SHL

Djurgården: Ungt lag där veteranerna håller nyckeln

ANNONS

På det hela taget är Djurgården en ung nykomling med massor av potential. Men om laget ska lyckas under återkomstsäsongen i SHL är det veteranerna som måste vara på topp. Mikael Tellqvist, Daniel Fernholm och Mikael Samuelsson är spelarna som måste hålla och frodas för att laget ska undvika kval till våren.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Mikael Tellqvist, mv, Dinamo Riga, Mantas Armalis, mv, Mora, Alexander Deilert, b, Bik Karlskoga, Markus Nordlund, b, Ambri-Piotta, Wilhelm Westlund, b, Färjestad, Daniel Fernholm, b, IFK Helsingfors, Erik Nyström, fw, Medvescak Zagreb, Robin Álvarez, fw, Malmö, David Rundqvist, fw, Bik Karlskoga, Vjatjeslav Truchno, fw, Luleå, Mikael Samuelsson, Detroit, Sebastian Lauritzen, fw, Brynäs. 
Förluster: Johan Mattsson, mv, Björklöven (lån), Adam Reideborn, mv, Modo, Tobias Sandberg, mv, Kalix, David Lidström, b, Södertälje, Nils Andersson, b, Malmö, Sam Lofquist, b, SaiPa, Timmy Pettersson, b, oklart, Wilhelm Westlund, b, Vita Hästen (lån), Dustin Johner, fw, Västerås, Mathias Sundberg, fw, Sundsvall, Henrik Nyberg, fw, Olofström, Mattias Kalin, fw, Vita Hästen, Måns Krüger, fw, Huddinge, Tobias Lindberg, fw, Oshawa (OHL). 

S9

S1Mikael Tellqvist
Han var suverän under sin sejour i Modo för tre år sedan och hade en pangsäsong i KHL i fjol. Mikael Tellqvist är snart 35 år gammal men har i allra högsta grad förmågan att vara en matchvinnarmålvakt. Hans rutin och stabilitet kommer att bli guld värd för ett Djurgården som har ett ungt och på den här nivån oprövat försvar.

S2Daniel Fernholm
Påminn HV71-supportrar om Fernholms senaste SHL-sejour så får du garanterat en ilsken blick i gengäld. Men även om hans spel i Jönköping kanske inte höll vad det lovade kommer han att bli en viktig kugge i ett djurgårdsförsvar som till merparten består av spelare som aldrig har spelat i SHL tidigare.

S3Mikael Samuelsson
Det är svårt att veta exakt var Samuelsson står vid 37 års ålder då skador har spolierat stora delar av hans sista tid i NHL. Kan han hålla sig frisk har Djurgården en spelare med ovärderlig erfarenhet som dessutom har kapacitet att dra ett tungt lass i powerplay. Hans ledaregenskaper och förmåga att agera förebild kommer att sättas på prov i den här unga miljön.

S4Marcus Sörensen
Potentialen är skyhög. Nu gäller det bara att få ut den isen i jämnare portioner. I kvalserien i våras såg Sörensen stundtals ut att vara ostoppbar, men det finns även stunder när man knappt märker att han finns på isen. Han kommer att få en framträdande roll i Djurgården den här säsongen och måste visa att han är redo att ta nästa steg.

S6

Sebastian Lauritzen
Efter ett tvåårigt skadehelvete är det naturligt om en och annan tvivlar på att Sebastian Lauritzen fortfarande är den spelare han var när han blev uttagen i landslaget för knappt tre år sedan. Men det finns mycket som talar för att det här kan bli hans stor comebackår. Dels genomgick han en lyckad operation för att komma till rätta med sina magmuskelproblem i fjol, dels har han jobbat med pt-gurun Andreas Öhgren under sommaren och nått oväntat bra fysresultat. Dessutom kommer han att få en framträdande roll i powerplay, där han traditionellt sett har varit en stor tillgång.

S5Robin Norell
Han kom in som en frisk fläkt i den svenska JVM-truppen i fjol och fortsatte att växa under säsongen. I kvalserien var Robin Norell Djurgårdens bästa defensiva back och dödade utvisningar på löpande band. Att han är redo för SHL råder det ingen tvekan om, men det skulle inte förvåna om han faktiskt kan glänsa på den nivån också. Det är ingen tillfällighet att Chicago Blackhawks scouter har jämfört honom med Niklas Hjalmarsson.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Festscenerna på Hovet efter den avslutande kvalseriesegern mot Västerås är ett minne blott. Nu står Djurgården inför den tuffa utmaningen att åter etablera sig i SHL. Med sig in i comebackåret har man en trupp som till stora delar består av de bärande spelarna man hade i Hockeyallsvenskan i fjol. Det är en hel del unga löften som är oprövade i SHL, men under sommaren har klubben även sett till att krydda truppen med erfarenhet som blir extra viktig. Spelare som Mikael Tellqvist, Daniel Fernholm, Mikael Samuelsson och Sebastian Lauritzen kommer att bli bärande i den här truppen. Ska Djurgården undvika kval nedåt är det dessa herrar som måste hålla sig friska och leda med gott exempel.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
32) Mikael Tellqvist
59) Mantas Armalis
96) Linus Söderström

BACKAR:
4) Marcus Högström
6) Andreas Englund
8) Linus Arnesson
14) Adam Ollas Mattsson
24) Daniel Fernholm
36) Philip Holm
40) Markus Nordlund
41) Alexander Falk
54) Alexander Deilert
56) Robin Norell

FORWARDS:
7) Sebastian Lauritzen
10) Joakim Eriksson ”C”
15) Steve Saviano
17) Henrik Eriksson ”A”
18) Michael Holmqvist ”A”
21) Nicklas Heinerö
26) David Rundqvist
37) Mikael Samuelsson
44) Mattias Guter
51) Robin Álvarez
52) Mikael Ahlén
61) Markus Ljungh
63) Vjatjeslav Truchno
66) Marcus Sörensen
77) Erik Nyström

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL