Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon gratulerar backen Jan Hejda till en fullträff.
Nyheter

Colorado: Anfall är bästa försvar

ANNONS

Colorado var en av NHL:s största positiva överraskningar förra vintern. Med ett av ligans mest fartfyllda anfallsspel charmade laget publiken och bjöd på en otroligt underhållande hockey. Nya coachen Patrick Roy lyckades få ut det mesta av sitt material och körde stenhårt på devisen anfall är bästa försvar. En devis som knappast förändrats till denna säsong.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Brad Stuart, b, San José, Bruno Gervais, b, Philadelphia, Zach Redmond, b, Winnipeg, Daniel Brière, fw, Montréal, Jesse Winchester, fw, Florida, Jarome Iginla, fw, Boston, Ben Street, fw, Calgary, Dennis Everberg, fw, Rögle, Tomáš Vincour, fw, Ak Bars Kazan.
Förluster: Jean-Sébastien Giguère, mv, pensionerad, André Benoît, b, Buffalo, Matt Hunwick, b, NY Rangers, P.A. Parenteau, fw, Montréal, Paul Stastny, fw, St. Louis, Brad Malone, fw, Carolina, David Van Der Gulik, fw, Los Angeles,.

S9

S1Nathan MacKinnon
19-åringen levde verkligen upp till de högt ställda förväntningarna direkt efter att han plockats som första spelare i draften 2013. Under sin debutsäsong i ligan fick han alla Colorados supportrar att drömma om en ljusnande framtid med hjälp av sin fantastiska explosivitet, speed och teknik. Är en superstjärna i vardande som redan under sitt första Stanley Cup-slutspel tog sitt lag under sina vingar och svarade för tio poäng på sju matcher.

S2Matt Duchene
En lockoutsejour i Frölunda verkar ha varit precis det som behövdes för att Duchene skulle finna sig själv igen. Efter en tung säsong 2011-2012 har kanadensaren kontinuerligt växt som spelare efter den korta perioden i Sverige. Han kom tillbaka starkt direkt efter lockouten och fortsatte att växa den gångna säsongen. Är med sin speed och sitt spelsinne ett ständigt hot mot motståndarna. 23-åringen har också förmågan att bryta spelmönster och på egen hand ändra en matchbild med innovativa offensiva aktioner. Tog sig hela vägen in i Kanadas OS-trupp till Sotji och räknas numera till ligans absoluta toppskikt bland forwards.

S3Gabriel Landeskog
Har trots att han bara är 21 år redan hunnit med att agera lagkapten i Colorado under två säsonger, vilket säger en del om svenskens karaktär. Landeskog är född till att vara en ledare och visar ständigt vägen genom sitt professionella agerande såväl på som vid sidan av isen. Fortsätter också ständigt att växa som spelare och är en skicklig tvåvägsforward som kan göra skillnad i alla olika spelformer. En spelartyp som alla coacher drömmer om att ha i sitt eget lag och som är älskad av lagkamraterna.

S4Semjon Varlamov
Efter två fullt godkända säsonger i Coloradotröjan var det först den gångna vintern som Varlamov slog ut i full blom. Den temperamentsfulle ryssen var ryggraden i det unga Colorado som överraskade en hel hockeyvärld. Såg med sitt lugn mellan stolparna till att skapa trygghet i ett orutinerat försvar och var i flera matcher ensam skillnaden mellan vinst och förlust.

S6

Nathan MacKinnon
Redan under debutsäsongen svarade MacKinnon för 63 poäng i grundserien och tio poäng på sju slutspelsmatcher. Under sommaren har det dessutom kommit rapporter om att kanadensaren blivit än mer explosiv och dominerat totalt på de ispass han deltagit i. Känslan är att detta är säsongen då 19-åringen tar klivet in bland ligans bästa forwards och producerar någonstans runt 80 poäng.

S5Tyson Barrie
Det är ingen hemlighet att backuppsättningen är Denverlagets stora svaghet. I 23-årige Barrie har dock Avs fått fram en offensiv back i toppklass, som producerade 38 poäng redan under fjolårssäsongen. Trots den fina produktionen ses kanadensaren fortsatt ändå som ett något oskrivet kort, men sannolikt inte länge till. Barrie har spelsinnet, kylan och rörligheten för att bli en av ligans mest produktiva backar och kan komma att växa ut till den nyckelpjäs på blålinjen som Colorado har saknat.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Med Patrick Roy vid rodret gick Colorado från att vara ett tippat bottenlag till att vinna Central Division förra säsongen. Den före detta målvaktsstjärnan såg med sitt engagemang och sin offensiva spelidé till att utnyttja Avs styrkor på absolut bästa sätt. Med en hög press och hög fart i anfallsspelet lyckades Denverlaget se till att lagets stora svaghet, backuppsättningen, inte blev särskilt blottad och vid de tillfällen man gick bort sig fanns Semjon Varlamov på plats för att rädda laget. Avs har allt jämt en av ligans mest spännande forwardsuppsättningar, trots tappet av Paul Stastny, och har i Jarome Iginla och Daniel Brière fått in ovärderlig rutin som kan göra stor skillnad. Laget ska sannolikt kunna fixa en slutspelsplats utan några större problem, men avsaknaden av riktiga toppbackar gör ändå att Colorado kan få svårt att hävda sig i den tuffa konkurrensen i väst när det väl drar ihop sig.

FAKTA

General manager: Greg Sherman (sedan 2009).
Coach: Patrick Roy (sedan 2013).
Poängkung 2013/14: Matt Duchene, 70 poäng (23+47).
Målkung 2013/14: Ryan O’Reilly, 28 mål.
Mest utvisad 2013/14: Cody McLeod, 122 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Etta i Central Division (112 poäng), åkte ut ur Stanley Cup-slutspelets första omgång mot Minnesota, 3-4 i matcher.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Semjon Varlamov
20) Reto Berra

BACKAR:
2) Nick Holden
4) Tyson Barrie
5) Nate Guenin
6) Erik Johnson
8) Jan Hejda
44) Ryan Wilson
Brad Stuart

Zach Redmond

FORWARDS:
7) John Mitchell
9) Matt Duchene
11) Jamie McGinn
12) Jarome Iginla
24) Marc-André Cliche
25) Maxime Talbot
29) Nathan MacKinnon
40) Alex Tanguay
48) Daniel Brière
55) Cody McLeod ”A”
58) Patrick Bordeleau
90) Ryan O’Reilly
92) Gabriel Landeskog ”C”
Tomáš Vincour
Jesse Winchester

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL