SHL

Vill kliva fram ur Alsenfelts skugga: ”Svårt att ha en tuffare motståndare”

ANNONS

Succésäsongen i Bik Karlskoga för två år sedan utmynnade i ett kontrakt med Leksand. I fjol blev det dock bara tolv SHL-matcher för Joel Gistedt. Den här säsongen hoppas han på fler. Men då måste han matcha lagets stjärnkeeper Oscar Alsenfelt.
– Det är svårt att ha någon tuffare motståndare under en säsong, säger Gistedt till hockeysverige.se.

Många trodde att det skulle bli en tuff kamp mellan Joel Gistedt och Oscar Alsenfelt om förstaspaden i Leksandsmålet förra säsongen. Nu visade sig att Alsenfelt skulle göra en fantastisk säsong som till och med gjorde att han fick chansen i Tre Kronor. Då spelade det ingen roll att Gistedt gjorde bra ifrån sig när han fick chansen. Alsenfelt var ändå etta.

Nu väntar en ny säsong och en ny kamp mellan Gistedt och Alsenfelt. På försäsongen har Alsenfelt dragit med en lättare skada vilket gjort att han inte har kunnat träna fullt ut eller spela de senaste matcherna. Chansen har då gått till Gistedt som klivit fram som lagets kanske bästa spelare så här långt.
– Klart att det är skönt för skallen att det fungerar bra. Jag hade ju en tuff försäsong förra året, men samtidigt är det bara en försäsong, säger Joel Gistedt till hockeysverige.se.
– Det är inga poäng som vi spelar om nu så egentligen spelar det inte så stor roll. Samtidigt är det skönt då man går in till säsongen att det funkar bra. Dessutom är det skönt att kunna visa för mina medspelare att mitt målvaktsspel fungerar bra.

Joel Gistedt stod tolv av Leksands matcher förra säsongen, men inte någon av lagets tre play in-matcher.
– Jag stod lite för få matcher kanske, men som lag tycker jag att vi gjorde en kanonsäsong. Det kändes som att vi skulle knipa en slutspelsplats, men vi föll lite på målsnöret.

STORSPELADE MOT MÄSTARNA

Foto: Bildbyrån

Några av sina bästa matcher för säsongen gjorde Gistedt mot svenska mästarna Skellefteå. I första bortamatchen mot Skellefteå höll han Leksand kvar i matchen fram till att det var 34 sekunder kvar. Då lyckades Oscar Möller få in 2-1 bakom Gistedt. Även i andra matchen, på hemmais, släppte han bara två puckar förbi sig. Trots det blev det förlust.
– I den första matchen var jag otroligt sugen på att spela samtidigt som jag kom in rätt bra i den matchen. Då fick jag väl ett bra självförtroende inför den andra matchen mot dom. Jag vet inte varför det fungerade så bra mot just Skellefteå. Det blir bara så ibland.

Kan man peka på att man har lättare att möta ett speciellt lag som målvakt?
– Jag tror att det finns vissa lag som man kan ha en bra mental inställning till, vilket man borde ha till alla lag kanske. Vissa lag har man det tufft emot och vissa har man det inte emot. Det där handlar nog om en stor mental aspekt i första hand.

Har det känts frustrerande att inte få spela mer än du gjorde förra säsongen?
– Klart att jag håller på med hockey för att få spela hockeymatcher. Jag håller inte på med hockey bara för att träna. Klart att det då är frustrerande.
– Samtidigt var Oscar helt fantastisk och jag har förståelse för att man spelar en sådan het målvakt så mycket som möjligt. Han gav oss en chans att vinna mer eller mindre alla matcher. Sedan är det klart att man vill spela mer.

Joel Gistedts målvaktskollega, Oscar Alsenfelt, slutade på andra plats i målvaktsligan efter Linus Ullmark. Leksingen utsågs till SHL:s MVP på C Mores inofficiella hockeygala och kom även med i Tre Kronor.
– Han hade en svårslagen säsong. Han var otroligt duktig och vann många matcher åt oss. Det var både imponerande och inspirerande att se.

Vad är hans styrka som målvakt?
– Han har ett otroligt bra tålamod och ett bra spelsinne samtidigt som han är duktig på att läsa spelet och även vart skotten kommer att ta vägen. Det är väl hans starkaste sida.

Kan du se likheter mellan er båda i målet?
– Jo, men det finns nog likheter mellan oss. Vi båda blandar lite gammalt med nytt och vi gillar att vara delaktiga i spelet.

”JAG HAR LUGNAT NER MIG”

Trots att Joel Gistedt inte stått mer än tolv matcher förra säsongen så har han utvecklats en hel del som målvakt under året.
– Jag har nu fått en säsong till i SHL. Det var ett tag jag var där senast. Klart att man får lite mer kött på benen och man kanske inte är lika stressad. Jag har lugnat ner mig och det känns som att jag hittat en spelstil som funkar bra. Vi har fortsatt att nöta på den spelstilen och med det har jag också hittat en trygghet i mitt spel.

Nu ställs Gistedt ånyo mot Oscar Alsenfelt i kampen om förstaspaden i Leksand.
– Det är svårt att ha någon tuffare motståndare under en säsong, skrattar Gistedt och fortsätter:
–  Det blir en rejäl kamp, men det är inspirerande också kan jag väl tycka. Det är bra för oss som lag att vi har två målvakter som kämpar om att få spela. Jag kommer göra det bästa jag kan vilket jag vet att Oscar också kommer göra så det kommer att bli en spännande.

Oscar Alsenfelt.

Tävlar ni mycket mot varandra på träningarna?
– Ja, det gör man alltid. Man vill inte vara den som står i det förlorande laget direkt eller släpper in mycket mål på träning. Vi tävlar som alla andra tror jag, men sedan har vi inga problem att umgås vid sidan av.

Leksand har till årets säsong ett delvis nytt lag där många säger att vi kommer att få se en starkare offensiv. Men det är ändå det starka försvarsspelet som kommer att personifiera Leksand även den här säsongen tror Gistedt.
– Vi bygger vidare på det vi hade förra säsongen med ett stabilt försvarsspel, men sedan kanske vi har toppat lite med några skickligare spelare som är duktiga på att hålla puck och så vidare. Connollybröderna (Jack och Chris) ser otroligt duktiga ut ihop.
– Jag tycker att det ser spännande ut, vilket det gör inför varje säsong. Det känns ändå som att vi fått behålla det vi verkligen behövde.

Kan du peka på någon detalj i spelet som kommer förändras den här säsongen?
– Jag tror mer att vi kommer att försöka utveckla det vi gjorde bra förra säsongen. Det kändes som att vi hittade ett vinnande koncept för oss med ett bra försvarsspel. Samtidigt kanske vi ska försöka flytta upp spelet lite mer och även kunna vara ett spelförande lag. Det var vi i vissa matcher tidigare också, men det kanske vi ska klara i fler matcher den här säsongen.

Ni blev i vissa matcher förra säsongen rejält tillbakatryckta men lyckades ändå slingra er ur och vinna, hur är det som målvakt att få 40–50 skott på sig under en match?
– (Skratt) Vi märkte att det fungerade för oss och då blir man trygg i det. På så sätt kändes det rätt bra tycker jag. Vi fick dom skott vi ville ha och då kan det också se ut som vi får mycket skott på oss, men det kanske mest ändå är bra skott.

Vad har Jonas Frögrens ankomst betytt för gruppen?
– Nu när jag lärt känna honom så inser man vilken underbar människa han är. Han är väldigt trevlig och snäll i omklädningsrummet. På isen är han otroligt rejäl i allt han gör och han är en seriös hockeyspelare.
– Klart att det är en riktig backklippa som vi fått i Frögren, vilket kan betyda mycket för oss. Det brukar vara ganska rent framför målet när han är på isen. Riktigt skön att ha framför sig. Han bufflar bort det mesta där ha ha…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL