SDHL 1

”Det är ett speciellt liv vi lever”

ANNONS

Jobba, äta, träna och sova. Så ser vardagen ut för merparten av damhockeyns elitspelare i Sverige i dag. För AIK:s landslagsforward Fanny Rask är det värt mödan det krävs att kombinera elithockey med ett heltidsjobb.
– Man får det att gå ihop på något sätt, men det är inte lätt alla gånger, säger Rask till hockeysverige.se.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)
AIK:s Fanny Rask var en av Damkronornas utropstecken under OS i Sotji i vintras. Med tio mål och totalt 28 poäng blev hon AIK:s nästa bästa poängplockare förra säsongen efter norskan Line Bialik Öien. Ett AIK som något överraskande föll mot Leksand redan i kvartsfinalen i våras.

Foto: Bildbyrån

När hockeysverige.se pratade med Fanny Rask i januari såg hon mycket fram mot OS-turneringen, men även om hon personligen gjorde en bra turnering så var hon långt ifrån nöjd med hur turneringen slutade.
– Först och främst är det väldigt stort att bara ta sig till OS. Man blir så inne i det när man väl är där och fast turneringen håller på under så pass lång tid så kändes som att ”poff” så var det slut, berättar Fanny Rask när hockeysverige.se träffar henne efter derbyt mellan AIK och Djurgården (2-3) på Stora Mossen.
– Sedan fick vi ju inte den avslutningen som vi hade velat och som vi var på väg att klara av i bronsmatchen mot Schweiz. Men, men… bättre lycka nästa gång. Det är ju VM snart.

Vad betydde det att Leif Boork kom in i Damkronorna redan förra säsongen?
– Jag skulle nog säga att han besitter väldigt mycket kunskap samtidigt som han är väldigt noggrann. Det känns tryggt med Leif för allihop i laget. Eftersom han är så noggrann vet vi hela tiden vad vi ska göra och har något att gå på ”så här gör vi här och så där gör vi i den situationen”.

”FÖRHOPPNINGSVIS BLIR DET BÄTTRE”

Flera av dom aktuella landslagsspelarna har tackat nej till spel i Damkronorna på grund av tidsbrist. Oftast handlar det om att jobbet tar för mycket tid. Fanny Rask kan förstå problemet men tycker att det är värt för hennes egen del att ha det lite tufft vid sidan av för att ändå kunna spela i landslaget.
– Det är ett speciellt liv vi lever just för att vi har mycket med jobb, landslag och klubblag. Exempelvis jobbade jag i går (läs: lördag) morse innan vi åkte till bortamatchen i Linköping.
– Man får det att gå ihop på något sätt, men det är inte lätt alla gånger. Vill man det tillräckligt mycket så tror jag ändå att det går. Man får ta det steg för steg och förhoppningsvis blir det bättre i framtiden.

Fanny Rask var med Damkronorna till Åland för tre matcher härom veckan. Svenskorna vann två av matcherna och finskorna en. Det blev tre målsnåla tillställningar, 1-0, 0-2 och 3-2. Rask svarade för ett av målen i den sista av matcherna.
– Matcherna skulle jag sammanfatta som att hela truppen kommer i ordning och drar åt samma håll. Som jag sa förut så märks det att vi har en stark grund att stå på och sedan jobbar vi utefter det.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Rask kommer från Leksand, men har även spelat i Linköping under en tid. Nu är det ändå AIK som gäller och att hon valt att bli kvar där även kommande säsong var näst intill en självklarhet eftersom klubben redan har hunnit betyda väldigt mycket för henne.
– Jag trivs jättebra med alla människor runtomkring och laget. Vi har en liten besvikelse med oss från förra säsongen att vi inte kom längre än vad vi gjorde i slutspelet. Det är kanske lätt att det blir en liten dipp året efter man tagit SM-guld. Man känner att man inte är riktigt klar.
– AIK har betytt mycket för mig i min utveckling och jag tycker att jag fortfarande utvecklas hela tiden. Därför tycker jag också att det är ett bra val för mig att fortsätta spela här samtidigt som jag får ett bra förtroende av tränarna.

TUNG VÄRVNING I ELIN HOLMLÖV

Hur skulle du säga att årets AIK-trupp känns jämfört med förra säsongen?
– Vi har några unga spelare som kommit med. Dom är på god väg i sin utveckling och har kämpat hårt i sommar med fysen och har verkligen kört stenhårt. Dom tjejerna behöver lite mer rutin och komma in lite i riksseriematcherna, att lära sig av sina och våra misstag. Man måste även få hjälp in i det av oss andra som varit med ett tag. Sedan har vi några mer rutinerade tjejer i truppen också.

Känns det som en starkare eller kanske mer annorlunda trupp den här säsongen?
– Lite både och faktiskt. Vi har förstärkt våra toppar och sedan kommer det, som sagt var, många tjejer underifrån som vill vara med och testa på och se vad dom går för. Det kommer nog att bli bra.

En av dom nya topparna är landslagsspelaren Elin Holmlöv som senaste säsongen spelat för Munksund/Skuthamn, men som även har blivit både amerikansk och rysk mästare tidigare.
– Det betyder jättemycket att vi fått in henne i laget. Hon är en skicklig spelare som kan göra det där lilla extra.

Vad är AIK:s målsättning den här säsongen?
– Ni kanske har sett lite filmer som snurrar runt på sociala medier? Vi går för guld, så är det bara, avslutar Fanny Rask som svarade för ett av målen när AIK föll i det historiska derbyt mot Djurgården med 2-3.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL