SHL

Jämtin saknar fysiken i SHL: ”Fullföljer inte tacklingarna”

ANNONS

Det är färre kvalitetsspelare i SHL i dag och spelet har blivit mindre fysiskt. Det anser HV71:s forward Andreas Jämtin som kan sakna hettan i dagens inhemska hockey.
– Man märker att många inte fullföljer lika många tacklingar som man gjorde förut med risk att bli utvisad. Det momentet har försvunnit mer och mer, vilket är tråkigt, säger han till hockeysverige.se.

Andreas Jämtin hamnar ofta i blickpunkten i och med hans speciella sätt att agera ute på isen. Ofta glömmer man bort att han även är en mycket skicklig hockeyspelare. Förra säsongen svarade 31-åringen för fem mål och totalt tolv poäng på 25 matcher i en skadefylldsäsong. Lägg därtill att han hade 107 utvisningsminuter. Det ger honom 1 369 utvisningsminuter totalt i SHL-karriären – flest genom tiderna i ligan.

Årets säsong har Andreas Jämtin, som för övrigt blev världsmästare 2013, inlett med att göra ett mål i HV71:s två CHL-matcher. HV vann mot schweiziska Kloten och förlorade mot Salzburg från Österrike. I kväll väntar en ny utmaning för Jämtin och HV 71 när man träningsspelar mot schweiziska Lugano med bland andra Linus Klasen och Fredrik Pettersson i laget.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Andreas Jämtin på onsdagskvällen. Vi undrade om hur viktigt det var för den här säsongen det var att man fick en bra avslutning på förra säsongen med tanke på hur knackigt man inledde densamma.
– Precis som du säger tror jag att det kommer att vara jätteviktigt. Jag håller med dig om att vi fick ihop ett bättre lagspel över hela planen på något sätt i slutet av säsongen. Speciellt det här man ofta pratar om inom ishockeyn med en bra lagmoral. Den blev bättre ju längre säsongen led.
– Vi hoppas att kunna återskapa den känslan när vi går in i den här säsongen, vilket är prio ett. Det verkar också som vi har hittat dit nu när det dragit igång igen. Det känns verkligen kanonbra, säger Andreas Jämtin till hockeysverige.se.

I mitten av december förra året kom beskedet att HV71 sparkar huvudtränaren Ulf Dahlén. In kom i stället Torgny Bendelin som senaste säsongen jobbat på ungdomssidan i klubben.
– Han bidrog framför allt med att få alla i gruppen att dra åt samma håll när det gäller själva ishockeyspelandet. Att vi gjorde saker och ting tillsammans ute på isen.
– Till en början var det mycket enmansshower över hela planen. I och med att ”Toggan” kom in fick vi ett mer homogent spel över hela planen. Vi synkroniserade lite tajtare och bättre med varandra, vilket man behöver inom elithockeyn om man ska ha en chans att vinna.


Foto: All Over Press/Daniel Malmberg

”HOCKEYN ÄR INTE LIKA FYSISK I DAG SOM FÖR FEM ÅR SEDAN”

Det blev ingen fortsättning för Torgny Bendelin som A-lagstränare i HV 71 utan in i båset har i stället tidigare NHL-spelaren, Andreas Johansson, klivit.
– Nu har han varit här så kort tid, men so far so good. Andreas håller på att återskapa den känslan som vi hade i slutet av förra säsongen med ett bra lagspel.
– Det vi saknade i slutet av säsongen, nu när jag tänker på det, var ”special teams”. Det har vi också jobbat på nu. Jag tror och hoppas att vi är mer förberedda inför den här säsongen. Nu har vi några killar som börjar den här säsongen här och som inte var med från början ifjol. Det gör att det blir lite enklare för de flesta spelarna som är med i truppen att ansluta till vårt spelsätt och det vi kommer för att göra på isen.

Andreas Jämtin har en spelstil som ger mycket stryk men även tar mycket stryk. Men hur hans spelstil utvecklats under åren är inget han direkt reflekterat över.
– Det har jag faktiskt inte tänkt så mycket på. Dessutom ser ishockeyn annorlunda ut i dag om du jämför med hur den var för fem år sedan. Hockeyn är inte lika fysisk som den var för fem år sedan.
– Man märker av att många, inte bara jag själv, kanske inte fullföljer lika många tacklingar som man gjorde förut med risk att bli utvisad och så vidare. Klart att det momentet har försvunnit mer och mer vilket är lite tråkigt.

Generellt, finns det spelare som man medvetet går ut för att provocera eftersom dom är lätta att få ur balans?
– Det där är mer ett mediasnack än vad det är verklighet ute på isen. Det handlar mer om hur mycket du vill vinna matcherna. Klart att är det två kombattanter som verkligen vill vinna så blir det såklart en krock där.

Jag såg dig spela i VM 2013 här i Stockholm och min känsla är att din spelstil passar den internationella hockeyn bättre än nationellt, håller du med om det?
– Jo, det är jag beredd att hålla med om. Det har jag väl tyckt själv med. När du spelar internationellt är spelet mycket snabbare, pucken går mycket snabbare och det är inte lika många som håller i pucken.

”INTE SAMMA BREDD I SHL NU”

Foto: Ronnie Rönnkvist

– Det har att göra lite grann med SHL:s kvalité också. När jag kom upp i SHL (elitserien) var det fler kvalitetsspelare i själva ligan. Det är inte samma bredd i SHL nu som det var då. När du spelar i landslaget spelar du med spelare som har en helt annan speluppfattning och klarar av att spela en hockey som är mycket snabbare och kan leverera passningar.
– Jag kanske inte har rollen i klubblaget att vara den som är playmakern i ett powerplay. Klart att jag då syns mer i ett landslag där jag får vara mer playmakern som får fram puckarna och får saker och ting att se mycket bättre ut än vad det kan se nationellt. På det viset är det självklart en skillnad.

Du har ett internationellt snitt på din spelstil. Med tanke på det, kan du ångra att du lämnade AHL (Hartford) och ECHL (Charlotte) redan efter nio matcher för att flytta till Linköping?
– Både ja och nej. Nej på det sättet att i USA har du ett helt annat spel än i Europa. Visst kan det vara så att en liga som är snabbare kanske passar mig bättre, vad vet jag? Det där är alltid svårt att säga.
– Jag gillar, som sagt var, att spela den snabba ishockeyn där pucken går snabbt och inte fastnar så mycket i mittzonen. Ett lag som har en viss fart i självaspelet är det jag föredrar mest.

HV71 har alltså inlett säsongen med vinst mot Kloten i CHL för att följa upp det med en förlust mot Salzburg.
– I första matchen gör vi en fullt godkänd laginsats hela gänget där vi egentligen spelar utefter det vi har tränat på. Den matchen var faktiskt bra även om jag tycker att vi kunde gjort några mer mål. Trots allt tycker jag att vi gör en gedigen insats.
– I match nummer två, mot Salzburg, är vi egentligen tillbaka på ruta ett. Det är inte samma fokus i själva spelet och vi slarvar väldigt mycket i alla dom här smådetaljerna, vilket gör att vi till slut förlorar matchen. Vi behöver att komma upp i ett bättre fokus inför kommande matcherna.

Hur kan ett österrikisk lag slå ett tänkt topplag i SHL?
– Dom kom med en väldigt bra inställning. Man ska veta det, och man har sett det under senaste VM-turneringarna, att dom så kallade blåbärsnationerna börjar få mer struktur i sin ishockey. Man spelar mer efter system och förstår bättre själva principen med att spela i just i ett system.
– Gör ett lag som Salzburg som man gjorde mot oss, spelar väldigt disciplinerat inom deras ramar och vi spelar tvärtom så är det inte omöjligt att man får stryk mot dom här lagen. Det är inget konstigt med det faktiskt.

Är en seger i CHL lika viktig som en i SHL?
– Ja, det tycker jag. Vi går in med en laddad inställning till att vinna alla matcher. Klart att det är jättebra att få sådana matcher i oss, att spela matcher som är väldigt viktiga för oss.

Vilka förväntningar har du på kvällens match mot Lugano?
– Det är svårt att svara på eftersom jag inte har någon koll på deras lag. Vi har sagt i vår grupp att vi ska gå ut och göra en bra laginsats utefter direktiven som vi tränat på. Att studsa tillbaka till dom bra saker vi gjorde i Kloten matchen och hitta tillbaka till ett bra grundspel som vi kan lita på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch