SHL

HV71:s nye lagkapten: ”Ska vara med och bidra från start i år”

ANNONS

Han har bara gjort en säsong i HV71, men är redan nu ny lagkapten för laget. Förra säsongens genombrottsman Ted Brithén har fått än mer ansvar i HV71, och det är något han trivs med.
– Det är en ära att få ha den rollen, säger han till hockeysverige.se.

När HV71 gled ut på isen på den traditionsenliga HV-dagen, för match mot Linköping, var det ett något oväntat namn som tilldelats lagets ”C” på bröstet för den här säsongen. Det var inte David Petrasek, utan i stället den fjorton år yngre Ted Brithén.

23-åringen, som hämtades från Rögle inför förra säsongen, tackade för förtroendet genom att göra mål direkt, och kanske kan förra säsongens genombrottsman ta ytterligare ett kliv från de 29 poäng han stod för under debutsäsongen i HV-tröjan.

Men någon större omställning tror inte Brithén det blir, trots kaptensrollen.
– Nja, det är väl vissa nya grejer man får ta hand om, men det blir inga problem. Vi har så pass många rutinerade spelare i laget, som är ledare i sitt sätt att vara, så jag tror inte det blir så jätteannorlunda för mig i år, säger han till hockeysverige.se.

Efter Johan Davidsson och David Petrasek, två namn som minst sagt förpliktigar såväl i Jönköping som i övriga Hockeysverige, är det nu alltså en 23-åring med endast två SHL-säsonger i bagaget som ska leda HV71 den kommande säsongen.
– Det är ingenting jag har tänkt på, att det är dom två som varit kaptener innan mig. Det är mest bara kul att få vara en i det gänget. David och Johan har ju drivit hela den här föreningen i många, många år, så det är skönt att båda finns kvar. Det är skönt att ha dom vid sidan och kunna prata med.
– Men man ska komma ihåg att dom också är vanliga killar egentligen. Jag ska bara fortsätta vara mig själv, och försöka leda med exempel.

Hur ser du på själva kaptensrollen? Känner du någon extra press att leverera?
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag behöver som sagt inte leda det här laget själv, utan jag kan ta mycket hjälp på vägen av andra, naturliga, ledare i laget.
– Jag ser det mest som att jag har en bokstav på bröstet som de andra i laget inte har. Men jag sätter allra störst press på mig själv. Jag sätter alltid upp egna målsättningar, inför varje säsong och inför varje match, och det är inget jag kommer ändra på för att jag har fått ett C. Jag ska bara försöka driva på laget på det bästa sätt jag kan, och bidra med det jag är bra på.

Blev du förvånad när du fick frågan?
– Man blir alltid förvånad om en fråga av den här typen dyker upp. Men för mig är det inga bekymmer att ta det här ansvaret. Jag ser det mer som en ära. Det är hedersamt att få vara lagkapten i HV71, helt enkelt.
– Jag gillar utmaningar, så det var ingen tvekan att tacka ja till det här.

Hur gick det till när du fick frågan?
– Det var Andreas (Johansson, HV:s tränare) som kallade in mig för ett personligt prat, och då berättade han hur han tänkte helt enkelt. Han undrade vad jag tyckte om det, och mer än så var det faktiskt inte.

Under HV71:s turbulenta förrasäsong inledde man säsongen med Ulf Dahlén som huvudtränare, och när denne fick sparken tog rutinerade Torgny Bendelin över. Det var först då som Brithén, i en kedja med Erik Christensen och Kevin Fiala, fick det att lossna ordentligt. Att coachbytet hade en inverkan på Brithéns poängproduktionn är dock ingenting han vill kommentera.
– Det där är inget jag tänker på. Jag känner ingen mening att sitta och se tillbaka på det som var. Jag försöker bara blicka framåt, och lever efter inställningen att man aldrig är bättre än sin senaste match. Jag tror inte man kommer någonvart om man tittar för mycket bakåt.
– Det som har hänt, har hänt. Det kan man stoppa in och gömma i sitt eget lilla arkiv, säger HV71:s lagkapten med ett lätt skratt.

Ted Brithén

Foto: Bildbyrån

Men känner du ändå att du kan vara med och bidra mer redan från start i år?
– Ja, absolut. Nu är jag ett år äldre och jag vet vad jag kan nu. Jag ska bara försöka gå in och göra det jag är bäst på, så man får fortsätta spela i powerplay och de avgörande lägena. För det är ju det man vill som hockeyspelare.
– Dessutom är det förstås väldigt inspirerande att spela med Christensen och Ridderwall, som jag fått göra nu på försäsongen. Vi trivs ihop och har väldigt kul tillsammans, både på och utanför isen.

Ja, hur ser du på er försäsong så här långt?
– Det känns faktiskt jättebra. Vi har tränat hårt, och det är bra fart på allt vi gör på träningarna. Inställningsmässigt ligger vi verkligen på topp, redan nu. Alla verkligen kör, och det gillar jag. Vi har en fantastisk karaktär i truppen.

Tror du att det har något att göra med att ni har en ny tränare att visa upp er för?
– Det är inget jag funderat på, förrän du sa det. Men jag tror att det redan finns ett driv i gruppen i sig, och jag tror snarare det beror på att vi har ett väldigt välbalanserat lag. Alla bidrar med det dom är bäst på.
– Vissa har vissa roller, så som det måste vara i ett hockeylag, och gör man sitt jobb till 100 procent kan man inte begära mer från en individ.

För det är mycket nytt i HV71 i år. Ulf Dahlén fick som sagt sparken under förra säsongen, och både såväl sportchefen som klubbdirektören samt tränarkonstellationen är ny. Fredrik Stillman har tagit klivet ner i båset som assisterande tränare till Andreas Johansson, tillsammans med Fredrik Olausson.
– Min bild av Andreas är jättebra. Han går alltid in med klara och raka besked, och driver på laget hela tiden.
– Och jag tycker hela den konstellationen med Stillman och Olausson funkar kanonbra så här långt. Jag trivs verkligen med dom.

HV71 spelar idag mot Red Bull Salzburg i sin andra match i Champions Hockey League. Man vann en tuff premiärmatch mot Kloten med 3-2, och Ted Brithén gillar konceptet CHL.
– Ja, jag gillar det. Jag tycker det är kul att spela, och en häftig grej att uppleva. Jag gillar att man börjar tävla tidigt, så det inte bara blir träningar och träningsmatcher. Nu vill man verkligen vinna varje match, och det är precis den attityden som behövs när man går in i en säsong.

Efter tre raka SM-finaler, och två guld, åren 2008-2010 har HV71 nu åkt ut i kvartsfinal fyra år i rad. Trots det har förväntningarna på laget inte minskat, menar Brithén
– Förväntningarna ligger där de ska göra för en klubb som HV71. Vi ska vara ett vinnande lag, det är det som vi har satt upp som mål.

Så det blir du som får lyfta Le Mat-pokalen framåt vårkanten alltså?
– (skratt) Vi tar match för match, och sen får vi se vart det leder oss…, avslutar HV71:s nye lagkapten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL