Rögle BK

Rögle: ”Ett säkert vårtecken att de slåss om topplatserna”

ANNONS

Ett säkert vårtecken de senaste åren har varit att Rögle spelat Kvalserien, oavsett om man tillhört SHL eller Hockeyallsvenskan. I våras var man bara två mål ifrån att snuva Djurgården på avancemanget och nu har man laddat om för att ta steget fullt ut. Viasat-experten Leif Strömberg tror också mycket på Ängelholmslaget
– Jag gillar Rögles trupp stenhårt, säger Strömberg till hockeysverige.se.

Rögle föll på målsnöret i kampen om en SHL-plats i våras, när man fick vika sig till förmån för Djurgården till följd av två måls sämre målskillnad. Under sommaren har man sedan tappat meriterade namn som Jakob Johansson, Daniel Zaar och Dennis Everberg, men tack vare flera intressanta värvningar ser Rögle än en gång ut att vara ett lag ämnat för den allsvenska toppen.

Leif Strömberg.

Viasat Hockeys expert Leif Strömberg gillar också det lag man ställer på banan i Ängelholm den här säsongen.
– Jag gillar Rögles trupp stenhårt. ”Masken” (Anders Carlsson, sportchef) har fått ihop det väldigt bra. Man har bra toppar och även bra bredd vilket gör att man antagligen kommer att vara ganska skadetåliga. Tittar man på backsidan finns det hur mycket talang som helst med bland annat bröderna Cartwright (Alen och Almen Bibic), som inte lägger fingrarna emellan. Du har även Niklas Hansson. En fantastiskt puckskicklig spelare, bara 19 år och assisterande kapten. Victor Berglind vill man se ta ett steg till och flytta fötterna lite bättre. Då skulle han spela permanent i SHL. Dessutom är det kul att se Rasmus Bengtsson tillbaka.

Medan Rögles tränare Magnus Bogren kom in och hade allt att vinna förra säsongen menar Strömberg att pressen på honom är större i år.
– Nu kom han in under säsongen ifjol. Rögle hade ramlat ur SHL och man plockade bort Dan Tangnes för att man kanske hade lite för lite förtroende för honom. Jag tycker att man inledningsvis visade ryggen mot sin tränare. När Bogren kom in var det upp till spelarna på något sätt, det gällde att jobba som man gör i Rögle. Jag tyckte också mig se att Gunnar Persson, som är en otroligt rutinerad coach, dedikerade just det här försvarsspelet.  Det är ett stort ansvar som Rögletränarna har för man bör definitivt vara i den absoluta toppen.

Leif Strömbergs tre profiler i Rögle:

Niklas Hansson
– Det dräller av profiler i Rögle, men Niklas Hansson är en av de större profilerna i laget. Han kommer att hamna i NHL framöver om han lägger på sig några kilo. En otroligt puckskicklig spelare.

Jesper Jensen
– Han är fantastisk. Jag är förvånad att han inte hade elva SHL-bud. Det kanske han hade förresten, men i alla fall så är Jesper otroligt skicklig.

Jakob Lilja
– Han är en så fruktansvärt bra genombrottspelare. För hans del var det kanske tråkigt att Rögle gick upp för två säsonger sedan. Han kanske skulle ha borrat och kört i Hockeyallsvenskan något år till för sin utveckling. Han är stryktålig, genombrottssäker och börjar få mer fart i benen.

Leif Strömbergs genombrottsman i Rögle:

Daniel Sylwander.

Almen Bibic och Daniel Sylwander
– Jag tycker att Almen mer och mer för varje dag blir bättre på att vårda pucken. Han är modig och står upp för laget precis som hans bror. Han kommer få ett enormt genombrott den här säsongen medan Niklas Hansson och Jakob Lilja kommer att fortsätta få sina genombrott.
– Daniel Sylwander är ett riktigt muskelberg och en otroligt underskattad spelare. Det är en kille som man vill ha med sig in i en mörk gränd i Chicago. Man vet att oavsett om det regnar eller snöar så vet man att han är på jobbet, punkt slut.

Så här går det för Rögle, enligt Leif Strömberg:
Det kommer att bli väldigt tufft i toppstriden. Rögle kommer att tillhöra den absoluta toppen. Ett säkert vårtecken är ju att Rögle är med där uppe och slåss i slutmatcherna. Jag tror inte att det blir annorlunda den här vintern. Jakob Johansson slutar och jag hoppas att han får sin tröja hissad i taket. Nu gäller det att man har killar som axlar den här manteln. Nu har man även Andreas Lilja som är en fantastisk idrottsman och som gjorde många bra år i NHL. För Alen och Almen Bibic är det bara att se och lära hur enkelt och bra den här killen spelar.

Historisk kuriosa:
Minns ni ”Pollenkungen”? Gösta Carlsson hette han och kom från Skröpinge utanför Ängelholm. Det var han som byggde upp Rögle BK i mitten av 1960-talet. Bland annat byggde han en ishall samt värvade spelare som Ulf Sterner och Des Moroney till klubben. Han blev framgångsrik genom att tillverka Cernitol av Pollen. Receptet till det ska ha fått av utomjordingar som från ett UFO som landat i en glänta utanför Ängelholm, enligt Carlsson själv.

TRUPPEN 2014/15

MÅLVAKTER:
31) Lars Volden
39) Stefan Ridderwall

BACKAR:
2) Jens Hellgren
4) Alen Bibić
5) Eric Persson
6) Andreas Lilja ”C”
7) Victor Berglind
20) Calle Rosén
27) Rasmus Bengtsson
32) Almen Bibić
33) Niklas Hansson ”A”

FORWARDS:
8) Sebastian Stålberg
10) Viktor Lindgren ”A”
11) Robin Sterner
14) Justin Bostrom
15) Jakob Lilja
16) Christopher Liljewall ”A”
17) Taylor Matson
21) Emil Molin
23) Daniel Sylwander
24) Peter LeBlanc
29) Ludvig Rensfeldt
36) Filip Karlsson
40) Jesper Jensen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch