Greg Squires.
Nyheter

Oskarshamns nya forwardess: ”College är en bra väg för svenska spelare att gå”

ANNONS

Han har kommit in som en frisk fläkt och levererat på den höga nivå som Oskarshamn förväntade sig. Före detta NCAA-forwarden Greg Squires har redan gjort sig ett namn i Sverige och drömmer nu om att få chansen i SHL i framtiden.
– Det är en av världens bästa ligor och jag hoppas få chansen där så snart som möjligt, säger Squires till hockeysverige.se.

Oskarshamn har blandat och gett hittills under säsongen. Man har förlorat båda sina bortamatcher, medan man på hemmais bjudit på rena hockeypropagandan. En av de spelare som genomgående ändå hållit en väldigt hög nivå är lagets amerikanska stjärnförvärv, Greg Squires.

26-åringen, som öst in poäng i tyska andraligan de senaste två åren, har svarat för fem poäng på de fyra matcherna och övertygat med sin fart och sin teknik.
– Det har gått bra så långt. Som lag har vi haft det tufft borta, men spelat bra hemma. Vi har ändå en bra känsla i gruppen och nu gäller det bara att börja vinna på bortais också, säger Squires till hockeysverige.se.

Har det gått lättare än förväntat för dig personligen?
– Lätt vill jag inte säga att det har varit. Det här är en väldigt bra liga med många riktigt bra spelare. För mig handlar det bara om att jobba hårt och hoppas att det fortsätter lika bra även framöver. Hittills har jag verkligen njutit av tiden i Sverige och av att spela i den här ligan.

”PRATADE ÄVEN MED ASPLÖVEN OCH AIK”

Hockeyallsvenskan är också ett klart steg uppåt för Squires jämfört med vad han upplevde under de två åren i tyska andraligan.
– Svensk hockey är en av världens bästa, det kunde man om inte annat se i OS. Som jag ser det hör också Hockeyallsvenskan till en av världens bästa ligor, även om det inte är den högsta divisionen i Sverige.
– Allt går mycket snabbare än i Tyskland, tränarna är bättre organiserade och överlag spelas det en mycket bättre hockey. Tyskland var ett bra steg för mig att ta när jag flyttade över från USA. Det var en bra förberedelse för spel i en bättre liga som den här och nu känner jag mig bra förberedd för att kunna prestera även på den här nivån.

Foto: All Over Press

Varför valde du spel just i Oskarshamn?
– Det var min agent Niklas Granberg som tyckte att det var en bra stad med ett bra stöd i samhället, en bra GM i Roger Jönsson och en bra tränare i Fredrik Söderström som skulle passa mig. Allt som han sa har också stämt. Det är en vacker stad där jag trivs väldigt bra och ”fika-time” är en riktig höjdare, skrattar den ödmjuka forwarden.
– Jag hade även erbjudande från Asplöven och pratade med AIK, men jag är väldigt nöjd med att jag hamnade här.

Hur upplever du livet vid sidan av isen här i Sverige?
– På många sätt påminner det väldigt mycket om livet hemma i USA. Kulturen är väldigt lik och alla pratar väldigt bra engelska. Det märks att Sverige är ett av världens fem mest välutbildade länder. Alla är också vänliga och vill verkligen att man ska känna sig välkommen redan från början.
– Så var det kanske inte riktigt från början när man kom till Tyskland. Där var folk inte lika öppna som här, även om det blev bra efter ett tag. Här har det varit otroligt lätt att anpassa sig.

SPELADE MOT HAGELIN PÅ COLLEGE

Squires gör inte någon hemlighet av att han också ser spel i Hockeyallsvenskan som en språngbräda mot SHL på sikt. Han vet att SHL-lagen scoutar ligan noga och genom det är det också lättare att motivera sig för matcherna än vad det var i Tyskland.
– Först och främst vill jag hjälpa laget att vinna serien och producera så mycket som möjligt här i Oskarshamn. Sedan hoppas jag såklart att visa vad jag kan på ett sådant sätt att jag kanske kan spela i SHL redan nästa år. SHL är en av de ligor med högst fart i världen och jag tror jag skulle passa bra där.
– I Tyskland var jag tvungen att verkligen jobba på att motivera mig själv inför varje match, här kommer det av sig själv. Jag vet att det alltid är minst ett-två SHL-lag på plats varje match och Hockeyallsvenskan sänds också på TV. Det märks att det verkligen är ett hockeyland och det gillar jag. I Tyskland fanns alltid fotboll och handboll som var större och i USA är det också andra sporter som är större. På så sätt gillar jag faktiskt Sverige mer än USA också.

Innan han vände till Europa spenderade också Squires fyra år vid Western Michigan University. Där ställdes han vid flera tillfällen mot Carl Hagelin, som vid den tiden representerade en av Western Michigans största rivaler, University of Michigan.
– Hagelin är en av de snabbaste spelare jag har sett och det är fantastiskt roligt att se att han i dag representerar den klubb som jag växte upp som supporter till, New York Rangers.

Squires menar att hans fyra år i college hjälpt honom mycket i förberedelserna för livet som professionell hockeyspelare. Dessutom har han med sig en examen i kommunikationsvetenskap, vilket är något att falla tillbaka på den dagen karriären är över.

”SPELET I COLLEGE FÖRBEREDER DIG BRA FÖR NHL”

Carl Hagelin. Foto: All Over Press.

– Jag hade den före detta NHL-tränaren Andy Murray som coach i Western Michigan och av honom lärde jag mig väldigt mycket. Det är ett väldigt högt tempo och en hög intensitet i NCAA som förbereder dig för proffshockeyn på ett bra sätt. Sedan får du också en utbildning som backup-plan, om du inte lyckas slå igenom inom hockeyn.
– För mig och min familj har utbildning alltid varit väldigt viktigt och det är inget som du kan sätta ett pengavärde på.

Många svenska spelare har de senaste åren gått via spel i NCAA till NHL, där Hagelin, Gustav Nyquist och Viktor Stålberg är några av de mest lysande exemplen. Deras framgång har också gjort att allt fler blågula lirare fått upp ögonen för collegehockeyn och Squires förstår varför svenska spelare i större utsträckning väljer spel i NCAA i dag.
– Det är en väldigt bra väg för svenska spelare att gå. Dels får du en utbildning, men sedan får du också tid att anpassa dig till den nordamerikanska spelstilen. Spelet i NCAA påminner mycket om det i AHL och NHL, medan du i Europa har mycket mer tid på dig.
– I collegehockeyn har du fem dagar på dig att träna inför match och sedan spelar du fredag-lördag. Det gör att intensiteten i matcherna blir väldigt hög och får spelet att likna det i NHL väldigt mycket. Sedan får du också en bra erfarenhet på så sätt att du får testa på collegelivet, som också är väldigt roligt.

Squires dröm att en dag spela i NHL lever också vidare, men först och främst är han nu inriktad på att prestera på en hög nivå i Oskarshamn och ta sig till SHL så snart som möjligt.
– Jag anpassar mig fortfarande till det mer tekniska spelet här, men hoppas att jag kan fortsätta ta steg för att göra mig redo för SHL. Det är den tredje bästa ligan i världen efter NHL och KHL och det skulle vara häftigt att få chansen där.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL