SDHL 1

Damstjärnans sommaräventyr: ”Blev inkallad till branden i Västmanland”

ANNONS

Går det att elitidrotta och har ett tidskrävande yrke samtidigt? Djurgårdens forward Lisa Edman gör i alla fall sitt bästa. Som kartanalytiker var den tidigare landslagstjejen bland annat involverad i sommarens stora skogsbrand i Västmanland.
– Det blir mycket eget ansvar med att träna på egen tid och så vidare. Det är lite lurigt, säger Edman till hockeysverige.se.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Djurgårdsforwarden Lisa Edman, 27, har missat delar av sommarträningen eftersom hon har ett väldigt speciellt yrke. Hon är nämligen GIS-konsult, en roll som bland annat innebar att hon jobbade intensivt under skogsbranden i Västmanland under sommaren.

Foto: Bildbyrån

Vad är en GIS-Konsult och hur går hennes jobb att kombinera med hockey på elitnivå? Trots allt är det en före detta landslagsspelare vi talar om. Hockeysverige.se reste till Stora Mossen i Bromma för en pratstund med Lisa Edman.
– GIS-konsult har med kartanalyser att göra. Det innebär att jag reser ganska mycket. I somras var det mycket konferenser som jag var iväg på som tog lite tid, berättar Lisa Edman för hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi blev inkallade till den här branden i Västmanland. Där fick vi sätta upp karttjänster för att man skulle samla ihop lite material för dom som är ute i fält. Det är lite sådant jag håller på med och det är jättekul.

Vad innebär just GIS-ingenjör lite mer konkret?
– GIS är en förkortning av Geografiskt informationssystem. Vi är distributörer för en programvara som gör geografiska analyser åt försvaret och olika myndigheter.

Hur fungerar det här jobbet att kombinera med ishockeyn på elitnivå?
– Det är faktiskt ganska svårt. Vissa perioder reser jag ganska mycket och måste kanske vara borta tre eller fyra dagar i sträck.
– Jag har jättebra kommunikation med tränaren här i Djurgården och han förstår situationen. Det blir mycket eget ansvar med att träna på egen tid och så vidare. Det är lite lurigt, men jag försöker få ihop det.

Lisa Edman utbildade sig till GIS-konsult på Minnesota State University där hon även spelade hockey med Mavericks, som laget kallas.
– Där var det lite enklare att kombinera utbildningen med hockeyn. Då man pluggade hade alla ungefär samma schema. Det gjorde att det blev lite lättare att planera pluggtid och så vidare. Problemet nu är att jag måste resa så pass mycket.

HOCKEY – ”EN AVKOPPLING”

När Lisa Edman talar så hör man här handlar det inte om en infödd stockholmare direkt.
– Jag kommer från Örnsköldsvik, men jag spelade i Järved då jag var liten. Då jag var 15 år gick jag över till Modo. Där kombinerade jag pojkhockey med spel i damlaget.

Är det en hockeyfamilj du kommer ifrån?
– Egentligen inte. Min pappa (Leif) trodde att han var duktig då han var liten, skrattar Lisa Edman.
– Min storebror (Andreas) spelade i Modo då han var yngre. Det var egentligen därför jag började spela eftersom man hängde med på träningen och så vidare.

Inför förra säsongen lämnade Lisa Edman Örnsköldsvik och Modo för att flytta till Stockholm. Ny klubbadress blev Segeltorp. Alltså den klubb som i dag samarbetar med Djurgården.
– Från början var det mest för jobbet som jag flyttade ner. Jag tänkte lägga av att spela förra året. Då blev jag övertalad att spela i Segeltorp. Där hade vi samma tränare som vi har i dag här i Djurgården, Jared Cipparone.
– Jag tycker faktiskt att det fungerade ganska bra samtidigt som det var skönt att ha något vid sidan av jobbet att koppla av med. Jobbet kan vara ganska stressigt och med krav på hög prestation.

Hur ser du på din roll i Djurgården kommande säsong, trots allt hade du en ganska ledande roll i Segeltorp?
– Vi hade ett ganska ungt lag i Segeltorp. Då blir det väl så att man får en ledande roll eftersom man är lite äldre. När man dessutom har varit och spelat på college så har man väl lite mer meriter än vad dom yngre har.
– Min roll här i laget är samma som den jag hade i Segeltorp förra året, tror jag. När man är äldre får man ta en mer ledande roll på isen. I och med att jag är borta så pass mycket vill jag visa det här med eget ansvar. Att man måste prioritera vissa saker. Då tänker jag bland annat på kost som kan vara lite lurigt när man är på resande fot. Just det här med att även om man går i skolan så måste man tänka på att planera dagen så man får allting gjort är viktigt.

Du, Valentina Lizana Wallner (från Stockholm från början) och Tina Enström kommer alla från Modo och spelar nu i Djurgården. Vad säger man uppe i Örnsköldsvik om det?
– Jag tror att dom tycker det är roligt. Det är kul att man får prova på något nytt också. Man behöver lite miljöombyte.
– Tina har spelat i Modo hur länge som helst. Hon var i Linköping en halv säsong tror jag, men just det här miljöombytet gör att man får en kick igen. Det tror jag är jätteviktigt.

Du har spelat i landslaget tidigare, lockar det att spela där igen?
– Får jag chansen skulle jag nog prova på det, men sedan är det jobbet som sätter lite käppar i hjulet där.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL