Niklas Persson
Schweiziska ligan

Svensksuccén i Schweiz fortsätter – sex svenskar topp 15 i poängligan

Sex svenskar återfinns bland de 15 främsta i poängligan nere i Schweiz efter fyra omgångar. Detta sedan flera av svenskarna fortsatt att ösa in poäng under fredagens omgång där bland annat Niklas Persson sköt två nya mål och hade två assist när Rapperswil vann supersvenskmötet mot Biel med 4-3 efter förlängning.

Flera av de svenska spelarna har fått kanonstarter på säsongen i KHL. Det samma gäller nere i Schweiz där det efter fyra omgångar är sex svenska spelare bland de 15 främsta i poängligan.
Och då är varken Pär Arlbrandt eller Linus Klasen någon av de spelarna. Ännu.

Niklas Persson, som missade båda matcherna förra veckoslutet, har kommit tillbaka starkt efter det. Han sköt två mål senast när Rapperswil tog första segern för säsongen och hade en strålande första period i lagets bortamatch mot Biel idag också och sköt två nya mål (2-0 och 3-0) och spelade fram Marco Pedretti till matchens första mål.

Nicklas Danielsson och Mikael Johansson hade assist på Perssons andra mål och de 3-0 man gjorde i första perioden räckte ändå inte till att vinna matchen.
Biel kröp närmare och närmare och kunde till slut kvittera sent i matchen genom Pär Arlbrandt, som även spelade fram till Ahren Spylos 2-3-reducering. Niklas Olausson fanns med i förspelet till 3-3-kvitteringen.

Men det var ändå Rapperswil som vann efter förlängning till slut. Persson och Johansson spelade fram Danielsson till segermålet två minuter in på övertiden.

Utöver de fem svenska poängplockarna fanns även  Dragan Umičević på isen. Däremot saknades Johan Fransson för andra matchen i rad för Rappi.

KLASEN OCH PETTERSSON I STRAFFDRAMA

Poängbäst av svenskarna är Fredrik Pettersson, som hade gjort mål i de tre första matcherna, men nöjde sig med två assist i fredagens match mot Bern där man vann med 3-2 efter straffar. Han delade en passningpoäng med Linus Klasen och har svarat för fem mål och tre assist så här långt och är tvåa bakom ZSC Lions Roman Wick som har tio poäng.

Klasen och Pettersson var sedan synnerligen aktiva i straffläggningen som avgjorde matchen. Klasen satte två och brände två, medan Pettersson brände en innan han avgjorde i den nionde straffrundan.
I Bern brände Bud Holloway två och satte en.

Nicklas Danielsson (2+5) och Niklas Persson (4+2) är fyra respektive femma i poängligan och Mikael Johansson nia med 0+6.

Ligans bästa back poängmässigt – och på delad 14:e plats totalt – är Daniel Sondell. Den förre Örebrobacken sköt ett mål och en assist för totalt två mål och tre assist på fyra matcher när hans Zug slog Lausanne med klara 5-0.

Derrick Walser, som håller Johan Fransson från spel i Rapperswil, delar tätplatsen i backligan med Sondell.

Marcus Paulsson (poänglös i Davos straffseger-match, 4-3, mot Ambrì idag) är också bland de 15 främsta i poängligan med tre mål och två assist.