Nyheter

En djävulsk längtan efter speltid: ”Vill spela alla matcher”

ANNONS

När han äntligen fick vara skadefri kom petningarna. Förra säsongen såg Jacob Josefson fler NHL-matcher från läktaren än han spelade på isen. Nu är han fylld av revanschhunger inför den stundande säsongen i New Jersey. 
– Mitt första mål är att spela alla matcher, säger han till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är fyra år sedan Jacob Josefson lämnade svensk ishockey för att testa lyckan i NHL. Trots att han mestadels har tillbringat tid med New Jersey Devils har han inte riktigt lyckats etablera sig i NHL fullt ut.

Den senaste säsongen var han bara ombytt i 27 av Devils 82 matcher och fick med andra ord tillbringa en hel del tid på läktaren. Officiellt sett vara det totalt bara nio matcher han missade på grund av skada – och 46 matcher på grund av petning. Alltså mer än hälften av matcherna i NHL:s 82-matchersprogram.
– Klart att jag hade velat spela fler matcher förra säsongen. Jag tycker att jag startade trainingcampen ganska bra. Sedan fick jag inte riktigt chansen där i början då serien drog igång och det blev lite hattigt mellan matcherna, säger Jacob Josefson när vi träffar honom efter NHL-träningen i Segeltorpshallen.
– På slutet tycker jag att det gick bra. Man kan väl säga att jag avslutade säsongen rätt bra och jag hoppas att jag kan börja nästa på samma sätt.

Det var aldrig aktuellt att Jacob Josefson skulle spela i AHL med Albany som han gjorde under sina första tre säsonger i organisationen.
– Nej, det var inte aktuellt. Först och främst har jag ett envägskontrakt. Då måste man gå igenom waivers och så där för att bli nedskickad. Det var sådana aspekter som spelade in.

Hur har dialogen varit med coachen Peter DeBoer under säsongen om din roll i laget framöver?
– Just framtiden har jag inte snackat så mycket med honom om. Han har sagt vad jag behöver att jobba på och så vidare. Jag försöker visa varje dag på träningarna, både på och utanför isen, att jag ska förtjäna en plats i ”lineupen”. Jag kan bara försöka visa det och göra så bra ifrån mig som möjligt så får jag hoppas att han gillar vad han ser.


Jaromír Jágr. Foto: Ronnie Rönnkvist

JÁGR: ”ALDRIG TRÄFFAT NÅGON SOM ÄLSKAR HOCKEY SOM HAN”

Även om han satt på läktaren oftare än han var på isen förra säsongen har det inte funnits några tankar på att flytta hem till Sverige och spela SHL-hockey med Djurgården.
– Nej, så har jag aldrig tänkt. Min målsättning har alltid varit att vara kvar där borta. Jag vet att jag klarar av att spela där och matcherna som jag har spelat tycker jag ändå att jag har spela helt okej.
– Jag tror att får jag bara lite mer kontinuitet i matchandet ska det nog lossna.

Jacob Josefson har den gångna säsongen varit lagkamrat med självaste Jaromír Jágr. När Jagrs namn kommer på tal skiner Josefson upp.
– Det är väldigt roligt att spela i samma lag som Jagr. Jag har aldrig träffat någon som älskar hockey lika mycket som han gör. Trots att han är 42 år nu så jobbar han stenhårt samtidigt som han är en grymt bra lagkamrat både på och vid sidan av isen. Han visar verkligen vad som krävs för att bli en så bra hockeyspelare som han är. Det är ingen slump att han är där han är i dag.
– Han har glimten i ögat och gillar att gå runt och skoja samtidigt som han är väldigt bra mot oss yngre. Han kör lite extra övningar med oss efter träningarna och så vidare. Det är riktigt kul att ha en sådan kille som lagkamrat.

Samma år som Jacob Josefson flyttade över till New Jersey kom även svenske målvakten, Johan Hedberg, till klubben. Hedberg kom också att betyda mycket för Josefson inledningsvis.
– Speciellt första åren då jag kom över dit så betydde både han och även (Henrik) Tallinder en hel del för mig.
– Vi var några stycken som kom dit samtidigt. Jag var bara 19 år då och hade i princip flyttat direkt från pojkrummet över dit. Första åren visade dom oss hur livet är där borta både på och utanför isen. Var det något man funderade över kunde man alltid komma till någon av dom.

Vem var bäst i pingis i huset där många av er bodde?
– (Skratt) Det var tuffa matcher. Frågar du Johan kommer han att säga att det var han som var bäst, men jag vet inte. Jag skulle nog säga att det var jag.


FOTO: All Over Press

”VILL SPELA ALLA MATCHER”

Senaste säsongen var New Jersey bara tjugonde bästa lag i ligan. Men Jacob Josefson tror att organisationen ändå är på rätt väg.
– Defensivt är vi bra och vi har också redan ett bra lag. Förra säsongen hade vi problem med målproduktionen. Nu har vi fått in lite flera offensiva spelare. Nu handlar det bara om att också få igång produktionen.
– Jag tycker att vi har ett bra djup i laget och många bra spelare på många positioner. Jag kan inte se någon anledning till varför vi inte skulle kunna nå slutspelet den här säsongen.

New Jersey har en snittålder på drygt 30 år, enligt elitprospects.com. Är den höga genomsnittsåldern något man pratar om inom organisationen?
– Nej. Jag tror heller inte att åldern har en så stor betydelse. Samtidigt tror jag att det är viktigt att man har en bra blandning av både gammalt och ungt.
– Vi har ändå några unga spelare fortfarande. Speciellt på backsidan har vi några spännande namn med bland annat Adam Larsson. Han var riktigt bra förra säsongen.

Två av nyförvärven i New Jersey kommande säsong är Scott Gomez från Florida och Mike Cammalleri från Calgary. Den sistnämnde svarade bland annat för 26 mål och totalt 45 poäng på 63 matcher senaste säsongen.
– Jag såg att Gomez kommit till oss på tryout-kontrakt. Vi har ju även fått in (Martin) Havlát från San José. Havlát och Cammalleri har spela i andra konferensen senast åren så man har inte spela mot dom så mycket.
– Man vet att alla tre är skickliga spelare så dom kommer säker att bidra med produktionen.

Vilka förväntningar har du själv på nästa säsong?
– Mitt första mål är att spela alla matcher. Får jag bara vara hel och frisk tror jag att det kommer bli en bra säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL