Nyheter

Cykelolycka höll på att kosta backen livet: ”Tänkte att jag inte skulle dö där”

ANNONS

Efter 969 NHL-matcher kan hockeykarriären mycket väl vara över. Det må så vara. Efter att nästan ha dött i en cykelolycka i sommar har veteranen Cory Sarich fått andra prioriteringar.
– Just nu är min enda målsättning att bli frisk igen, säger backen i en intervju med Calgary Herald.

Det var tidigt en morgon för en månad sedan som 36-årige Cory Sarich hoppade upp på cykelsadeln för att få ett bra förmiddagspass hemma i Calgary. Efter en tuff vår som hade innehållit en ryggoperation och ett mindre ingrepp i ena knäet hade veteranbacken hamnat på efterkälken i sin försäsongsträning. Att han dessutom var utan kontrakt gjorde inte stressen mindre.

Allt gick smidigt ute på vägen tills han kom till en utförsbacke där en stor truck kom farande. Det mötande fordonet svängde vänster utan att signalera, vilket tvingade Sarich att tvärbromsa. Men inbromsningen räckte inte till och NHL-backen tappade kontroll över sin cykel innan han kanade längs asfalten rakt in under trucken och blev överkörd.

Olyckan resulterade i fem trasiga nackkotor, brännskador på ena axeln och handleden från fordonets ljuddämpare samt brännskador efter att ha kanat längs asfalten, en svullen vänsterarm och vänsterben samt skärsår på huvudet. Trots det lyckades Cory Sarich komma upp på fötter med livhanken i behåll.

”HJÄLMEN VAR SPRUCKEN I SJU ELLER FLER BITAR”

– Min första tanke var: ”Jag tänker inte dö här nu, så nu måste jag resa på mig”. Jag var inte medveten om hur illa skadad jag var. Mina fingertoppar var alldeles bortslitna och jag blödde över allt efter brännskadorna jag fick när jag kanade längs asfalten, berättar han i en intervju med Calgary Herald.
– Min hjälm var sprucken i säkert sju eller fler bitar. Det var bara småbitar kvar som hängde i hakbandet som faktiskt höll på att strypa mig. Det var tur att jag hade den på mig eftersom den räddade mitt liv.

Fyra och en halv vecka efter olyckan har Cory Sarichs hälsa sakta men säkert blivit bättre. Han har fortfarande smärtor i ena knäet och har dessutom dragits med en infektion i ena armbågen, men med tanke på hur illa det kunde ha gått för kanadensaren får han under omständigheterna påstås vara vid god vigör. Några fler cykelturer lär det emellertid inte bli i framtiden.
– De ville ge mig all trasig utrustning som blev över efter olyckan, men jag sa att de kunde ta allt utom hjälmen till tippen. Den ska jag spara som en läropeng, säger Sarich.

Hockeykarriären kan också vara ett minne blott. Efter 969 NHL-matcher som defensiv, offervillig back för Buffalo, Tampa Bay, Calgary och senast Colorado är det långt ifrån säkert att kroppen håller för sportens påfrestningar efter sommarens allvarliga olycka.
– Något sådant här får dig att se över dina prioriteringar, säger trebarnspappan Sarich.
– Jag vet inte var som kommer att hända, men just nu är min enda målsättning är att bli frisk. Jag vill komma i form igen, oavsett om hockey kommer att vara ett alternativ eller inte framöver.

Det finns trots allt saker här på jorden som är viktigare än hockey. Inte minst livet självt.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch