Nyheter

ANNONS: Guldfemman – supportrarnas sätt att hjälpa klubben med ekonomin

ANNONS

I vissa klubbar hjälper supportrarna till att värva spelare. I Mariestad Bois har supporterföreningen Oxarna valt en annan väg. Managerspelet Guldfemman ger dem chansen att hjälpa klubben att bli av med sina skulder.
– Vi får in mycket pengar utan att behöva göra speciellt mycket jobb – det är självsäljande, säger Oxarnas vice ordförande Henrik Andersson om Guldfemman.

Förra säsongen gjorde Mariestad Bois en vinst på en miljon kronor. Det var pengar som kom väl till hands då klubben har brottats med ett underskott under ett par år. Nu får man dessutom fansens hjälp att minska skulderna ytterligare. För medan andra supporterföreningar satsar på att hjälpa klubben i sitt hjärta genom att samla in pengar till ”supporterspelare” och dylikt har Bois supporterförening Oxarna valt en annan approach – de vill hjälpa klubben att bli helt skuldfri.
– Vi tror att det är bättre att jobba så här i stället för att vara kortsiktig och satsa på en supprterspelare. Kan klubben bli skuldfri kan de bygga något riktigt bra på sikt, menar Oxarnas vice ordförande Henrik Andersson.

Oxarna har också hittat en enkel metod att dra in pengar till klubben. Det handlar om det underhållande och lättskötta managerspelet Guldfemman, där deltagarna plockar ut fem stycken Mariestad Bois-spelare och där spelarnas faktiska prestationer på isen ger poäng som ligger till grund för tävlingen.
– Några av oss hade haft fotbollslag med i Guldfemman. När vi fick reda på att det även gick att köra med hockeylag tvekade vi inte. Det här är ett bra sätt att dra in mycket pengar utan att behöva göra speciellt mycket jobb – det är mer eller mindre självsäljande, säger Henrik Andersson.

En annan av fördelarna med Guldfemman är att det inte kostar klubben eller supporterföreningen någonting alls.

KAN DRA IN MINST 13 000 KRONOR

– Det kostar 160 kronor att anmäla ett lag. För varje anmält lag får vi in 65 kronor, så det finns inget att förlora, säger Henrik Andersson som räknar med att Guldfemman kommer att ge en fin slant.
– Guldfemman har aldrig tidigare haft någon klubb som har haft över 200 deltagare i sin egen tävling. Vi har satt som målsättning att sälja fler och slå nytt rekord. Kommer vi upp i 200 lag kommer det att ge runt 13 000 kronor.

Nu är det inte bara Mariestad Bois som tjänar på Guldfemman. I potten finns det fina priser för de deltagare som visar bäst fingertoppskänsla i sina val av spelare.
– Förstapriset är ett sponsrat pris, ett presentkort på 3 000 kronor hos Watch it live som anordnar fotbollsresor och annat. Sedan har vi fixat egna priser utöver det. Ett årskort på Mariestads hemmamatcher, presentkort på Ica Oxen och i vår supportershop och dessutom signerade matchtröjor till de som tar mest poäng under hösten respektive våren.

Och som Henrik Andersson konstaterade tidigare: det är en tävling som säljer sig själv.
– I helgen hade vi tänkt dra i gång en kampanj för att få fler deltagare i och med att vi hade en cup här hemma, men intresset har varit så stort att vi inte behövde göra det. Vi i Mariestad Bois har en väldigt stor omsättning av supportrar på vår Facebook-sida och har dragit in 70 stycken lag utan att egentligen behöva göra något speciellt. Intresset är stort.

Slutligen Henrik, vilka spelare i Bois skulle du ta ut i din Guldfemma?
– Det kommer nog att ändras rätt mycket innan säsongen startar, men just nu skulle jag satsa på (Andreas) Ollikainen som målvakt, Daniel Bertov på backen, vår egna kille Filip Engqvist framåt tillsammans med den nye kanadensaren Daniel Ehrlich och Adam Willig.

Läs mer om hur Guldfemman funkar här: http://www.hockeysverige.se/2014/08/13/annons-tjana-pengar-at-klubben-anordna-managerspel/

VILL DU HJÄLPA DIN KLUBB ATT TJÄNA PENGAR? KLICKA HÄR!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL