Leif Boork
SDHL 1

Leif Boork: ”Ambitionsnivån är väldigt hög”

ANNONS

De är för dåligt tränade, har det länge sagts om hockeytjejerna i den absoluta Sverigeeliten. Det är en myt som förbundskaptenen Leif Boork punkterar en gång för alla.
– Den fysiska statusen är bättre än vad kanske ryktet har sagt. Man kan säga att det där har blivit en angreppspunkt på damhockeyn, att man skulle vara väldigt dåligt fysiskt tränade, säger han i en stor intervju med hockeysverige.se.

Om några veckor sparkar Riksserien igång och det pratas mer damhockey än någonsin ute i klubbarna. Snacket börjar även leta sig in i hockeysupportrarnas vardagsrum. I och med att klubbar som bland annat Djurgården och Färjestad satsar på damhockeyn så har snart alla SHL-klubbar ett damlag.

En som kommit in och rört om i grytan är Damkronornas förbundskapten Leif Boork. Hans intåg har givetvis betytt att kraven på spelarna ökat, men framförallt är han inte rädd för att sticka ut hakan medialt. Nu har han varit han fått debutera på allvar som ensam ansvarig förbundskapten under tre landskamper mot Finland. Han konstaterar att det finns en hög ambitionsnivå inom Damkronorna
– Den är väldigt hög. Det finns ett ganska stort antal tjejer som tränar bra och vill uppnå någonting. Man vill nå framgång, ta mästerskapsmedaljer och spela i landslaget.

För bara några säsonger sedan fick en Damkronorna höra att det var ett dåligt tränat landslag, men det är inget som Leif Boork ser något av i dag.
– Den fysiska statusen är bättre än vad kanske ryktet har sagt. Man kan säga att det där har blivit en angreppspunkt på damhockeyn, att man skulle vara väldigt dåligt fysiskt tränade.
– Det finns ett gäng spelare på landslags och riksserienivå som är riktigt bra fysiskt tränade. Det är väl basen, alltså det skulle kanske vara flera som bättrade på fysen om man kände att man fick chansen att spela på landslagsnivå och internationell hockey till exempel.

Om du tittar på spelet ni hade i OS och jämför det med spelet under era tre landskamper mot Finland för några veckor sedan, vad skulle du säga har utvecklats eller förändrats?
– Det är ganska kort tid emellan, egentligen bara några månader även om det är en ny säsong. Någonting som jag tycker att man ser en förbättring i, även om vi ska skära lite tunna skivor med det, är framför allt två saker. Det ena är passningsspelet som jag tycker ha blivit bättre. Den andra saken är det taktiska spelet. Framför allt positionsspelet. Alltså vart du ska befinna dig i banan och hur du ska spela i förhållande till dina medspelare.
– Sedan tycker jag också att det finns ett ganska stort intresse hos tjejerna för att utveckla dom här delarna av spelet.

”INTE BARA ATT SPATSERA RAKT IN”

Flera spelare har tackat nej till spel i Damkronorna av tidsskäl och även av olika ekonomiska anledningar, bland annat Lina Wester från Leksand och Djurgårdens Tina Enström.
– Jag har en dialog med dom här tjejerna. Jag kommer att skanna av dom allra flesta tjejerna i svensk hockey, både äldre, yngre och dom som har tackat nej.
– Faktum är att några av dom som tackat nej tidigare faktiskt har tackat ja igen. En av dom är Lina Wester. Samtidigt har jag sagt till dom som varit tveksamma förut att jag vill ha en dialog med dom. Det är inte bara att spatsera rakt in i landslaget bara för man ångrar sig. Då får man göra en test och gå igenom en viss prövotid för att visa att man är med och konkurrera igen. Huvuddelen av tjejerna i landslaget har kört fyra eller fem camper under sommaren. Man kan inte bara vara borta från camperna och sedan gå rakt in i landslaget när säsongen börjar.
– Jag kommer att titta igenom hela det materialet som finns i riksserien, division 1 och även bland juniorlagen för att ta reda på vilka tjejer som verkligen har ambitionen och kompetensen att vara med och slåss på en internationell nivå.

En av spelarna som kommer spela i division 1 och som visade en mycket hög klass i träningsmatchderbyt mellan Djurgården och AIK är tidigare landslagsspelaren Danijela Rundqvist. Enligt Leif Boork är hon en aktuell spelare för damkronorna.
– Jag ska träffa Danijela Rundqvist i lugn och ro när tillfälle ges. Nu såg jag matchen mellan Leksand och Djurgården. Då var hon inte med eftersom hon var och spelade in Mästarnas mästare. Jag kommer att ta en diskussion med Danijela och med Tina Enström.
– Tina Enström har jag träffat och sagt att vi ska sätta oss ner och prata, det har hon också så att säga okejat, vid tillfälle när jag inom den närmaste framtiden är i Stockholm. Jag kommer att prata med alla aktuella tjejer och där är givetvis också Danijela med i diskussionen.

DSC_0852

Danijela Rundqvist

Hur ser du på att Danijela Rundqvist, Tina Enström och även Valentina Lizana Wallner i division 1?
– Det hade varit bättre om dom spelade i Riksserien, men samtidigt vet jag att Djurgården gör en väldigt seriös satsning. Dom tränar vad jag förstår väldigt bra. Jag tror inte att spel i division 1 är någon helt avgörande sak under förutsättning att dom är med våra internationella camper och turneringar som vi har.
– Där är det meningen att vi ska träffas kontinuerligt hela tiden under säsongen fram till VM. Är dom med där och gör bra ifrån sig ser jag inget hinder i att dom spelar i division 1.

Nu har damhockeyn fått ett uppsving efter OS och till vis del i och med ditt intåg i verksamheten, men hur skulle du säga att klubbarnas arbete med att höja statusen för damhockeyn fungerar?
– Jag upplever att det finns ett ökat intresse från många klubbar och framförallt större föreningar som Färjestad, HV71, Djurgården och Leksand. Modo, AIK och Linköping har varit etablerade sedan tidigare och som har satsat. Jag har exempelvis nu varit och besökt Munksund, jag har hälsat på ledare i Björklöven och även träffat en hel del spelare som inte varit på blocket så att säga. Tidigare har jag exempelvis även hälsat på Göteborgs HC.
– Jag tycker att pilarna pekar uppåt på väldigt många områden. Sedan gäller det att spelarna inte bara flyttar på sig från en klubb till en annan så att den ena klubben dör ut. Det är viktigt att klubbar som tappar spelare till större klubbar fortsätter med stöd av den huvudföreningen som blir dominerande så att vi får en bra bas av spelare. Jag tycker att det verkar som att den tendensen finns.
– Jag pratade med Bo ”Kulon” Lennartsson som är chef för Färjestads damhockey. Vi bestämde att jag skulle hälsa på även dom inom den närmaste framtiden.

Vad skulle en medalj i VM betyda för utvecklingen inom svensk damhockey?
– Klart att framgångar internationellt föder ett större intresse nationellt. Det är min hela övertygelse. Både Svenska ishockeyförbundet och Sveriges olympiska kommitté, som har ett samarbete, tillsammans med tjejerna siktar på, eftersom vi inte tagit någon mästerskapsmedalj sedan 2007, att vara med och slåss om medaljerna i internationella mästerskapen som kommer framöver.

Alla vill ju se att Damkronorna vinner guld redan på hemma VM i vår, vad krävs om man ska lyckas med det?
– Som alla vet är Kanada och USA väldigt dominerande för ögonblicket. Det är också ett ganska stort steg upp till dom.
– Mitt kontrakt sträcker sig fram till 2018 och i ett längre perspektiv så finns det självklart en målsättning att vi, under dom här fyra åren, ska försöka vara med och slåss om ett VM-guld. Det yttersta målet är också att ta ett OS eller VM-guld. Vi siktar högt och vill vara med i den översta toppen. Jag tror att det också är nödvändigt att vi ledare, förbundet, landslagsverksamheten vågar säga det eftersom det naturligtvis ger tjejerna motivation att satsa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL