Mathis Olimb.
SHL

Olimb om nästa karriärssteg: ”Jag behöver bli mer egoistisk”

ANNONS

Han anses redan nu vara en av SHL:s bästa spelare, men Mathis Olimb är inte nöjd. Norrmannen hoppas på en ny NHL-chans på sikt och vet precis vad som krävs för att han ska ta det steget.
– Jag måste lära mig att tänka mer egoistiskt, säger Frölundas poängspruta till hockeysverige.se.

Om man bortser från det fula överfallet från Brock McBride förra helgen har Frölundas forwardsstjärna Mathis Olimb kunnat njuta för fulla muggar under försäsongen. Norrmannen har dominerat totalt och toppar CHL:s poängliga på 13 poäng efter fyra spelade matcher.
– Det har gått bra för mig, men det kommer som ett resultat av att det har gått bra för min kedja och hela laget också. Det har bara blivit bättre och bättre för varje match, så jag känner mig nöjd, säger Olimb till hockeysverige.se.

Den poängstarke forwardens kedja, även innehållande Andreas Johnson och Max Görtz, har långa stunder haft lekstuga när de varit inne på isen och motståndarna har inte alls lyckats få grepp om den sylvassa trion.
– Jag och Johnson har spelat ihop länge och har en bra kemi. Vi har också fått det att stämma fantastiskt bra sedan Max kom in och allt har bara flutit på, förklarar Olimb framgången.

Hur har din roll i kedjan förändrats sedan Görtz ersatt en mer erfaren spelare som Robin Figren?
– För mig är det egentligen inget annorlunda. Jag gör det jag är bra på och försöker spela fram de andra i bra lägen. Så var det förra säsongen också.

Du har själv ett väldigt bra skott, är du för osjälvisk och använder det för sällan?
– Ja, jag måste börja använda skottet mer, så är det. Hela mitt liv har jag dock gillat att spela fram andra och det går inte att ändra på det bara sådär. Det är en process som man jobbar med hela tiden, men visst skulle jag behöva bli mer egoistisk i vissa lägen.

För fyra år sedan prövade Olimb lyckan på andra sidan Atlanten. Han försökte där att slå sig in i Chicagos NHL-lag, men fick nöja sig med spel i AHL med Rockford IceHogs. På sikt hoppas 28-åringen att han kan få en ny chans i Nordamerika och just att ha ett mer själviskt förhållningssätt menar norrmannen är nyckeln för att lyckas där på sikt.

TROR INTE PÅ ETT KHL-LAG I NORGE

Foto: Bildbyrån

– Du plockar med dig olika erfarenheter från en säsong som den jag hade i Rockford, men det är helt klart så att man måste tänka mer på sig själv för att lyckas i AHL och ta sig till NHL. Egentligen är det ingen som vill vara i farmarligan, utan alla strävar uppåt hela tiden.
– Jag har förhoppningsvis många år kvar att spela och det vore kul om man kunde få en chans till att visa att man klarar av att spela i NHL.

En som väntas ta steget över till Nordamerika redan nästkommande säsong är Olimbs kedjekamrat Andreas Johnson. 19-åringen fick sitt stora genombrott under fjolåret, men har vässat sitt spel än mer nu. Att den av Toronto draftade ynglingen fortsätter att slå alla med häpnad kommer inte som någon överraskning för hans radarpartner.
– Andreas är alltid den som kör hårdast under sommarträningen. Han jobbar extra efter varje träning och gör allt vad han kan för att förbättra sig. Alla vill också att han ska lyckas, just eftersom han sliter så hårt för det. Sedan har han en fantastisk speluppfattning, vilket gör honom väldigt lätt att spela med, säger Olimb.

Under det senaste året har det spekulerats flitigt att den norska storklubben Vålerengen ska vara på väg in i KHL och att man sedan ska försöka samla de bästa norska spelarna i laget efter att det blivit verklighet. Olimbs egna framgångsresa startade just i Vålerengen, men även om han skulle lockas av KHL-spel i hemstaden Oslo så är det inget som han tror kommer att hända. För honom är det därför fortsatt NHL som är drömmen.
– Vålerengen är mitt lag och det är klart att det skulle vara kul att spela KHL-hockey hemma i Oslo. Samtidigt har jag väldigt svårt att se att just Vålerengen skulle få en plats i KHL och det känns faktiskt ganska orealistiskt.

KHL och NHL i all ära, i nuläget ligger norrmannens fokus helt på Frölunda. Många har redan nu målat upp göteborgarna som den största guldfavoriten tillsammans med Växjö, men några tankar på ett guldfirande framåt vårkanten har inte Olimb ännu.
– Jag tycker faktiskt att det är löjligt att prata om guld redan nu. Visst tror jag att vi kommer att vara ett topplag, men det finns flera andra lag som också är riktigt starka. För oss gäller det bara att ta en del av säsongen i taget och inte se för långt fram på en gång, avslutar den sympatiska poängsprutan.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 april
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games