• Publicerat 9 september, 2014
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

BB130122BB298 Julius Hudacek.Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Örebro Hockeys första säsong i SHL blev en känslomässig berg- och dalbana som slutade mer med lättnad än glädje när kontraktet säkrades efter kvalseriespel. Nu har laget blivit starkare, men räcker Julius Hudacek och ett par nya forwards verkligen för att ta upp laget på säker mark?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Julius Hudacek, mv, Pardubice, Joonas Jalvanti, b, Espoo Blues, Stefan Johansson, b, HV71, Jakub Krejcik, b, Sparta Prag, Daniel Viksten, fw, Malmö, Derek Ryan, fw, Villach, Ville Viitaluoma, fw, HPK.  
Förluster: Tim Sandberg, mv, Södertälje, Johannes Jönsson, mv, Vita Hästen (lån), Robin Gartner, b, Leksand, Daniel Sondell, b, Zug, Robin Olsson, b, AIK, Christoffer Norgren, b, Arboga, Gustav Bäckström, b, Vita Hästen (lån), Nick Plastino, b, Stavanger, Jere Sallinen, fw, Jokerit, Emil Kåberg, fw, slutat, Brett Sterling, fw, Salzburg, Jonas Karlsson, fw, Sparta Sarpsborg, Conny Strömberg, fw, Västerås, Calle Åsell, fw, Vita Hästen (lån), Anton Brehmer, fw, Vita Hästen (lån).

S9

S1Julius Hudacek
Slovaken är sommarens tveklöst viktigaste värvning för Örebro. Det går inte att såga vare sig Tim Sandberg eller Henrik Lundberg för deras insatser i fjol. De var helt gröna i SHL och spelade enligt förväntningarna. Örebro avslutade SHL:s grundserie med den näst sämsta räddningsprocenten (89,52) efter HV71. Hudacek, som gjorde en stark men ojämn sejour i Frölunda, har en stor utmaning framför sig, men han bör i alla fall kunna ta Örebro över 90-strecket vad gäller räddningsprocenten.

S2Stefan Johansson
Flytten till HV71 blev lite av ett antiklimax. Johansson, som under stundom var landslagsmässig i AIK, hade svårt att hävda sig i konkurrensen och gjorde på det hela taget en ganska platt figur. I Örebro kommer han att få en ledande roll och det är något som han måste visa att han kan hantera. Försvaret känns som lagets akilleshäl. Därför blir Johanssons spel extra viktigt.

S3Marko Anttila
Den minst sagt gänglige finländaren gjorde succé när han kom in under förra säsongen. Snittade näst intill en poäng per match innan en dåligt tajmad skada stoppade honom från att delta i kvalserien. Är en riktigt bra avslutare som säkert kan skjuta 20 mål i SHL.

S4Ville Viitaluoma
Örebro gaskade upp sig ordentligt sent på säsongen. Det hängde ihop med att Ville Viitaluoma och Jere Sallinen dök upp på isen. Medan Sallinen gav sig av till KHL blev Viitaluoma kvar. Den rutinerade finländaren, som sköt fem mål på sex SHL-matcher efter ankomsten till Närke, ger Örebro ledarskap och en offensiv spjutspets.

S6

Derek Ryan
Amerikanen vräkte in 38 mål på 54 matcher i Villach och vann den österrikiska ligans målliga och kom tvåa i poängligan. Att producera i SHL är en helt annan sak, men Ryan har sett vass ut på försäsongen och kommer att få en nyckelroll i powerplay. Det är i offensiven som han kommer att vara en tillgång. Därför måste han leverera för att vara en tillgång.

S5Daniel Viksten
Den hårdskjutande masen har gjort sina hundår i Hockeyallsvenskan och är mogen att testa vingarna i högsta ligan. Högerfattad målskytt som har en förmåga att överrumpla målvakterna. Kan överraska om han spelar till sig en framträdande roll i laget.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Bara Leksand gjorde färre mål än Örebro i SHL under förra säsongen. Därför är det fullt förståeligt att närkingarnas sportchef Pontus Gustafsson har lagt krut på att stärka lagets offensiv genom att behålla Ville Viitaluoma och värva Derek Ryan. Trots det är det värvningen av Julius Hudacek som gör mest skillnad. Avsaknaden av en matchvinnande målvakt var tydlig förra säsongen. Det var tre SHL-lag som släppte in fler mål än Örebro, men alltså bara HV71 som hade sämre räddningsprocent. Hudacek visade under tiden i Frölunda att han kunde spika igen, även om han emellanåt bjöd på några mål också. De värvningarna som Örebro har gjort borde på det hela taget göra laget bättre än i fjol, men frågan är om det räcker. Truppen har fortfarande sina brister, inte minst på backsidan där Daniel Sondell lämnar ett stort tomrum efter sig. Magkänslan säger att det blir just Örebro, Leksand, Modo och nykomlingen Djurgården som får tampas i bottenskiktet av tabellen. De två lag som blinkar först kommer att få kvala i vår.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Henrik Lundberg
33) Julius Hudacek

BACKAR:
3) Bobbo Petersson
9) Joonas Jalvanti
20) Marcus Weinstock
23) Tomas Skogs
37) Stefan Johansson
52) Filip Bergmark
57) Johan Motin
88) Viktor Ekbom
91) Jakub Krejcik

FORWARDS:
10) Derek Ryan
11) Thomas Enström
12) Marko Anttila
15) Henrik Löwdahl ”C”
17) Daniel Viksten
18) Jared Aulin ”A”
25) Martin Johansson
28) Tim Wallace
39) Ville Viitaluoma
40) Anders Eriksson
42) Brian Willsie
47) Johan Adolfsson
56) Johan Wiklander
66) Lukas Vopelka
85) Kalle Olsson
92) Robin Dahlström

Annons: