STJÄRNTÄTT. Offensiva spelare finns det näst intill ett överflöd av i LHC. Chad Kolarik, Broc Little och Jeff Taffe är tre starka exempel.
SHL

Linköping: Stjärnorna stack – nu är laget bättre

ANNONS

De två största stjärnorna lämnade klubben i somras. Ändå är känslan att Linköping HC kommer bättre rustade till den här säsongen än i fjol. Offensivt har man ett av de vassaste lagen i ligan, men det blir målvakterna och försvarsspelet som avgör hur långt man kan gå i år.

IN OCH UT 

Nyförvärv: David Rautio, mv, Luleå, Jacob Johansson, mv, Tri-City Storm, Broc Little, fw, Jokerit, Nichlas Hardt, fw, Jokerit, Fredric Andersson, fw, Södertälje, Jeff Taffe, fw, Hershey Bears, Jacob Micflikier, fw, Lugano.
Förluster: Christian Engstrand, mv, klubb ej klar, Iiro Tarkki, mv, Kärpät, Jacob Johansson, ,v, Mora (lån), Mattias Bäckman, b, Detroit Red Wings, Albin Lorentzon, b, AIK, Jonatan Nielsen, b, Troja-Ljungby, Jesper Pettersson, b, Philadelphia Flyers, Eric Himelfarb, fw, Leksand, Joachim Rohdin, fw, Färjestad, Joachim Nermark, fw, Asplöven, Simon Hjalmarsson, fw, Columbus Blue Jackets, Pär Arlbrandt, fw, Biel, Joakim Hagelin, fw, AIK, Christopher Fish, fw, Mora, Victor Öhman, fw, Herning. 

S9

S1Magnus Johansson
Vid snart 41 års ålder är nestor Johansson SHL:s äldsta spelare – men samtidigt en av de bästa backarna i ligan. Det går kanske inte så fort längre, men han har en spelförståelse som gör att han sällan går bort sig. Ur det hänseendet får han anses vara SHL:s svar på Nicklas Lidström. Med Mattias Bäckman ute ur bilden kommer Johanssons ansvar att stort, kanske till och med större än i fjol. För LHC:s skull är det viktigt att Johanssons kropp håller.

S2Jeff Taffe
Han kom till sist. Efter att ha tvingats lämna återbud på grund av familjeskäl i fjol har Taffe hittat till Linköping och i och med sin ankomst gett laget en poängstark tvåvägscenter med mycket erfarenhet. Det ger också LHC en av ligans bästa centerkombinationer med Taffe och…

S3Mattias Sjögren
Gjorde en storstilad comeback i svensk hockey i fjol och fungerade som samvetet i den omänskligt produktiva kedjan med Pär Arlbrandt och Simon Hjalmarsson. Nu tycks han få nya spännande kedjekamrater i Broc Little och Chad Kolarik. Magkänslan är att den kedjan faktiskt besitter potential att ersätta fjolårets succéformation fullt ut.

S4Chad Kolarik
Han kom, han sågs – och gjorde en jädra massa mål. Chad Kolarik var en av fjolårets stora succévärvningar i SHL. En högerfattad sniper som båda är utrustad med ett vasst skott och en fin teknik. Har ett bra driv i spelet och kan vara småelak på isen. Har funnit fin kemi med Sjögren och Little på försäsongen.

S6

Broc Little
Ska jag ta ut en potentiell poängkung i hela SHL är Broc Little en het kandidat. Efter att ha gjort stor succé i Hockeyallsvenskan med Västerås, där han vann poängligan 2012 visade Little för två säsonger sedan att hans offensiva egenskaper håller i SHL också. Året med AIK inleddes riktigt trögt, men så fort det lossnade var amerikanen en av de mest effektiva spelarna i hela ligan. Efter ett svajigt fjolår kommer han tillbaka med revansch i sikte. Jag tror att han kommer att bli en viktig producent för LHC. Kanske inte i Arlbrandt-klass, men uppåt en pinne per match är långt ifrån någon omöjlighet.

S5Jakub Vrána
Först och främst ska han återvända från Washington Capitals träningsläger. Efter det blir det upp till den tjeckiske supertalangen att leverera i SHL. Valpigheten som tidigare har präglat 18-åringens spel på seniornivå håller på att slipas bort och ersättas med en större medvetenhet. De offensiva verktygen håller hög klass redan nu. Vrána har en snabbhet som kan överrumpla motståndarbackarna och ett skott som är riktigt bra. I rätt roll och omgivning kan han gör 25-30 poäng.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Fjolåret var en enda lång berg- och dalbanefärd för Linköping. I sina bästa stunder tillhörde de ligans bästa lag, i de sämre agerade man som ett kvalserielag. Cluben levde högt på sitt offensiva spel, och inte minst då förstakedjans produktion, medan det defensiva spelet och målvakternas agerande ofta var svagt. I Play-In och slutspel klarade LHC av att hitta bättre stabilitet i spelet, något som tog dem ända till en semifinal. Inför den här säsongen har man tappat två av seriens största stjärnor i poängkungen Pär Arlbrandt och hans sidekick Simon Hjalmarsson. Trots det känns det som om årets lag är bättre och framför allt bredare än i fjol. Little, Taffe och Micflikier är spännande värvningar samtidigt som Vrána är ett år äldre och mognare. Det bådar för att LHC återigen kommer att vara ett av lagen som gör flest mål i ligan. Den stora frågan är naturligtvis om försvarsspelet, som blev bättre i slutspelet, kan hålla sig stabilt och om antingen Marcus Högberg eller David Rautio har kapaciteten att göra vad Christian Engstrand misslyckades med i fjol. Blir det tätare bakåt ser jag LHC som ett lag som slåss om en topp fyra-placering i grundserien – och en utmanare till SM-guldet.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Marcus Högberg
30) Jacob Johansson (utlånad)
71) David Rautio

BACKAR:
4) Linus Hultström
7) Magnus Johansson ”C”
8) Gustav Forsling
9) Anton Karlsson
14) Mark Matheson
23) Carl Dahlström
44) Jonas Junland ”A”
48) Daniel Rahimi

FORWARDS:
3) Kent McDonell
11) Jacob Micflikier
12) Sebastian Karlsson ”A”
13) Jakub Vrána
17) Henrik Törnqvist
18) Jonas Almtorp
20) Jeff Taffe
21) Claes Nordén
22) Mattias Sjögren
24) Fredric Andersson
25) Johannes Salmonsson
41) Broc Little
42) Chad Kolarik
43) Nichlas Hardt
47) Oscar Sundh

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL