Pittsburgh

Hörnqvists resa från botten till toppen: ”Pittsburgh vill alltid vinna”

ANNONS

Om telefonen ringer mitt i natten är det vanligtvis inget roligt samtal. Men för en yrvaken Patric Hörnqvist innebar sommarens nattsamtal från Nashville Predators general managern David Poile ett positivt besked.
Han hade blivit trejdad till topplaget Pittsburgh Penguins.

– Pittsburgh vill alltid vinna. Dom åker ut i andra rundan och blir skitbesvikna medan laget jag kommer ifrån, gick vi till andrarundan var vi väldigt nöjda, säger Hörnqvist till hockeysverige.se om kontrasterna.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter sex säsonger i Nashville Predators räknades Patric ”Bengan” Hörnqvist som en av organisationens hörnstenar bland spelarna. Den senaste säsongen var han dessutom assisterande kapten och gjorde även sin poängmässigt bästa NHL-säsong med 22 mål och totalt 53 poäng på 76 matcher. Med det var han tvåa i lagets interna poängliga efter stjärnbacken Shea Weber som gjorde 56 poäng (23+33).

Foto: Ronnie Rönnkvist

I somras kom dock ett samtal från Nashvilles general manager, David Poile, som förändrar Patric Hörnqvists hockeyvardag radikalt.
– Det kändes som hela livet blev upp och ned på en sekund. Jag tror inte att jag fattade i början vad som hände egentligen, säger Patric Hörnqvist till hockeysverige.se med ett skratt och fortsätter:
– Jag blev väckt mitt i natten och man vet att det är mitt i draften. Jag har inte general managerns nummer på min svenska mobil. Jag ser bara att det är ett amerikanskt nummer. Första gången svarade jag inte, men sedan ringde det igen och då kollade jag. Plus ett, och då svarade jag och hörde att det var vår GM och tänkte ”Vad fasen är det nu?”
– När jag sedan fick höra att det var Pittsburgh blev jag naturligtvis jätteglad eftersom det är ett bra lag som jag får komma till. Hockeymässigt ska det bli jätteroligt att komma dit.
– Jag har trivts jättebra i Nashville, inget snack om det. Nashville är en kanonorganisation och skulle dom bara vilja spendera lite kapital tror jag att dom skulle ha en chans att gå mycket längre än vad man gjort. Just nu finns inte dom resurserna i Nashville.

Vad vet du om Pittsburghs organisation?
 – Det intryck jag har fått nu då jag pratat med folk i organisationen är att det verkligen är toppklass. Pittsburgh har lite mer resurser än Nashville viket också är det enda jag kan jämföra med så här långt. Pittsburgh vill alltid vinna. Dom åker ut i andra rundan och blir skitbesvikna medan laget jag kommer ifrån, gick vi till andrarundan var vi väldigt nöjda.
– Det är lite klasskillnad på organisationerna på grund av att Pittsburgh varit med längre och har dom där storspelarna. Dessutom har man sponsorer som är beredda att betala och vill spendera.

Toppspelare säger du, nu ska du få spela med killar som Sidney Crosby och Jevgenij Malkin, hur tänker du kring det?
– (Skratt) Klart att det är en dröm, inget annat snack om det. Crosby är bäst i hela världen och Malkin är inte långt efter. Det är väl dom två bästa forwards i hela ligan. Självklart ska det bli jättekul om jag får chansen att spela med Crosby och Malkin, men framför allt få vara i samma lag och lära sig av dom.


Foto: All Over Press

STOR SVENSKKOLONI I NASHVILLE

Patric Hörnqvist kom att göra sex säsonger i Nashville. På 363 matcher i klubben svarade han för 106 mål och totalt 216 poäng.
– Starkaste intryck från mina år i Nashville är att vi kämpade i varje match. Det spelade ingen roll om det var match ett, tjugotre eller fyrtioåtta. Barry Trotz (tidigare coachen) fick oss att jobba som ett lag varje match.
– Det här är något som jag även vill ta med mig till Pittsburgh. Vi spelar så pass många matcher att det kommer gå åt helvete i några matcher. Då gäller det att man tar på sig jobbardojorna och jobbar hårt i alla fall. Mer kan man inte begära i vissa matcher.
– Just det här är Nashville för mig. Att det fanns så många bra ledaregenskaper i omklädningsrummet och även bra ledare. Trotz fick oss att jobba hårt med det material vi hade.

Inför kommande säsong kommer det många spelare från Sverige i Nashvilles organisation: Mattias Ekholm, Filip Forsberg, Viktor Stålberg, Calle Järnkrok, Magnus Hellberg, Johan Alm, Viktor Arvidsson, Patrik Cehlin och Pontus Åberg. Lägg därtill att klubben har lånat ut Max Görtz till Frölunda och dessutom har draftat HV71:s schweizare Kevin Fiala.
– Det är helt sjukt, skrattar Hörnqvist och fortsätter:
– Klart att det finns någon anledning till att det är många svenskar i just Nashville. Man draftade mig ganska sent och jag fick en bra utveckling där. Självklart fick då svenska scouten (Lucas Bergman) lite mer att göra och säga till om samtidigt som han fortsatt producera bra spelare.
– Det är väl så det funkar där borta. Har man en scout som producerar spelare ganska sent i draften och får fram fler bra svenska spelare börjar man bygga kring just det. Klart att det är jätteroligt för min del att det var så många svenskar. När jag kom över dit var det inte någon svensk alls i laget. Så någonting bra gjorde jag väl ända under mina sex säsonger där haha…

När hockeysverige.se talade med Filip Forsberg tidigare så sa han att du var som en pappa för många av dom unga spelarna.
– Det blev lite så. Weber var pappa till mig i början och så var det i den organisationen. Klubben hjälpte inte till så mycket runt om. Det var spelarna i laget som tog hand om dom yngre spelarna.
– Sedan har det där gått i generationer. Som sagt var, Weber tog hand om mig några år, sedan fick jag ta hand om Filip, (Calle) Järnkrok och (Mattias) Ekholm. Det var som ett naturligt hjul kan man väl säga.

Du gjorde din bästa säsong poängmässigt i fjol, vad låg bakom den här utvecklingen?
– Jag vet inte och det är väldigt svårt att svara på det. Jag hade en jäkligt bra avslutning. Allt gick verkligen in.
– Egentligen vet jag inte vad som hände, men jag fick en jäkla fart och tänkte inte så mycket. När det går bra är det bara att köra. Dessutom fick jag ett ”A” på bröstet och då är det klart att man höjer sig som person och spelare. Du får ta mer ansvar och man känner att man måste leverera varje match. Man kan inte stå vid sidan och låta dom andra kliva fram i stället. Nu var det jag som fick kliva fram och det var en roll som passade mig.

Nu byter du Barry Trotz mot Mike Johnston som coach, vilka förväntningar har du på det bytet?
– Ingen aning eftersom jag aldrig träffat Johnston. Han har inte varit så länge i ligan. Han var i ligan tidigare (Vancouver och Los Angeles), men sedan åkte han tillbaka till WHL (Portland) där han jobbade under många säsonger.
– Även fast jag inte har träffat honom har jag svårt att tro att Pittsburgh som organisation tar dit en coach som inte passar det laget.

När åker du över till Pittsburgh?
– Jag åker över på onsdag och jag har jättehöga förväntningar. Nu har jag chansen att vinna på allvar och det är väl en chans man ska ta vara på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL