Niklas Czarnecki.
Nyheter

Vita Hästen visar belackarna fel: ”Inte konstigt att vi blir nederlagstippade”

ANNONS

Uträknade av de flesta inför säsongsstarten. Då har nykomlingen Vita Hästen inlett säsongen med att besegra ligafavoriterna Västerås och Malmö. Men trots att flera experter sågade lagets trupp slår sig inte tränaren Niklas Czarnecki för bröstet.
– Vi har som målsättning att klara kontraktet utan kvalspel först och främst, säger Czarnecki till hockeysverige.se.

Vita Hästen blev ganska hårt tilltufsade under Hockeyallsvenskans upptaktsträff för ett par veckor sedan, men även av Viasat-experten Håkan Södergren i hockeysverige.ses genomgång av de allsvenska lagen.
– Vita Hästen har en trupp med den typen av spelare som försökt slagit sig fram men inte platsat i andra lag. Man har fått en andra chans här och kanske gått en ganska lång väg. Man har sökt sig runt omkring i andra lag, men till slut hamnat här, sade Södergren inför säsongen.

Tränaren Niklas Czarnecki svar lät inte vänta på sig.
– Att vi bara är ett lag med spelare som ingen ville ha!? Värsta sågningen jag någonsin har hört, det var nog det lägsta jag har varit med om, sade han efter lagpresentationerna på upptaktsträffen.

Nu har två omgångar av Hockeyallsvenskan spelats och så här långt är Vita Hästen obesegrade. Man inledde med att slå Västerås på bortaplan för att sedan vinna över storfavoriten Malmö hemma i Himmelstalundshallen efter förlängning. Två segrar mot två av seriens stora favoriter alltså…
– Det är väl inte något konstigt i att vi är nederlagstippade över huvud taget. Så lät det även när LHC (Linköping) skulle etablera sig. Jag var själv tränare där när man gick upp i elitserien första gången. Om man ser till närtid så såg det likadant ut för Björklöven förra säsongen när dom skulle ta det här klivet. Det är ett större kliv att ta när man går från division 1 till Hockeyallsvenskan än från Hockeyallsvenskan till SHL.
– Sedan kan man uttrycka det på olika sätt. Att vi kommer få kriga för att klara kontraktet har vi alla som jobbar i Vita Hästen, ledare och spelare förstått. Det är vi väl medvetna om och vi är väldigt ödmjuka inför det.

”VI KOMMER ATT FÅ DET JÄTTETUFFT”

Hur reagerar du på påståendet att ni har en trupp med spelare som inte tar en plats i andra lag?
 – Det är vad jag menar när jag säger att man kan uttrycka sig på olika sätt. Vi ska vara nederlagstippade och vi förstår att vi kommer att få jobba väldigt hårt för att ta poäng i den här serien.
– Vi har som målsättning att klara kontraktet utan kvalspel först och främst. Sedan att etablera oss i Hockeyallsvenskan, men det kommer ta mer än ett år. Så den målsättningen är på en ännu längre sikt. Det är väl så jag reagerar på din fråga. Det räcker väl att säga att man tror att vi kommer få det jättetufft och så vidare.

Vad är nyckeln till framgångarna i dom inledande två matcherna?
– Försvarsspelet, ett otroligt stort hjärta och en enorm prestation från samtliga spelare. Vi har släppt på oss närmare 80 skott och dessutom har vi nog täckt 110 skott, skrattar Czarnecki och fortsätter:
– Det har varit ett lag som krigat oerhört hårt och prioriterat försvarsspelet. Sedan har Axel Brage varit alldeles strålande i målet. Dessutom har vi varit ruggigt effektiva. När vi fått våra lägen, dels i powerplay men även i spelet fem mot fem och fyra mot fem, så smackar vi dit puckarna.

Att det finns ett intresse för hockey i Norrköping råder inget tvivel om. I hemmamatchen mot Malmö kom det 4 361 åskådare. Bara Malmö och AIK har haft mer publik på en hemmamatch så här långt den här säsongen.
– Det är ett enormt intresse här i stan. Det gick sju eller åtta bussar till Västerås. Lägg därtill hur man uppträder. Publikmässigt är Vita Hästens fans i absolut toppklass i Sverige.
– Det är inte bara hejaklacken som märks. Hela arenan står upp, hejar och klappar händerna, från första till sista man. Det känns som hela arenan är ståplats även om det bara finns sittplatser där. Helt klart kan man mäta sig med publiktrycket som är på Hovet.

Även om det nu är kollektivet som varit nycken till framgången kan du se någon spelare som stuckit ut lite extra inledningsvis?
– Axel Brage självklart. Han var, precis som jag sa, varit väldigt bra. Sedan är det väl hur vi sätter dit puckarna. (Henrik) Thegel sätter dit pucken i krysset i senast. Han fick en underbar passning av Marcus Eriksson. Sedan gjorde Adam Schmidt 2-1 i den matchen. När lägena kommer sätter vi dit puckarna med ruggiga avslut.
– Jag vet inte om jag vill, eller kan för den delen, plocka ut en spelare. Dom här matcherna hade vi inte vunnit tack vare en, två eller tre spelare. Det är alla som klivit på båten. Däremot, hade två av killarna inte klivit ombord så hade vi torskat.

Niklas Czarnecki tränade ett lag senast säsongen 2011/12 då han fick lämna Färjestad efter uppmärksammade former. Det märks på hans entusiasm i samtalet att han verkligen älskar att vara tillbaka i hetluften som coach.
– Det är fantastiskt kul, helt enormt roligt. Det känns som när jag började tränarkarriären för arton år sedan. Det är lika roligt idag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga