SHL

LHC:s genombrottsmålvakt: ”Känner mig redo att ta förstaspaden”

ANNONS

Han gick från att stundtals vara överglänst av Mantas Armalis i Mora, till att vara en av slutspelets bästa målvakter i Linköpingsdressen. Efter en händelserik säsong är Marcus Högberg nu med och konkurrerar i Linköping från start.
– Jag tar med mig förra säsongen in i den här, säger Högberg till hockeysverige.se.

Det har gått fort för Linköpings målvakt Marcus Högberg. På ett år har han gått från att, på sin höjd, vara tredjemålvakt i Linköping, till att nu vara favorit att ta lagets förstaspade.

Eller som han själv uttrycker det:
– Vid samma situation för ett år sedan hade jag inte direkt någon stor roll i Linköping. Nästan ingen visste ju vem jag var då. Sen kom utlåningen till Mora och där fick jag en bra start och kom bra in i spelet där.

En ödesdiger hjärnskakning under förra säsongen gjorde emellertid att 19-åringen tappade sin plats till Djurgårdens nyförvärv Mantas Armalis, som imponerade i Morakassen.
– Han var riktigt bra där under en period, och det var inget snack om att han skulle spela. Men sen kom JVM, och den härliga känslan jag fick med mig därifrån kunde jag ta tillbaka till Mora och då lossnade det.
– Sen blev Tarkki skadad, så Linköping kallade tillbaka mig. Och då kände jag att jag inte hade något att förlora.

Resten är, som man brukar uttrycka det, historia. Marcus Högberg tog över platsen som förstemålvakt och ledde laget till slutspel med sitt imponerande spel.
– När jag kom tillbaka till Linköping så försökte jag visa direkt att jag inte var nöjd med att vara båsöppnare. Jag visade att jag ville spela, och det fick jag också. Och just att jag fick så stort förtroende av ledningen då hjälpte naturligtvis också.

Är du, med facit i hand, nöjd med utlåningen till Mora? Eller är du bitter för att du inte fick visa vad du gick för i Linköping hela säsongen?
– Nej, det var klart ganska tidigt att jag skulle lånas ut till Mora. Och det är jag väldigt glad för. Det var faktiskt min första A-lagssäsong, så jag var bara glad över att få spela seniorhockey. Det var en ny erfarenhet, och jag lärde mig väldigt mycket i Mora.
– Jag tror inte det hade gått så bra i Linköping om jag inte fått tiden i Mora. Bara att få träna med seniorlaget var viktigt för mig. Så jag fick massa nya erfarenheter där, som jag är väldigt glad för nu.

Men i år är Högberg alltså med i Linköping från början. Trots genombrottet känner han ingen extra press inför den kommande säsongen.
– Jag ser det som motivation, snarare än press. Jag kan ta med mig den förra säsongen in i den här, och även om det är lite extra press så är det bara en positiv känsla hos mig. Jag gillar att spela under press, och det är något man måste kunna klara av att spela i också.
– Men jag känner inte någon tyngd över mina axlar.

Känner du dig redo att ta en roll som förstemålvakt redan i år?
– Mitt stora personliga mål med säsongen är att jag ska ta förstaspaden. Jag vill spela så mycket det går, och även om de tär tufft så vet jag att jag kan. Jag känner mig redo för det.
– Dessutom kommer jag och David (Rautio) väldigt bra överens. Vi hjälper varandra på träningarna, och sporrar hela tiden varandra till att bli bättre.

BB140204BB483

David Rautio.

David Rautio är alltså ny målvakt i Linköping, och den som Marcus Högberg ska kampas om rollen som förstemålvakt med. Rautio, som närmast kommer från Luleå där han på ett framgångsrikt sätt delat rollen som förstemålvakt med bland annat Johan Gustafsson. Nu kan det bli samma sak i Linköping.
– Vi har kört varannan match nu på försäsongen, sen får vi se vad som händer när SHL drar igång. Men jag har inte hört något om de tänker köra samma system då. Det enda jag kan göra är att spela så bra jag kan, och visa att jag förtjänar att spela. Jag är väldigt motiverad till att ta förstaspaden säger Högberg och fortsätter:
– Jag är också väldigt glad över att David är här. Vi hjälper varandra väldigt bra, och han har varit med väldigt länge och är nyttig med sina erfarenheter. Dessutom tror jag vi kan lära oss mycket av varandra eftersom vi har liknande spelstilar. Vi tänker hockey på samma sätt.

Linköping går en intressant säsong till mötes. Pär Arlbrandt och Simon Hjalmarsson har lämnat, men spelare som Jeff Taffe och Broc Little har imponerat sedan de värvades av LHC. Marcus Högberg har därför en bra känsla inför den stundande säsongen.
– Hela laget känns faktiskt väldigt bra. Alla killar har kommit ihop som ett lag, och vi har väldigt kul ihop. Det känns harmoniskt på träningarna, och vi har en väldigt bra energi i truppen.
– Det har känts väldigt bra nu på försäsongen. Vi har fått en bra start i CHL också, och nu får vi en bra träningsvecka innan vi åker till Tjeckien på fredag och spelar mot Pardubice.

Många ser er som en outsider bakom Växjö, Frölunda och Skellefteå. Är det rimligt, enligt dig?
– Ja, det känns otroligt bra. Vårt mål är ju att gå till slutspel, och sen får vi se hur långt vi kan ta oss där. Jag tror på vårt lag.

2013 draftades Marcus av Ottawa Senators i tredjerundan. I somras var Marcus över på lagets utvecklingscamp, och klubben var av förklarliga skäl nöjda med sin svenske målvaktstalang.
– Dom hade haft rätt bra koll på mig, så dom var nöjda med hur jag utvecklats, och också hur jag spelade på campen.

Hur ser du på en framtid där? Är Ottawa aktuellt redan efter den här säsongen?
– Vi får se. Jag har två säsonger kvar på mitt kontrakt med LHC, så vi får se vad Ottawa, Linköping och jag själv tycker. Jag har en otroligt viktig säsong framför mig nu, och just nu går man bara och längtar efter att det ska bli den trettonde september.

Då premiärspelar nämligen Linköping, på bortaplan mot HV71.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL