Ryan Johansen.
Nyheter

Totalkollapsade förhandlingar kring stjärnan: ”Det är utpressning”

ANNONS

Förhandlingarna mellan Columbus Blue Jackets och stjärnspelaren Ryan Johansen har gått riktigt åt pipsvängen. I går gick klubbens ledning ilsket ut med uppgifter om vilka summor Johansen och hans agent Kurt Overhardt har nobbat.
– När man ser siffrorna som har kastats på oss så borde vi inte ens besvara dem. Så illa är det. Det är pinsamt, säger Davidson till Columbus Dispatch.

Han sköt 33 mål och gjorde 63 poäng förra säsongen. Ryan Johansen, som draftades som fjärde spelare 2010, fick med andra ord ett genombrott som hette duga efter att tidigare ha haft svårt att få spelet att lossna i NHL. När kontraktet nu gick ut i somras krävde Johansen och hans agent Kurt Overhardt att bli rikligt belönade. Det har utmynnat i en infekterad lönekonflikt med Blue Jackets som nådde nästan oreparerbara nivåer i går.

Då avslöjade nämligen Columbus Blue Jackets president John Davidson vilka pengar som Johansen och hans agent Kurt Overhardt tackat nej till i samband med förhandlingarna. Blue Jackets ska ha erbjudit den 22-årige centern flera olika alternativ. För det första ett så kallat ”brokontrakt” värt tre miljoner dollar per säsong i två år. Utöver det ett kontrakt värt 5,33 miljoner dollar i snittlön över sex år eller ett åttaårskontrakt med en snittlön på 5,75 miljoner dollar. Samtliga erbjudanden har nobbats.

Det spekuleras i att Johansen och hans representanter söker ett långtidskontrakt värt runt 6,5 miljoner dollar per säsong.
– Det finns ingen rim och reson här. När man ser siffrorna som har kastats på oss så borde vi inte ens besvara dem. Så illa är det. Det är pinsamt. Om grabben missar träningslägret så missar han träningslägret, säger en upprörd John Davidson till Columbus Dispatch.
– Jag undrar om agenten tänker betala pengarna han förlorar på att strejka?

JÄMFÖRS MED STAMKOS, TOEWS OCH KANE

John Davidson säger vidare att spelarna som agenten Kurt Overhardt har använt för att jämföra Ryan Johansen med är superstjärnorna Steven Stamkos, Patrick Kane och Jonathan Toews. Blue Jackets har i stället pekat på Colorados Matt Duchene, som accepterade ett ”brokontrakt” på två år värt i snitt 3,5 miljoner dollar per säsong innan han nu går in på ett längre kontrakt värt sex miljoner dollar per säsong den här säsongen.
– Han är en bra spelare, men han är inte Stamkos, han är inte Toews och han är inte Kane. Inte än i alla fall, säger Davidson och kallar Johansen-sidans förhandlingstaktik för ”utpressning”.
– Bara för att killen har en bra säsong, betyder det att man ska ge honom nycklarna till stadshuset? De är så ensidiga att det är löjligt. Utpressning är vad det här är.

Agenten Kurt Overhardt har av The Hockey News ombetts att besvara kritiken från John Davidson, men nekat till att kommentera vare sig det eller förhandlingarna mellan spelaren och klubben.
– Det här är en förhandling kring en ung man som börjar blomma i sin karriär. Det är business och det är privat. Det är mellan Ryan Johansen och Blue Jackets. Det är olyckligt att det har blivit så här, men jag är uppväxt att ha integritet i vad jag gör. Det är olyckligt att de har valt den här vägen, men vi kommer bara att ignorera det och försöka fortsätta att få till stånd en bra uppgörelse, säger Overhardt.

NHL-klubbarna inleder sina träningsläger i dag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL