TRE ASSIST. Axel Holmström styrde och ställde mot Modo.
Skellefteå AIK

Rivstarten som kan leda till JVM: ”Har en bra känsla”

ANNONS

Snacka om rivstart på säsongen. Blott 18 år gammal gick Axel Holmström in i säsongens andra SHL-match och gjorde tre poäng för Skellefteå i mötet med Modo. Nu tar centern från Arvidsjaur sikte på JVM i Toronto.
– Jag har en bra känsla faktiskt, säger Holmström till hockeysverige.se om sina JVM-förhoppningar.

Det har varit en händelserik sommar för Skellefteåcentern Axel Holmström. Han blev draftad i juni, åkte över på Detroits Red Wings utvecklingsläger i juli, tog en ordinarie plats i Skellefteås A-trupp och debuterade i U20-landslaget i augusti.

Lägg därtill att han åkt på en rejäl propp i Skellefteås CHL-möte med Krefeld och att han i den senaste SHL-matchen, mot Modo, sköt sina två första mål och svarade för en assist. Snacka om berg- och dalbana för den lovande centern.
– Mot Modo fick jag förtroende i powerplay med Patrik Zackrisson, Tim Heed, Kirill Kabanov och grabbarna. Jag får en bra start i powerplay och det är också där som två av mina poäng kommer. Jag lyckades också trycka in en puck i spelet fem mot fem. Dessutom känner jag mig starkare i år än vad jag gjorde förra säsongen vilket är den största skillnaden, berättar Axel Holmström för hockeysverige.se.
– Just mot Modo tycker jag i alla fall powerplay fungerade bra. I spelet fem mot fem tycker jag att det finns ännu mer att hämta.

I dom två inledande matcherna i SHL har Axel Holmström spelat tillsammans med nyförvärvet från Frölunda, Anton Karlsson, som han känner väl från juniorlandslaget.
– Jag har faktiskt inte spelat så mycket med Anton i landslaget. Då har vi oftast spelat i olika kedjor, men vi känner varandra bra utanför isen. Vi snackar mycket med varandra, har en bra dialog och förstår varandra.
– Jag tycker att det fungerat bra mellan oss på träningarna och det tar vi med oss in till matcherna. Jag hoppas och antar att vi ska fortsätta köra tillsammans eftersom det funkar bra.

Du har fått spela internationella matcher under sensommaren, hur viktigt är det för eventuellt JVM-spel framåt jul?
– Självklart är det viktigt att få en bra höst och vinter så man ger sig själv en rejäl chans att ta en plats. Att man finns med i tankarna på att komma med är givetvis djävulskt kul.
– Kommer man inte får man ta det och hålla i ändå. Det skulle absolut vara ett stort plus i kanten att få hänga med hela vägen.

Hur ser du på dina chanser att komma med till JVM?
– Det svårt för mig att svara på, men jag är väldigt nöjd med lägren som jag varit på innan säsongen drog igång på allvar. Dessutom har det gått bra under säsongen här i Skellefteå.
– Jag hoppas att få komma med till novemberlägret i Tjeckien. Jag har en bra känsla faktiskt, men sedan är det svårt att bedöma eftersom det är en tuff konkurrens.


Foto: All Over Press

”JAG SATT PÅ KNÄ OCH VAR FÖRSVARSLÖS”

Axel Holmström draftades av Detroit Red Wings tidigare i år och under sommaren åkte han över till organisationens camp för att känna på hur det fungerar där borta.
– Det var kul att få åka över dit för att träffa alla och se hur det fungerar. På intermatcherna tycker jag att jag gjorde helt okej ifrån mig och det är ju bra spelare med på campen.

Pratade ni någonting om din framtid i Detroit?
– Inte direkt. Vi hade en del samtal, men det var mer lite frågor om hur säsongen ser ut för mig och vad jag hade för mål och så vidare. Så mycket framtidssnack blev det inte, men jag hoppas att det kommer lite senare.

Ger det lite mersmak att åka iväg på en camp som du gjorde i somras?
– Ja, absolut. Man får se hur det funkar och när man varit där blir man extra taggad att göra bra ifrån sig så man får åka tillbaka dit.

Axel Holmström har spelat samtliga fyra CHL-matcher för Skellefteå den här säsongen. Men mot Krefeld kunde säsongen tagit slut då deras 187 centimeter långa och 96 kilo tunga forward Joël Perrault satte in en ful armbågstackling mot huvudet på Holmström. Givetvis fick Krefelds NHL-meriterade amerikan matchstraff. Holmström klarade sig trots allt relativt bra.
– Det låg lite grann i luften eftersom dom hade kört på med lite fula smällar redan innan den här smällen. Att det sedan blev så brutalt hade man inte kunnat förutse.
– Jag satt på knä och var rätt försvarslös. Han körde bara över mig, men jag hade ändå ganska tur för det kunde blivit värre än vad det nu blev.

Hann du upptäcka att Perrault kom i full fart från sidan?
– Nej, absolut inte. Det var ju powerplay och när jag stod där på knä var jag kanske lite naiv också. Jag förväntade mig inte att någon skulle komma och smälla när jag stod på knäna precis.
– Jag hade ingen aning att han skulle komma, men det gjorde han ju och det får han stå för.

Har du fått någon ursäkt från spelaren eller Krefeld efter smällen?
– Absolut inte. Det är ingen som kontaktat mig i alla fall. Sedan vet jag inte om dom har kontaktat Lasse (Johansson, sportchef).

Hur ser dina mål ut för säsongen?
– Innan säsongen startade hade jag två större målsättningar. Den första var att få spela med dom flesta matcherna i A-laget. Även då bidra med något och inte bara delta. Den andra målsättningen är givetvis att få vara med i JVM.
– Det är dom två största målsättningarna. Sedan har jag mindre mål på vägen. Man måste ta det steg för steg och inte bara se till dom stora målen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL