Erik Forssell.
Skellefteå AIK

Skellefteå: En lurig underdog efter brandskattningen

ANNONS

Dominansen hade sitt pris. Efter Skellefteås två raka SM-guld försvann lagets sex bästa poängplockare i somras. Men det är inte någon ruin stjärnorna har lämnat efter sig. Klubben är fortfarande landets ledande producent av talanger och vinnarkulturen som har etsat sig fast i väggarna lär inte ha försvunnit över en natt. Skellefteå AIK blir att räkna med i år också.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Martin Ševc, b, Lev Prag, Pär Lindholm, fw, Karlskrona, Nick Sörensen, fw, Québec Remparts, Mikko Lehtonen, fw, Lugano, Daniel Widing, fw, Espoo Blues, Andrew Calof, fw, Princeton University, Kirill Kabanov, fw, Modo, Anton Karlsson, fw, Frölunda J20, Patrik Zackrisson, fw, Lev Prag.
Förluster: Stefan Steen, mv, Växjö, Johan Alm, b, Nashville, Jonas Frögren, b, Leksand, Stefan Warg, b, Malmö, Jimmie Ericsson, fw, SKA St. Petersburg, Joakim Lindström, fw, St. Louis, Viktor Arvidsson, fw, Nashville, Oscar Möller, fw, Ak Bars Kazan, Bud Holloway, fw, Bern, Melker Karlsson, fw, San José, Petter Emanuelsson, fw, San José (tillbaka efter lån), Pierre-Édouard Bellemare, fw, Philadelphia. 


S9

S1Erik Forssell
Den enda av Skellefteås erfarna och etablerade toppforwards som stannade kvar efter andra raka SM-guldet. Är nu också ny lagkapten och kommer vara ovärderlig för västerbottningarna kommande säsong. Har under flera år setts som en av SHL:s mest underskattade spelare och gör med sitt vassa tvåvägsspel stor nytta i båda ändar av isen. Har också varit glödhet under försäsongen och mycket talar för att veteranen går mot ett nytt poängbästa kommande vinter.

S2Mikko Lehtonen
Missar säsongsinledningen efter den fula knätackling han åkte på i CHL-mötet mot Sönderjyske. När han väl är tillbaka i fullgott slag är det dock Lehtonen som ska bli det offensiva trumfkort som ska täcka upp för många av de tunga forwardstappen. Har två tyngre säsonger i ryggen, men har under försäsongen visat att fortfarande håller toppklass. Är en målskytt av rang som med sin tyngd och styrka är oerhört svår att hantera för motståndarna.

S3Patrik Zackrisson
Var jagad av flera SHL-klubbar, men regerande mästarna vann dragkampen. 27-åringen har sannolikt fortsatt några av sina bästa år framför sig och är en tvåvägscenter som på egen hand kan bära en kedja. Senast han spelade i SHL låg han på en poängproduktion på strax över 30 poäng, Skellefteå kan nog räkna med något liknande nu. Samtidigt får de också en spelare som kan dra ett tungt lass i boxplay och andra viktiga skeden i matcherna.

S4Niclas Burström
Har haft en fantastisk utvecklingskurva de senaste åren och ska nu vara den som leder Skellefteås defensiva styrkor. Har en kyla och ett lugn som smittar av sig på lagkamraterna och löser med hjälp av sin rörlighet och sin smartness de flesta besvärliga situationer på ett effektivt sätt. Spelade VM redan i våras och mycket talar för att 23-åringen inom en inte allt för lång framtid kan spela i NHL.

S6

Erik Forssell
Gjorde 22 poäng på 30 matcher för två säsonger sedan och nu när han kommer få en mer framträdande roll skulle det inte förvåna om han landar någonstans mellan 40-45 poäng. Är oerhört kylig när lägena dyker upp och har redan nu visat att han är mogen att leda detta Skellefteå mot nya framgångar. Med Lehtonen skadad under den första månaden av grundserien är Forssell den som västerbottningarna i första hand kommer vända sig till i de avgörande lägena.

S5Kirill Kabanov
Den karismatiske ryssen är helt enkelt jokrarnas joker. Man vet aldrig vad man får, men kommer han upp i samma nivå som han höll under större delen av tiden i Modo har han potential att bli en av ligans mest underhållande spelare. Besitter bländande teknik och kan göra mycket av väldigt lite offensivt. Håller 22-åringen bara humöret i schack kan han mycket väl komma att visa sig vara en av den här sommarens mest prisvärda värvningar.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det har varit två säsonger av total dominans för Skellefteå AIK. Som den svenska hockeyhistorien visar är det svårt att hålla fast vid den typen av dominans över tid. Skellefteå blev i våras det första laget på nästan 15 år att lyckas försvara en SM-titel. Att det har blivit så svårt beror naturligtvis på att SHL har en plats ett par pinnhål ned i den universella hockeyhierarkin och tvingas släppa spelare när de stora drakarna öppnar plånboken. När Skellefteå nu har betalat för sin dominans i form av nio framträdande spelare som har försvunnit till antingen NHL, KHL eller NLA står man kvar med ett oprövat men ändå spännande lag. Årets upplaga av Skellefteå kommer definitivt inte att dominera på samma sätt som under de två senaste åren, men flera av nyförvärven ser intressanta ut och underifrån kommer det en hel uppsjö med talanger som är värda att hålla ögonen på. Det finns dessutom ett fungerande spelsystem i klubben som spelarna har lätt att ta till sig och man ska heller inte underskatta det självförtroende och den vinnarkultur som har frodas i framgångarnas fotspår. Skellefteå AIK kommer att vara ett topplag även den här säsongen, om än ingen given guldfavorit. Det är antagligen ett upplägg som passar klubbens ”vi-mot-världen-inställning” rätt bra.
(Uffe Bodin)

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
34) Erik Hanses
35) Markus Svensson

BACKAR:
2) Erik Andersson
3) Niclas Burström
4) Tim Heed
8) Marcus Pettersson
52) Arvid Lundberg
54) Anton Lindholm
55) Martin Ševc
61) Fredrik Lindgren
63) Sebastian Aho

FORWARDS:
7) Kirill Kabanov
9) Patrik Zackrisson
12) Adam Pettersson ”A”
13) Mikko Lehtonen
14) Daniel Widing
17) Pär Lindholm
18) Pontus Petterström ”A”
19) Andrew Calof
20) Erik Forssell ”C”
24) Nick Sörensen
25) Axel Holmström
27) Martin Lundberg ”A”
29) Oskar Sundqvist
33) Anton Karlsson
37) John Norman

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games