Nyheter

Svedbergs stora NHL-chans: ”Klubben vill att jag ska vara mogen”

ANNONS

Efter två års tillväxt i AHL är manegen krattad för Niklas Svedberg. Ett lyckat träningsläger med Boston Bruins nästa månad innebär att den före detta Brynäsmålvakten startar säsongen som andrekeeper bakom Tuukka Rask.
– Klubben vill att jag ska vara mogen att ta den platsen. Det har man visat genom att ge mig ett envägskontrakt, säger han till hockeysverige.se.

Det sista vi såg av Niklas Svedberg i svensk hockey var guldfirandet på torget i Gävle efter Brynäs SM-guld 2012. Efter det packade han ihop sina grejer och begav sig till Nordamerika för att försöka slå sig in i Boston Bruins.

Efter två säsonger i farmarlaget Providence Bruins i AHL kom chansen i fjol. I en match mot Nashville Predators kastades 24-åringen in i hetluften.
– Jag skulle egentligen stått mot Ottawa veckan innan, men då fick jag en skada på värmningen så dom var tvungna att kalla uppe en annan kille och i stället skicka ner mig till Providence igen. Efter det fick jag reda på att jag skulle stå mot Nashville. Jag fick reda på det dagen innan och visst var det lite nervöst under dagen, berättar Niklas Svedberg för hockeysverige.se.
– Det var grymt kul att få debutera hemma och när väl matchen drog igång så var man mest fokuserad och man hade helt enkelt inte tid att vara nervös.

Förra säsongen hade Svedberg både Tuukka Rask och Chad Johnson framför sig i Boston. Tidigare i sommar blev Johnson kontraktslös och försvann till New York Islanders.
– Året innan var jag med en dryg månad under slutspelet, då vi gick till final, som tredjemålvakt. Dessutom var jag med och tränade med Boston under en månad på campen. Jag blev nedskickad sista dagen så jag kände båda två ganska bra redan innan.
– Jag kände dom flesta killarna i laget i alla fall hyggligt bra. Det var skönt på så sätt att man kände killarna i laget. Då blev det ganska bekvämt att komma in i allting runtomkring också.

”MÅLSÄTTNINGEN ÄR ABSOLUT ATT TA DEN PLATSEN”

Inför årets säsong hittar vi förutom Svedberg och Rask även Adam Morrison, Jeremy Smith och Malcom Subban. Svedberg är favorit till att ta andraspaden bakom Rask, men Bruins har inte gett honom några löften. Målsättningen är dock glasklar.
– Redan förra säsongen ville jag ta en plats i NHL. Nu blev det inte så fullt ut, men i år är absolut målsättningen att ta en plats uppe i Boston tillsammans med Rask. Klubben vill att jag ska vara mogen att ta den platsen. Det har man visat genom att ge mig ett envägskontrakt.
– Samtidigt gäller det att prestera, ha en bra camp och visa att man hör hemma där under säsongen också. Det är ingenting som är givet där borta, men självklart är målet i år att spela där uppe.

Om det blir ytterligare en säsong AHL, hur resonerar du kring det?
– Jag tänker inte ens så över huvud taget. Det enda jag tänker på just nu är att ta plats där uppe. Så var det förut också så jag vet att det gäller att prestera och ta chansen när man får den.

Sedan Niklas Svedberg lämnade Sverige 2012 tycker han att han har tagit stora steg i utvecklingen. Som rookie i AHL fick han pris som årets målvakt säsongen 2012/13.
– Det har gått bra. Jag har försökt bygga vidare på mitt eget spel och inte ändrat så mycket. Sedan är det klart att man får anpassa en del av spelet.
– När jag kom över fick jag en riktigt bra start och hade ett väldigt bra första år där borta i AHL. Det var lockout samtidigt så det var ganska bra nivå i AHL i början. Då fick jag också lite respekt med mig där borta. Det gäller att visa att man klarar av att spela deras hockey som målvakt, så är det alltid.
– Förra säsongen hade jag lite mer ”ups and downs” under året av olika anledningar. Jag avslutade ändå ganska bra. Summerar jag två års tid så tycker jag att jag tagit kliv framåt hela tiden och kommit in i spelet där borta. Jag har även växt mentalt och orkar spela mycket matcher varje år.

Hur står sig AHL jämfört med SHL enligt din uppfattning?
– AHL står sig bra, helt klart. Det är svårt att jämföra eftersom det är en annan typ av hockey där. I AHL är det lite roligare hockey att för mig som målvakt eftersom det går lite snabbare och generellt sätt är det lite mer att göra också.
– Toppspelarna i AHL är på gränsen till NHL så det är en rätt bra nivå. Samtidigt finns det spelare som kanske inte skulle platsa i SHL. Det är svårt att jämföra rakt av, men jag skulle säga att det är två ganska jämngoda ligor om man ser det ”over all”. Åsikterna går säkert isär där beroende på vem du frågar, men det är en svår fråga som jag också får ganska ofta.


Foto: All Over Press

”HAN ÄR EN SPELARTYP SOM BOSTON GILLAR”

Utöver Loui Eriksson och Carl Söderberg, som redan har etablerat sig i Bruins laguppställning, finns ytterligare två svenskar i organisationen. Det handlar om Alexander Fällström och Linus Arnesson, som förväntas bli utlånad till Djurgården i SHL. Niklas Svedberg tror att båda har stora möjligheter att slå sig in i Boston framöver.
– Fällström känner jag bra eftersom han har varit i Providence, men jag känner honom även sedan tidigare. Vi har även tränat tillsammans under sommaren. Han hade lite otur förra säsongen med en del skador så han fick tyvärr inte lira så många matcher.
– Alex är annars en kille som har mycket hockey i sig, är stor, stark och jobbar hårt. Jag tror att han är en spelatyp som Boston gillar. Han kommer säkert ha en chans att ta en plats där uppe så småningom.
– Arnesson ska vara en duktig back har jag hört, men jag känner inte honom alls faktiskt. Jag kan inte säga så mycket mer om honom. Boston lär ju tro på honom eftersom man draftat honom.

I Boston har Niklas Svedberg tidigare NHL-målvakten Bob Essensa som målvaktscoach vilket är en viss skillnad mot Pecka Alcén som han hade i Brynäs.
– Pecka är väldigt energisk och pushar på väldigt mycket. Han driver verkligen på hela tiden och han är en fantastisk människa som har hjälpt mig mycket.
– Bob är lite mer avslappnad kanske och har mycket bra inputs att komma med. Spelmässigt har dom en ganska likvärdig filosofi, men sedan är dom två olika personligheter.

Vinner Boston Stanley Cup före Brynäs vinner SM-guld eller tvärtom?
 – SHL är klart lite före NHL, men jag måste nog svara Boston. Fast vem vet, båda lagen kanske vinner den här säsongen…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch