa på Kent Johansson, Håkan Åhlund och Johan Tornberg som tränare nästa säsong. Just Tornbergs ankomst tror Filander kommer att bli bra för Örebro.
– Jag tror att det är jättebra att Tornberg kommer in. Alla tre är olika som personer och jag tror att Tornberg kan komma in och skapa lite mer motor i den konstellationen.
– Kenta har en extrem tränarerfarenhet och Håkan har spelat på en hög nivå. Jag tror och hoppas att dom kan komplettera varandra. Dessutom kommer en väldigt bra målvaktstränare in i gruppen, Kristoffer Eriksson, ”Hästen” kallad och som jag spelade med i Örebro. Han skapar också energi. Så man har två som skapar energi och två som har en lite lugnare framtoning.

När hörde Niklas Johansson av sig och erbjöd dig jobb i Västerås?
– Det gick ganska fort och det blev klart i månadsskiftet april/maj. Vi skrev faktiskt papperna den dagen (5 maj) vi hade presskonferens. Jag tror att det tog två veckor sedan första kontakten mellan oss till allt var klart.

För bara två år sedan började du som juniortränare, känner du dig helt redo för det här ganska tuffa uppdraget?
– Ja, absolut. Jag har jobbat med ledarskap civilt under tio år. Samtidigt har jag varit en av ledarna i laget även om jag inte varit den bästa spelaren. Jag har tagit stor plats och vågat säga vad jag tycker och tänker.
– Jag kunde också ställa ganska höga krav på mina medspelare i förhållande till vad dom klarade av. På det viset är det här ingen ovan situation för mig. Jag är van att säga till bättre hockeyspelare än vad jag själv var att så här måste vi spela för vinna. Det är jag helt oöm inför.
– Sedan har jag mycket erfarenhet av ledarskap och jag kan tycka att det många gånger finns utrymme för en förändring där i vår bransch. Unga killar som kommer upp i dag behöver en annan typ av ledarskap. Jag kanske kan passa några av dom yngre killarna lite bättre.


FOTO: Ronnie Rönnkvist

ANGELL: ”GRYM PÅ ATT LEDA UNGA KILLAR”

Martin Filander känner Tomas Mitell bra sedan tidigare, men den andra assisterande tränaren, Pär Hellenberg, är en ny bekantskap.
– Jag kände inte honom alls innan, men nu tycker jag att vi börjar känna varandra riktigt bra. Han är en väldigt social och bra kille som också bidrar genom att våga säga vad han tycker. Något som jag tycker är viktigt så vi kan ha riktigt högt till tak.

Kan man säga att han står för kontinuiteten på ledarsidan?
– Ja, det tycker jag. Egentligen för hela klubben. Mitell har varit här i några år, men ”Hellas” har varit här i många och är verkligen ryggraden. Han säkerställer att vi vet bakgrunden till saker och ting vilket är väldigt bra.

Har första tiden i Västerås varit som du förväntat dig?
– Den har nog blivit som jag förväntat mig, ja. Jag har försökt vara lite öppen där och inte förväntat mig för mycket utan tar allt som det kommer. Trots allt är det första gången som jag är huvudansvarig för seniorer. Då vill man ändå läsa in och se på hur man tar emot det sättet som jag jobbar på. Jag vet vilka steg jag vill ta, men i vilken hastighet jag kan ta dom försöker jag anpassa.

När man tittar på Västerås nyförvärv under säsongen går det inte att blunda för att man fått amerikanska backen Nick Angell, 34, till klubben. En ledare både på och vid sidan av isen.
– Han är rutinerad och kommer in i gruppen med ett lugn och en jädra pondus. Han behöver inte hävda sig. Oavsett vilka bokstäver vi kommer sätta på honom eller inte sätta på honom så kommer han leda laget genom att vara sig själv.
– Han är också grym på att leda unga killar, ta tag i våra unga talangfulla backar och tipsa om lite grejer. Dessutom pratar han svenska vilket kan hjälpa i vissa avseenden också.

Ett annat nyförvärv som skapar uppmärksamhet är Conny Strömberg, 38, som liksom Filander kommer från Örebro. Strömberg är en också en spelare som klubben har stora förhoppningar kring.
– Han kommer att bevisa att han är så bra som han alltid har varit. Det gäller att använda Conny på det han är bra på. Jag hoppas att han kommer se till att vi har ett av Sveriges bästa powerplay.

Vi får anta att det är bra fart i omklädningsrummet när han är med?
– Jajamän. Conny Strömberg är en enorm glädjespridare. Det är sällan han får rubriker för det, men det är han verkligen.

Ett av Västerås stora löften är 17-åriga Christopher Mastomäki med Älta som moderklubb. Han fick chansen redan förra säsongen i Hockeyallsvenskan vid sju tillfällen under Joakim Fagervalls ledning.
– Han är en talangfull och gänglig center som har jättemycket hockey i sig. En otroligt härlig kille som tar åt sig allt man säger, en spännande spelare verkligen. Han kan absolut bli en storspelare.
– Nu har ”Musse” (Dennis Rassmussen) varit med och kört här och jag tycker mig se likheter dom emellan. Gängliga, långa, smarta och löser problem samtidigt som det alltid ser långsammare ut än vad det gör.

Det är en speciell säsong där fyra nya lag kan ta steget upp till SHL, hur tänker du kring det?
 – Vi ligger ungefär i mitten av Hockeyallsvenskan lönebudgetmässigt. Niklas (Johansson, sportchef) gör ett väldigt bra jobb som får hit kvalitéspelare och blandar det med våra unga ”billigare” spelare som är på väg upp och som vi måste utveckla för att kunna ta det här steget.
– Vi satsar stenhårt, men budgeten är ungefär där den var förra året. Kanske lite bättre. Vi satsar med sans och balans rent ekonomiskt, men jag tycker att vi gör en jättesatsning arbets och trupp- mässigt ändå.

Ni står inte och faller med om ni går upp eller inte?
– Nej, det gör vi inte. Det är heller inte så vi tänker. Vi tänker inte om, vi tänker när?

Vad talar för att Västerås klarar att ta sig upp till SHL redan den här säsongen?
– Allting! Gruppsammanhållningen, vi har en jäkligt tydlig spets och även en väldigt bra hierarki i gruppen som gör att den mår bra. Alla kommer också att vara med och bidra och lära sig något nytt under hela säsongen. Det tror jag är viktigt.

Gott kaffe har ni också.
– Ja, det har vi och det hjälper. Tio sådana om dagen då är man människa, skrattar Martin Filander innan han börjar dagens resa hem till Åkers Styckebruk.

FAKTA: Hockeyallsvenskans yngsta huvudtränare

1) Jeremy Colliton, Mora, 29 år (född 1985)
2) Martin Filander, Västerås, 32 år (född 1981 – blir 33 år på onsdag)
3) Per Kenttä, Asplöven, 33 år (född 1981)
4) Fredrik Söderström, Oskarshamn, 37 år (född 1977)
5) Magnus Bogren, Rögle, 42 år (född 1972)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch