Andreas Appelgren.
SHL

Nu ska Leksand ta nästa steg: ”Har blivit skickligare”

ANNONS

Leksand går in i en ny ganska oviss säsong. I fjol låg förväntningarna mestadels på att man skulle hålla sig kvar i SHL. Nu har den ganska röststarka supporterskaran höjt både kraven och förväntningarna. Nu vill man se Leksand i slutspel.
– Jag tycker att vi har ett puckskickligare lag i år, säger hoppfulle tränaren Andreas Appelgren till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Till årets säsong har man tappat viktiga kuggar i laget både på och vid sidan av isen så som Jon Knuts, Jacob de la Rose, Mikael Johansson, Jacob Blomqvist och inte minst Patrik Hersley. In har istället bland annat sju utländska spelare kommit: Tomi Sallinen, Jack Connolly, Chris Connolly, Eric Himelfarb, Toni Käkhönen, Brian Connelly och Veli-Matti Savinainen. Lägg där till Viktor Mårtensson, Robin Gartner, Robin Jacobsson och Jonas Frögren.

Hockeysverige.se fick en pratstund med lagets tränare, Andreas Appelgren, och vi frågade först om Leksand i första hand letat spelare som får anpassa sig efter lagets spelsystem eller om Appelgren anpassar sin spelidé utefter spelarmaterialet?
– Som tränare måste du givetvis se över vad du har för sorts spelare och vad dom är bra och dåliga på. I grund och botten har jag en filosofi och en spelidé och den bygger jag alltid utifrån.
– Sedan kan man justera den eftersom det är just en spelidé och man kan göra förändringar i den. I hop med spelarna ska man givetvis hitta den spelidé som är bäst för laget.

Hur skiljer sig förra säsongens Leksand mot årets?
– Nu är det tidigt på säsongen fortfarande, men jag tycker att vi har ett puckskickligare lag. Vi har spelare som är starkare på puck och även spelare som är lite kvickare om man jämför med dom vi hade förra säsongen. Lite snabbare och lite pucksäkrare.
– Sedan gäller det att få ihop det här till ett lag och alla måste jobba lika hårt, men jag tycker att alla våra spelare den här säsongen även anammar det jobbet.

FINSK PRÄGEL PÅ LAGET

Tomi Sallinen.

Leksand har två VM-spelare i årets trupp. Det handlar om Tomi Sallinen och Veli-Matti Savinainen. Sallinen är en spelare som Appelgren förväntar sig mycket från.
– Sallinen är dessutom en spelare som kommer spela på centerpositionen där man också vill vara stark. Att få in en spelare som spelat på en så hög nivå och har den erfarenheten, klart att man som tränare känner sig nöjd med sådana värvningar.

Savinainen var lagkamrat med Jonas Andersson i KHL-laget Jugra Chanty-Mansijsk förra säsongen.
– Hans intåg i laget är enbart positivt. Han har kommit in med både fart och energi men framförallt med en jäkla skicklighet. Det syns att han kan spela hockey den killen.

Leksand har levt på klubbkänsla och en kontinuitet i truppen senaste säsongerna, är du inte rädd att det kan spricka lite i sömmarna med alla nya spelare?
– Inte rädd. Från dag ett har vi jobbat hårt med att pränta in vad som krävs om man representerar Leksands IF, vad vi har för värdegrunder och vad vi värdesätter. Om man inte har lust att spela utefter dom så har man hamnat fel.
– Av det jag har sätt på våra träningsmatcher så här långt så har dom här killarna jobbat oerhört hårt och väger tungt i vårt lagbygge.

”DET NÄRMASTE TIMANDER MAN KAN KOMMA”

Ny lagkapten i Leksand den här säsongen efter Gabriel Karlsson blir Johan Ryno som förra säsongen dessutom fick debutera i Tre Kronor.
– Det var ett enkelt val tycker jag. Ryno är en kille som varit med på en resa från Hockeyallsvenskan och upp till SHL. Han var även med när det blåste snålt och det ekonomisk kris i klubben.
– Dessutom gjorde han en bra säsong förra året. Han har växt som person under åren i Leksand och även blivit bättre på isen. På sidan av har han också växt och blivit en ledare för laget. Jag tycker att han är en värdig ledare för Leksands IF.

Jonas Frögren.

När ni gick upp i SHL var Mattias Timander lite av fältherre i försvaret. Han lämnade Leksand efter den säsongen. Till i år har ni plockat in Jonas Frögren som även han är en lugn och stark defensiv spelare. Saknade Leksand en spelare för den rollen förra säsongen som du ser det?
– Mattias Timander var en unik spelare som man inte kan ersätta. Det närmaste man kan komma är kanske Jonas Frögren. Jag är oerhört glad att han valde att komma hem till Dalarna.

Kommer vi få se Leksand spela samma spel som ni gjorde förra säsongen?
– Spelidén är den samma, men som jag sa så har vi värvat lite spelskickligare spelare och som är starkare på puck. Det borde båda för att vi ska ha mer puck också. Jag tror att det kommer bli lite mer skott på mål framåt också.

Vilka förväntningar har du på premiären mot Färjestad?
– Jag har höga förväntningar för det känns bra och jag tycker att vi spelat bra på  försäsongen. Vi har hunnit med det vi sa göra inför säsongen och vi är redo.
– Jag vet att vi kommer göra en bra match. Sedan handlar det också om vad motståndarna kommer att göra. Det känns bra, men samtidigt kanske det är en otäck känsla, skrattar Appelgren

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga