SPRETIGT MORA. Lukas Bengtsson och Jonas Westerling är spelare som kommer att väga tungt i identitetslöst Mora, menar Håkan Södergren.Foto: Ronnie Rönnkvist

Nästa lag ut i hockeysverige.ses nedräkning inför Hockeyallsvenskans premiär om en vecka är Mora IK. Viasat Hockeys expert Håkan Södergren saknar en röd linje i dalaklubbens strategi när det gäller att bygga lag.
– Det känns som att Mora tar det som ges lite och chansar ganska vilt till höger och vänster i vissa fall när det gäller nya spelare.

2013/14 var en svart säsong för Mora IK. Klubben hade så många skador att man i slutändan hade använt 47 (!) olika spelare under säsongen. Trots det tog sig laget till den så kallade Playoff-serien där det emellertid tog stopp.

Inför den här säsongen hoppas klubben naturligtvis på bättre lycka. Men även om masarna lyckas hålla skadelistan till ett minimum är Viasat-experten Håkan Södergren inte tillfreds med hur saker och ting har skötts kring klubben.
– Mora är numera ett lapptäcke. Jag tycker inte att det går att se en linje i deras värvande, laguppbyggnad och så vidare. Det känns som att Mora tar det som ges lite och chansar ganska vilt till höger och vänster i vissa fall när det gäller nya spelare. Jag är väldigt osäker när det gäller vad Mora har att komma med, säger han.

Jeremy Colliton.

I båset finns den NHL-meriterade spelaren Jeremy Colliton. Han var tilltänkt som lagkapten för Mora IK i fjol, men tvingades sluta på grund av hjärnskakningsproblem. Håkan Södergren är tveksam till rekryteringen.
– Det är också en chansning. Man lyfter in en kille som varit skadad och tack vare det var tvungen att sluta. Han har ett driv i sig och älskar ishockey, men egentligen ingen erfarenhet som varken tränare eller ledare. Han gör ett bra halvår i Mora förra säsongen då egentligen allt som kom in var till något positivt. I och med att man sparkade tränaren (Patric Wener) blir det som att nya tränaren kommer in med en nya öron och en ny röst.
– Nu ska han bygga sitt lag och då ställs det helt andra krav. Jag är osäker på Coliton som tränare, även om han är skittrevlig, jag är osäker på målvaktssidan som varit bra och hållit upp Mora senaste säsongerna. Man har Jakob Johansson och sedan Dan Bakala som inte jag har koll på. Det tror jag inte Mora har heller. Lukas Bengtsson är kvar och Kevin Mitchell var bra förra säsongen. Jag tycker även att man tappat mycket på forwardssidan senaste säsongerna.

Håkan Södergrens tre profiler i Mora:

Lukas Bengtsson, Alexander Hilmersson och Jonas Westerling
– I lapptäcke med spelare från överallt egentligen är det dom som på något sätt ska lära ut traditionen Mora vidare. Mora och tradition är rätt viktigt. Jag tror också att det ligger ett väldigt tungt ansvar på dom här tre killarna.

Håkan Södergrens genombrottsman i Mora:

Marcus Karlström.
– Ifjol fick Lukas Bengtsson sitt genombrott. I år kanske det är dags för en annan Huddingeback att få genombrottet, Marcus Karlström. Det är ett helt oskrivet kort och det ska bli spännande att se om han är någon som kan följa i Bengtssons fotspår.

Så här går det för Mora enligt Håkan Södergren:
– Mora blir ett mittenlag. Jag tror att Mora är ett lag som kommer att vinna hemma och förlora borta. Man kommer antagligen ligga på nedre halvan av serien, men inte i bottenträsket skulle jag tro.

Historisk kuriosa
På 1960-talet vimlande det av sköna smeknamn i Moras laguppställning. Eller vad sägs om ”Såja”, ”Rövarn”, ”Båg”, ”Lill-Strimma”, ”Göken” och ”Tuppen”. Minns ni vad spelarna hette egentligen? I tur ordning: Sven-Åke Jacobsson, Kjell Eklind, Bengt-Åke Gustavsson, Lennart Svedberg, Göte Hansson och Mats Lönn. På 70-talet dök även ”Plattis” och ”Bambis” upp, det vill säga Per-Erik Olsson och Jan Danielsson.

TRUPPEN 2014/15

Målvakter:

Kevin Mitchell.

1) Dan Bakala
30) Jacob Johansson

Backar:
2) Kevin Mitchell ”C”
5) Christoffer Björklund
6) Anders Grönlund
27) Brett Palin ”A”
28) Marcus Karlström
32) Lukas Bengtsson ”A”
40) Nathan Deck

Forwards:
4) Tomas Larsson
8) Robin Johansson
11) Alexander Hilmerson
12) Brett Sonne
13) Emil Bejmo
14) Johan Alcén ”A”
18) Christopher Fish
22) Daniel Hermansson
31) Sonny Karlsson
34) Christoffer Rasch
36) Jerry Pollastrone
89) Patrik Karlkvist
92) Jonas Westerling
XX) Johan Johnsson