Schweiziska ligan

På fredagen spelades den första fulla omgången i schweiziska ligan och rekordmånga svenskar – 14 till antalet – var i spel under kvällen. De var dessutom så att tretton av dem var fördelade på tre av matcherna. Två svenskmål noterades under omgången.

Ifjol var Biel ett av schweiziska ligans sämsta lag. Man slutade näst sist i ligaspelet och tog bara elva fullpoängare på 50 matcher.
Till den nya säsongen har man värvat det svenska radarparet Pär Arlbrandt och Niklas Olausson och fick åtminstone en kanonstart på den här säsongen.

Med Marcus Vinnerborg som domare slog man fjolårets succélag Lausanne hemma med 5-2.
Arlbrandt, poängkungen från fjolårets SHL, sköt sitt första mål när han gav Biel ledningen med 1-0 med fem minuter kvar av första perioden. Ett PP-mål på klassiskt Olausson/Arlbrandt-manér med Arlbrandt i vänsterläge på direktskott efter crosspass från Olausson.

I Biel noterades även Dragan Umičević för en assist, medan Daniel Bång i gästerna var poänglös.

PETTERSSON SEGERSKYTT FÖR LUGANO

I Lugano gjorde Linus Klasen sin NLA-debut, men var poänglös i lagets match mot Rapperswil. Däremot sköt kedjekamraten Fredrik Petterssons 2-0-mål mitt i matchen där Lugano gjorde två raka mål och tog kommandot i matchen och hjälpte laget att vinna med 3-1 till slut.

I Rapperswil fick Johan Fransson göra debut efter att ha stått över senaste matchen. Den här gången var det Niklas Persson av svenskarna som inte kom till spel för Rapperswil sedan han efter värmningen bestämt att han inte kunde spela.

Mikael Johansson och Nicklas Danielsson var poänglösa.
Fransson däremot hade en passningspoäng på den ytterst sena 1-2-reduceringen som kom med sekunden kvar av andra perioden.

POÄNGLÖS DEBUT FÖR AXELSSON

Ytterligare en hög svenskar var det i matchen Zug-Davos, där fyra svenskar spelade. Calle Andersson och Daniel Sondell bildade backpar i hemmalaget medan Dick Axelsson och Marcus Paulsson spelade i kedja med Perttu Lindgren hos gästerna.

Samtliga var poänglösa i den mållösa matchen som slutade 1-1 efter ordinarie tid och förlängning innan Zug vann på straffar. Axelsson bommade en av Davos straffar.

Den enda svensken som var ensam svensk i sin match var Robert Nilsson, vars ZSC Lions föll mot Fribourg borta med 3-4 trots att man ledde matchen med mindre än tre minuter kvar. Då slog Julien Sprunger till med två mål på två minuter och vände matchen på egen hand och fullbordade dessutom ett hattrick.
Nilsson var, precis som i smygstarten mot Rapperswil i onsdags, poänglös.

I videon får ni alla de svenskpoäng som gjordes under fredagen.