• Publicerat 31 augusti, 2014
 • Skrivet av Uffe Bodin
 • 3 Kommentarer

collage FORTSATT DELAT ANSVAR? I fjol delade Lasse Johansson och Linus Fernström broderligt på målvaktssysslan i Frölunda.Foto: Bildbyrån

En oväntat tidig kvartsfinalsorti och några tunga spelartapp till trots. Fjolårets guldstämpel finns kvar på Frölunda. Men om det här laget ska gå hela vägen är det hög tid att en av målvakterna får ta kommando om förstaspaden.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Elias Fälth, b, HV71, Oscar Fantenberg, b, HV71, Sebastian Stålberg, fw, Portland (AHL), Mattias Janmark, fw, AIK, Artturi Lekhonen, fw, KalPa.
Förluster: Tom Nilsson, b, Toronto, Jonas Ahnelöv, b, Modo, John Klingberg, b, Dallas, Calle Rosén, b, Växjö, Dick Axelsson, fw, Davos, Alexander Wennberg, fw, Columbus, Sebastian Stålberg, fw, Rögle (lån), Gustav Rydahl, fw, Växjö.

S9

S1Mikael Wikstrand
I ett över lag spännande försvar ser Wikstrand ut som den spelare som har störst potential. Redan när han kom in i Frölunda efter flytten från Mora under förra säsongen glänste han i lagets powerplay och visade att anpassningen till SHL-spel inte var något problem. Wikstrand är en stark kandidat till att figurera i landslaget under säsongen.

S2Joel Lundqvist
Han hade måhända en skadenaggad säsong med svag produktion i fjol, men Joel Lundqvists betydelse för Frölunda sträcker sig bortom mål och poäng. Hans ledaregenskaper och fysiska spel är det få andra SHL-spelare som kommer i närheten av. En kry Lundqvist kan vara guld värd för Frölunda. Tyvärr möjliggör hans spelstil sällan några längre perioder av god hälsa.

S3Mathis Olimb
Den norske trollkarlen är lite för kär i pucken ibland, men i det här fallet får fansen svälja de riskfyllda eskapaderna eftersom det goda överväger det ondo. Olimb är en av SHL:s bästa playmakers och tillika en spelare som är ovärderlig för Frölundas powerplay. Kemin med Andreas Johnson verkar ha vuxit ännu starkare till den här säsongen.

S4Mattias Janmark
Under första halvan av förra säsongen var Janmark underbar att skåda i AIK-tröjan. Dessvärre mattades han med tiden och tappade mer och mer i effektivitet ju längre säsongen led. I sina bästa stunder har 22-åringen en skridskoåkning och ett driv i spelet som skulle kunna göra honom till en kär favorit hos publiken i Scandinavium.

S6

Mathis Olimb
Hans playmakerförmåga och fina samspel med Andreas Johnson gör Mathis Olimb till en spelare som bör kunna slå sig in bland de tio främsta i SHL:s poängliga. Norrmannen är rörlig, kvick och har den avundsvärda förmågan att bjuda på det oväntade.

S5Max Görtz
Frölunda kryllar av unga spelare som står på randen till ett genombrott. Av försäsongen att döma ligger Max Görtz bäst till för att få efterlängtad utdelning i sitt spel. Den storvuxne, högerfattade skåningen har matchats framgångsrikt med firma Olimb och Johnson i lagets toppkedja. Fortsätter han att klicka med dem kan det bli en rolig säsong för 21-åringen.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

En på det hela taget fin säsong avslutades i besvikelse när Frölunda slogs ut av uppstickaren Linköping i SM-kvartsfinalen. Den optimistiska spelidé som hade odlat framgångar under grundserien var inte lika effektiv när LHC ställde upp i mittzonen och tvingade Roger Rönnbergs mannar att ta knepiga beslut. Det där har säkert Rönnberg och hans coacher tagit lärdom av. Frågan är däremot om man har tagit lärdom av hattandet mellan målvakterna Lasse Johansson och Linus Fernström. I grundserien funkade rotationssystemet bra, men i slutspelet tycktes det snarare sprida osäkerhet då ingen av målvakterna såg riktigt trygg ut. För att Frölunda ska kunna gå hela vägen bör man satsa på en av målvakterna och bygga upp ett självförtroende som kan räcka hela vägen till en final. Vem det sedan blir är hugget som stucket. Potentialen att vinna SM-guld finns utan tvekan i det här laget.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Lars Johansson
35) Linus Fernström
50) Fredrik Bergvik

BACKAR:
3) Oliver Bohm
5) Christian Bäckman ”A”
6) Mikael Wikstrand
8) John Nyberg
33) Elias Fälth
46) Christoffer Persson
56) Erik Gustafsson
57) Emil Djuse
66) Oscar Fantenberg

FORWARDS:
9) Max Görtz
10) Mattias Janmark
11) Magnus Kahnberg
16) Anton Axelsson
17) Sebastian Stålberg
18) Anton Blidh
20) Joel Lundqvist ”C”
21) Christoffer Ehn
22) Robin Figren
26) Erik Karlsson
31) Nicklas Lasu
41) Mathias Olimb
44) Pontus Widerström
51) Mats Rosseli Olsen
62) Artturi Lekhonen
88) Andreas Johnson

Annons:
 • Robin

  Mathis Olimb är nämns två gånger, både som ess och kung. Annars bra som vanligt!

  • Måns

   Det är meningen. Esset nämns han som för att han är en av lagets stora stjärnor, och kungen för att vi tror att han blir poängkung.

   • Ola

    Lurigt.