Andreas Thuresson i sin gamla klubb Sibir.
Nyheter

Thuresson är het i Sibirien: ”Folk känner igen mig på stan”

ANNONS

Sex mål och åtta poäng på fyra matcher. Tidigare Brynäsforwarden Andreas Thuresson har fått en smakstart på sin KHL-sejour i Sibir Novosibirsk. 
– Folk har börjat känna mig lite mer på stan, berättar 26-åringen för hockeysverige.se från Ryssland.

Det går inte att säga annat än att Tyringefostrade Andreas Thuresson har inlett sitt KHL-äventyr i Sibir Novosibirsk på bästa tänkbara sätt. På lagets första fyra matcher har han svarat för sex mål och två assist. Där gömmer det sig dessutom ett hattrick mot Barys Astana.
– Första tiden här har varit bra. Jag ska inte klaga. Man tar hand om mig här samtidigt som det är bra grabbar, en bra stad och jag får ett bra förtroende från tränarna. På så sätt är det bra. Jag och Patrik (Hersley) har varsin lägenhet i samma inhägnade område, säger Thuresson till hockeysverige.se.

Inhägnat, med vakter och så vidare med andra ord?
– Vakter och vakter. Det finns några vakter här, men framför allt behöver man en speciell nyckel för att komma in samtidigt som det finns folk som sitter nere i receptionen som har koll.

Foto: Ronnie Rönkvist

Det fanns ett uteslutningshot över Andreas Thuressons och Patrik Hersleys klubb på grund av att man inte fick ekonomin att gå ihop. Men det var inget som påverkade Thuresson och som det vekar nu har klubben stabiliserat sin ekonomi.
– Det var i början som vi inte visste riktigt vad som hände. Man var lite sen med lönen, men man sa att själva staden är en del av ägarna samtidigt som det skulle vara val här. Då fick vi vänta till efter valet på att få pengar.
– Det här är inget problem över huvud taget i dag och vi får våra löner. Det var just där i början som man inte visste riktigt vad som skulle hända. Man sa att allting skulle lösa sig, vilket det har gjort.

Andreas Thuresson har alltså svarat för åtta poäng på dom inledande fyra matcherna och har aldrig inlett en säsong bättre än han gjort i år.
– Nej, det har jag inte gjort, skrattar Thuresson och fortsätter:
– Som jag sa så har jag fått mycket förtroende från tränaren och får spela mycket i olika lägen. Dessutom får jag spela med bra killar också. Sedan är det inte helt fel att puckarna trillar in heller.

I samma kedja som Thuresson har Jonas Enlund och Dmitrj Monya inledningsvis spelat.
– Det har fungerat bra. Vi hade en liten kemi redan på försäsongen. Nu under säsongen har det gått bra på matcherna och den här kemin har hållit i sig.
– Jag tycker att vi skapar varje match och vi hade kanske kunnat göra fler mål, men vi ska inte klaga på eftersom puckarna trillar in då och då.

Är det stor skillnad på hockeyn i KHL jämfört med SHL och även NHL?
– Man märker nu, speciellt med dom nya zonerna, att hockeyn blir lite mer som i NHL. Det blir att man dumpar in pucken mer i och med att mittzonen så liten. På det viset blir hockeyn lite mer nordamerikansk.
– Nu har jag inte sett så mycket hur spelet har blivit hemma i Sverige, men jag antar det är samma där nu.

”BARA EN TIDSFRÅGA INNAN PATRIK GÖR NÄSTA MÅL”

Andreas Thuressons framfart har också uppmärksammats i hockeytokiga Ryssland och efter hans hattrick här om dagen har folk på stan till och med börja känna igen honom.
– Någon i laget gav mig en keps och jag fick även matchpucken som jag gjorde hattricket med. Sedan har det varit lite snack om det i laget, men inte så mycket mer än så.
– Folk har väl börjat känna mig lite mer på stan. Man kommer fram och gratulerar och lite sådana saker. Det var i alla fall kul att få göra ett hattrick. Det var faktiskt mitt första professionella hattrick, så det var riktigt roligt.

Patrik Hersley.

Landsmannen Patrik Hersley, som Andreas Thuresson spelade tillsammans med i Malmö tidigare, har inlett säsongen med att göra ett mål och liksom Thuresson får han ett stort förtroende från tränarna.
– Det går bra för Patrik. Vi har ett bra powerplay, skapar mycket och får bra lägen, men just nu har han haft lite oflyt med att hänga dit den. Han har chanserna så det är bara en tidsfråga innan han hänger dit nästa mål. Även Patrik får ett stort förtroende från tränarna.
– Det är lite annorlunda här i Ryssland, i alla fall i vårt lag. Dom två första femmorna får ett jätteförtroende. Man kan inte säga att vi spelar hela tiden, men det är vi som spelar powerplay och även om vi misslyckas där så får vi chansen igen. Det är kul att känna att man är här för att leverera.
– Jag har inte haft den här rollen tidigare. I Brynäs spelade jag visserligen i förstafemman, men gick det inte bra fick någon annan kedja ta över. Här vill tränarna verkligen att det är vi som ska vara förstakedjan och lyckas i powerplay. Man får chans på chans. Fungerar det inte då sätter vi oss framför videon och går igenom: ”Vi testar det här eller det här”.
– Man får förtroende på det sättet att man hela tiden lär sig och går igenom små detaljer eftersom dom vill att man ska lyckas.

En positiv press eller hur ska man uttrycka sig?
– Ja, det skulle man kunna säga och jag trivs med det också. Har man gjort ett misstag och kommer ut till bänken kommer tränarna fram och säger hur jag ska göra nästa gång. Det är bra för din utveckling att få den här positiva feedbacken. Den kan vara negativ ibland också och man har väl även blivit utskälld någon gång, skrattar Thuresson.

Det är landslagssamling i november, hur tänker du kring det?
– Klart att jag är jättesugen på att vara med i landslaget. Vi har ett lite annorlunda schema här där vi inte har så mycket ledigt. Jag tror att vi faktiskt har fyra matcher under landslagsuppehållet. Tränarna har pratat om det i dag faktiskt och det dom sa var att man skulle prata med landslagsledningen om det för att komma fram till en bra lösning. Däremot har vi spelledigt i december då det spelas en landslagsturnering i Sotji.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM