Eric Himelfarb.
SHL

Efter den tunga tiden i LHC: ”Skönt att ha en tränare som tror på mig”

ANNONS

Boxplay och tredjekedjan i Linköping. Nu är Eric Himelfarb tillbaka i en offensiv roll i Leksand och vill visa att han kan ösa in poäng även i SHL.
– Jag kommer få spela power play och ha en mer offensiv roll som liknar den jag hade i Rögle. Det är skönt att ha en tränare som tror på mig, säger Himelfarb till Hockeysverige.se. 

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Eric Himelfarb vräkte in 60 poäng på 52 matcher 2011-12 då han kom tvåa efter Broc Little i den allsvenska poängligan. Då spelade han i Rögle och efter det väntade två år med Linköping det blev 37 poäng på två säsonger men inget nytt kontrakt efter förra säsongen. I stället snappade Leksands sportchef Tommy Salo upp den 31-årige högerskytten.

Hockeysverige.se träffar Himelfarb efter Leksands 4-0-vinst i träningsmatchen mot Örebro.

Hur ser du tillbaka på din tid i Linköping?
– Det var lite en… det är en bra fråga… hur ska jag säga..?

Himelfarb ler lite.
– Det var mina första år i högstaligan och jag fick en annan roll än vad jag trodde att jag skulle få. Men sånt händer ibland och jag försökte att göra det bästa av det.

Anser du att du fick de chanser du förtjänade i Linköping?
– Jag tror jag kommer få de chanserna här. Jag kommer få spela power play och ha en mer offensiv roll som liknar den jag hade i Rögle.

På vilket sätt är du en annorlunda spelare nu jämfört med när du var i Rögle?
– Jag tycker att jag är samma spelare men i Linköping fick jag spela mycket i box play och hade en annorlunda roll. Nu är jag tillbaka i en roll där jag tror jag kan prestera. Samtidigt tycker jag att jag utvecklades till en mer komplett spelare i Linköping, istället för att bara kunna spela åt ena hållet.

Är du nöjd med din poängproduktion i Linköping?
– Senaste säsongen hade jag 21 poäng och för att spela de minuterna jag spelade så tycker jag att det var rätt bra. Nu kommer jag få mer istid och tränarna har varit tydliga med att de förväntar sig mer av mig än vad jag presterat de senaste två säsongerna. Det är skönt att höra, jag gillar att ha pressen på mig och det är härligt att ha en tränare som tror på mig. Jag har visat att jag klarar av att vara en defensiv spelare i SHL och nu vill jag verkligen visa att jag kan vara en offensiv spelare här också.

SPELAR I TOPPKEDJAN

Foto: Bildbyrån

I Leksand har han placerats i en kedja med Johan Ryno och den tredje parten i konstellationen har varit lite olika. Mot Örebro var det Veli-Matti Savinainen och såväl finländaren som Ryno nätade. Himelfarb bokfördes för en assist.
– Det är lite annorlunda för här kommer jag spela som ytterforward vilket jag inte gjort förut. Jag håller på att vänja mig vid det, därför är det bra att vi haft många försäsongsmatcher.
– När du är center är du alltid ”med i matchen” men på kanten kan du hamna i situationer då du inte gör så mycket. När pucken är djupt nere i egen zon så åker du runt och tittar och håller din försvarare. Jag är van att vara ”all over the place”, jag måste se till att hitta min fart och hitta ett sätt att spela på kanten, samt samarbeta med den där stora centern jag har bredvid mig, säger Himelfarb och syftar på Johan Ryno.

Ryno ses av många som en playmaker, vilket väl du också är van vid att vara?
– Jag är mer av en passningsspelare, ja. Jag kan förstås göra mål också men jag letar hellre passningar. Om du ser på sättet Ryno skjuter på så… han kommer att göra en hel del mål. Han har ett riktigt, riktigt bra skott. Jag är nog mer den som passar och han mer av en målskytt. Han måste få in i huvudet att han ska skjuta mer och jag ska göra vad jag kan för att sätta upp honom i lägen.

Himelfarb har haft rollen till vänster i den ”paraplyuppställning” Leksand haft i power play under försäsongen. Den rollen hade bland annat Patrik Hersley förra säsongen.
– Ni kommer inte få se några slagskott i Patrik Hersley-stil, säger Himelfarb och skrattar. Men när jag får chansen så skjuter jag förstås, förhoppnings står det någon framför mål och pucken kanske tar på någon och går in, haha. Jag tror att de vet att jag inte kommer att göra 27 slagskottsmål därifrån, men jag ska försöka bidra med det jag kan.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL