• Publicerat 2 september, 2014
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 2 Kommentarer
Kevin Fiala.Foto: All Over Press/Daniel Malmberg

Ny tränare och ny giv. Efter fjolårets berg- och dalbana söker HV71 i första hand en stabilitet som saknades i fjol. Nye tränaren Andreas Johansson är en spännande rekrytering som gjorde succé i Södertälje i fjol. Han ärver samtidigt ett försvar som inte känns helt pålitligt.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Erik Ersberg, mv, Iserlohn, Kristofer Berglund, b, Växjö, Simon Karlsson, b, Karlskrona, Björn Melin, fw, AIK Calle Ridderwall, fw, Lev Prag, Mattias Tedenby, fw, Albany Devils

Förluster: Jason Krog, fw, Medvescak Zagreb, Elias Fälth, b, Frölunda, Johan Lindström, fw, Dalen, William Karlsson, fw, Anaheim Ducks, Oscar Fantenberg, b, Frölunda, Jonas Gunnarsson, mv, Malmö, Johan Davidsson, fw, slutar, Stefan Johansson, b, Örebro, Toni Rajala, fw, Jugra Chanty-Mansijsk

S9

S1Calle Ridderwall
Calle Ridderwall är tillbaka i svensk hockey, och gör faktiskt sin första A-lagssäsong på svensk mark. 26-åringen är en skicklig poänggörare, och vann poängligan i Tyskland för två säsonger sedan. Närmast kommer han från en KHL-säsong i finallaget Lev Prag. Lär få en tung roll i HV71 redan den här säsongen.

S2Erik Christensen
Den tungt NHL-meriterade Christensen bidrog direkt när han kom till HV71 under förra säsongen. Är väldigt skicklig i powerplay, och med sin rutin blir han viktig i ett nystartande HV71. Ledde förra säsongen kedjan med Ted Brithén och Kevin Fiala, som gjorde stor succé.

S3Mattias Karlsson
Efter en mardrömssäsong, där han bara spelade elva SHL-matcher, är Mattias Karlsson tillbaka på allvar igen. För två säsonger sedan var han en av ligans bästa offensiva backar, med 29 poäng som facit. Är väldigt skicklig i powerplay, och lär få en nyckelroll i årets HV71 nu när både Oscar Fantenberg och Elias Fälth lämnat för spel i Frölunda.

S4Mattias Tedenby
Den förlorade sonen är tillbaka. Efter fyra ganska tunga NHL-säsonger är Mattias Tedenby åter en HV71-spelare. Med sin tekniska briljans lär han bli en av seriens stora attraktioner, och han lär på egen hand sälja några biljetter extra varje match. Klarar han bara av pressen från fansen kommer 24-åringen bli HV71:s stora offensiva stjärna under säsongen.

S6

Ted Brithén
Efter en något trevande start på säsongen slog Ted Brithén igenom ordentligt när Torgny Bendelin tog över laget. Det blev 29 poäng under debutsäsongen i HV71, och jag tror det blir betydligt fler i år. 23-åringen är dessutom ny lagkapten till den här säsongen, och känslan är att Ted bara kommer växa med det förtroendet.

S5Kevin Fiala
Kevin Fiala gick från ingenstans, eller HV71:s J20-lag för att vara ärlig, till att bli en av lagets främsta spelare under slutdelen av förra säsongen. Det blev elva poäng på 17 SHL-matcher, och sex poäng på åtta matcher i slutspelet. För alla hockeyälskares skull är det bara att hoppas att Nashville Predators inte vill ha över sin schweiziske supertalang, utan att han får vara kvar och underhålla oss i Sverige en säsong. Lär ha tagit ytterligare ett kliv till den här säsongen.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Anställningen av Andreas Johansson är en av de mest spännande rekryteringarna i SHL den här säsongen. Hans erfarenhet som huvudtränare är högst begränsad, men det han visade i Södertälje när hopp om framgång. Johansson förmåga att trigga och inspirera i första hand unga spelare är en tillgång som kan bli ytterst värdefull för HV71. Det finns dock risk för att Johansson får ärva lite av fjolårets största problem i klubben, nämligen försvarsspelet. Backuppsättningen skulle må bra av att få in en ledande tvåvägsback, typ Anssi Salmela. Just nu faller stort ansvar på hårt skadedrabbade Mattias Karlsson och ojämne Chris Campoli. Att målvakterna Gustaf Wesslau och Erik Ersberg dessutom tycks ha lämnat sina bästa dagar bakom sig skapar en föraning om att många av HV:s matcher kommer att bli målrika affärer. I kontrast till den suspekta defensiven besitter laget en av ligans bästa anfallsuppsättningar. Vad gäller tabellplacering är magkänslan att laget kommer att landa i play in-landet i år också.
(Uffe Bodin)

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
32) Gustaf Wesslau
40) Erik Ersberg

BACKAR:
2) Kristofer Berglund
17) Emil Johansson
20) Lawrence Pilut
22) David Petrasek ”A”
25) Mattias Karlsson
27) Jesper Williamsson
41) Chris Campoli ”A”
42) Simon Karlsson
49) Axel Eidstedt

FORWARDS:
4) Marcus Nilson
9) Björn Melin
11) Calle Ridderwall
16) Filip Sandberg
18) Kevin Fiala
19) Erik Andersson
21) Johan Johnsson
23) Sebastian Strandberg
24) Erik Christensen
26) Riley Holzapfel
28) Anton Bengtsson
31) Mattias Tedenby
67) Christoffer Törngren
72) Patrik Carlsson
90) Ted Brithén ”C”
91) Andreas Jämtin